Política

La directora de Serveis de Borràs assegura que no va tramitar cap expedient de contractació relacionat amb l’1-O

Josefina Valls diu que els acords marc per a urnes i paperetes eren per unes eleccions al Parlament

L’advocat en cap del Departament de Governació en l’època de Borràs, Xavier Uriós, assegura que tenia la “certesa absoluta” que no s’estava “fent res en relació amb l’1-O”

La direc­tora de Ser­veis del Depar­ta­ment de Gover­nació durant l’època de Merit­xell Borràs, Jose­fina Valls, ha asse­gu­rat que no va tra­mi­tar cap expe­di­ent de con­trac­tació rela­ci­o­nat amb el referèndum de l’1-O i que així ho va comu­ni­car al jut­jat d’ins­trucció número 13 de Bar­ce­lona en res­posta a un reque­ri­ment. Valls ha expli­cat que els dos acords marc que es van posar en marxa per al sub­mi­nis­tra­ment d’urnes i pape­re­tes es va fer per si hi havia un avançament de les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya. En la seva decla­ració al Suprem, també ha dit que Borràs els va dema­nar apli­car la pro­hi­bició del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) de no des­ti­nar cap des­pesa a pro­ces­sos refe­ren­da­ris i que es van res­pon­dre a tots els reque­ri­ments fets pel Minis­teri d’Hisenda en relació amb el con­trol de les finan­ces.

Valls, citada com a tes­ti­moni per la defensa de Borràs, ha expli­cat que l’excon­se­llera tenia dele­ga­des les com­petències de con­trac­tació al secre­tari gene­ral del Depar­ta­ment, per un import supe­rior als 100.000 euros, i a la direc­tora de Ser­veis per imports infe­ri­ors. Valls ha asse­gu­rat que no va tra­mi­tar cap expe­di­ent rela­ci­o­nat amb l’1-O i que tam­poc es va cedir cap local que depengués de Gover­nació per a la cele­bració de l’1-O. A més ha asse­gu­rat que no van enviar cap carta als ajun­ta­ments dema­nant que faci­li­tes­sin locals. A pre­gun­tes de l’advo­ca­cia de l’Estat, ha admès que tam­poc van enviar cap indi­cació en sen­tit con­trari.

La direc­tora de Ser­veis també ha expli­cat que els dos acords marc per al sub­mi­nis­tra­ment d’urnes i pape­re­tes va ser una ini­ci­a­tiva de l’àrea que te la com­petència i no de Borràs. “Era total­ment neces­sari fer algun tipus de con­tracte marc per poder tenir unes empre­ses selec­ci­o­na­des i, quan hi hagués la neces­si­tat, dema­nar a les empre­ses el pres­su­post i con­cre­tar els ter­mes”, ha dit.

Valls ha remar­cat que la tra­mi­tació d’aquests acords marc té un període “més llarg” que els 54 dies esta­blerts entre la dis­so­lució del Par­la­ment i al con­vo­catòria d’elec­ci­ons, i que calia tenir pre­vist el mate­rial perquè ja s’havien anti­ci­pat dues elec­ci­ons al Par­la­ment el 2012 i el 2015. “S’havia de tenir cober­tura si es tor­na­ven a anti­ci­par unes elec­ci­ons”, ha dit.

L’acord per les urnes va que­dar “desert” perquè es van pre­sen­tar tres empre­ses. Valls ha expli­cat que una d’elles es va reti­rar, una altra no va enviar la docu­men­tació que se li havia reque­rit i una ter­cera no com­plia amb la solvència econòmica que s’exi­gia.

La direc­tora de Ser­veis ha recor­dat que les com­petències en matèria de pro­ces­sos elec­to­rals es va tras­pas­sar a la vice­pre­sidència del Govern el juliol del 2017 i que el con­tracte marc per a urnes, sobres i ins­truc­ci­ons per a les meses va ser­vir per a les últi­mes elec­ci­ons al Par­la­ment.

A pre­gun­tes de la fis­ca­lia, ha reco­ne­gut que no va ser fins a finals de setem­bre que va tenir conei­xe­ment de l’acord de Govern (del 7 de setem­bre) d’assu­mir de manera col·legi­ada les des­pe­ses del referèndum. “Em va sor­pren­dre una mica perquè les com­petències de con­trac­tació són dels con­se­llers i allà es par­lava d’una espècie de soli­da­ri­tat entre con­se­llers”, ha dit Valls que, tan­ma­teix, ha dit que no es va “pre­o­cu­par massa” perquè lla­vors ja no tenia les com­petències en pro­ces­sos elec­to­rals.

A pre­gun­tes de l’advo­cada de l’Estat, també ha expli­cat que quan hi ha un con­tracte marc amb un objecte clar (en aquest cas, la com­pra de mate­rial elec­to­ral com urnes o pape­re­tes per a elec­ci­ons) “no es pot can­viar mai” després quan es fa un con­tracte deri­vat. Per això, tot i remar­car que a par­tir del juliol ja no tenia les com­petències en pro­ces­sos elec­to­rals, ha dit aquest és el pro­ce­di­ment legal esta­blert. I ha remar­cat que aquell con­tracte marc va ser­vir per com­prar mate­rial per a les dar­re­res elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya.

“Cer­tesa abso­luta” de l’advo­cat en cap que no es feia res de l’1-O

També ha com­pa­re­gut com a tes­ti­moni l’advo­cat en cap del Depar­ta­ment de Gover­nació en l’època de Borràs, Xavier Uriós, que ha asse­gu­rat que tenia la “cer­tesa abso­luta” que no s’estava “fent res en relació amb l’1-O”, tot remar­cant que feia anys que era lle­trat del depar­ta­ment i que tenia conei­xe­ment de com fun­ci­o­na­ven els pro­ces­sos elec­to­rals. Uriós ha afe­git que hau­ria aler­tat l’excon­se­llera si hagués tin­gut constància d’alguna actu­ació rela­ci­o­nada amb el referèndum “que l’hagués pogut com­pro­me­tre”.

Uriós ha asse­gu­rat que la pro­vidència del TC es va seguir “escru­po­lo­sa­ment” i que amb ante­ri­o­ri­tat tam­poc “s’estava fent res en relació mb el referèndum de l’1-O”. De fet, ha expli­cat que van fer una con­sulta al Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre si l’acord marc per les urnes que estava en marxa estava afec­tat i que, tot i que no va res­pon­dre expres­sa­ment, a través d’una sentència van enten­dre que el que havien fet era “cor­recte”.

Davant de la que­re­lla que va pre­sen­tar la fis­ca­lia per l’acord marc, Uriós ha dit que Borràs va dema­nar que es fes un informe jurídic i que va con­cloure que aquest “no supo­sava cap con­trac­tació” ni tenia “cap relació” amb el referèndum.

L’advo­cat en cap també ha des­vin­cu­lat la llei per a la regu­lació del vot electrònic que pre­pa­rava el depar­ta­ment de l’1-O. “La con­se­llera estava molt pre­o­cu­pada pels pro­ble­mes per votar des de l’exte­rior”, ha asse­gu­rat, tot afe­gint que hi va haver un informe favo­ra­ble del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries, que la llei va decaure pel final de la legis­la­tura però que s’ha reprès en l’actual.

#Judici1O dia 46
  • 13.08Finalitza el testimoni dels quatre pèrits i el jutge Marchena interromp la sessió fins a la tarda
  • 13.05Els pèrits proposats per la fiscalia responen als advocats Xavier Melero i Josep Riba
  • 13.01Cámara, pèrit proposat per la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, respon a Duatis i defensa la valoració feta a l'informe
  • 13.00El pèrit Jordi Duatis, en resposta a l'advocat Bergés: "No pot ser que pensem que un edifici públic tingui una rentabilitat major que una oficina en el Passeig de Gràcia"
  • 12.57Duatis, pèrits de la defensa: "És un exercici gairebé acadèmic. S'ha utilitzat una normativa per poder determinar un valor però des del minut zero també reconeixen que el valor del mercat no existeix"
  • 12.54Duatis, respon a l'advocat Mariano Bergés: "No podem tenir una renda de lloguer perquè és un edifici públic"
  • 12.49Els pèrits de la defensa critiquen que s'hagi valorat l'ús dels locals durant 24 hores i de la utilització de tota la superfície a preguntes de l'advocada de l'Estat
  • 12.41Joan Güell, pèrit de la defensa: "No hem fet cap valoració comparativa perquè insisteixo els edificis públics de la Generalitat de Catalunya no estan en el mercat de lloguer"
  • 12.37Joan Güell, proposat per la defensa: "Per llei tots els béns públics han de tenir un valor"
  • 12.35Els pèrits de la defensa, en resposta a l'advocacia de l'Estat, apunten que "els edificis públics no estan subjectes al règim de lloguer"
  • 12.33Es reprèn la sessió amb les preguntes de l'advocacia de l'Estat als quatre pèrits
  • 12.00El jutge Marchena interromp durant uns minuts la sessió de matí
  • 11.58Güell, pèrit proposat per la defensa: "No hi ha comparació amb el mercat. No hi ha un submercat d'equipaments públics"
  • 11.53Irisarri, pèrit proposat per la fiscalia, defensa la valoració que s'ha fet dels locals pel que fa als metres quadrats dels espais, criticat pels pèrits de la defensa
  • 11.46Els pèrits de la defensa tornen a discrepar de l'argumentació dels proposats per l'acusació. Marchena intervé per reconduir l'interrogatori
  • 11.40Cámara: "El que volíem era mantenir una uniformitat de criteri"
  • 11.36Duatis, proposat per la defensa, torna a mostrar la seva discrepància amb els criteris utilitzats pels pèrits proposats per la fiscalia, que admeten: "Ens trobem davant d'un cas singular"
  • 11.29Cámara explica com han elaborat l'informe i quin mètode han seguit per fer la valoració dels locals
  • 11.26Güell apunta que la titularitat és "important". Cámara afegeix que no han entrat a estudiar la titularitat dels locals. "No hi ha discrepància, és que no ho hem analitzat", afegeix
  • 11.25Joan Güell i Jordi Duatis són els pèrits proposats per la defensa. Güell apunta que l'informe elaborat pels pèrits presentats per la fiscalia "no parla de taxes"
  • 11.20José Manuel Cámara i Carlos Javier Irisarri són el pèrits proposats per la fiscalia i per l'advocacia de l'Estat
  • 11.14Carlos Javier Irisarri, un dels pèrits: "Hem treballat amb dades objectives"
  • 11.12La fiscal comença a preguntar als quatre pèrits que testificaran en relació a l'ús de locals l'1-O
  • 11.08Acaba el testimoni de Josep Solà
  • 11.05Solà diu que l'acord de govern del 6 de setembre quan el va conèixer era "impossible d'executar" per qüestió de temps
  • 11.02Solà explica que Villòria li va dir que el departament no faria cap despesa relacionada amb l'1-O abans de l'estiu del 2017
  • 11.01Torn de la fiscalia
  • 11.01Solà: "El departament tenia contracte de serveis postar amb Correos, no amb Unipost"
  • 11.00Solà: "Des del 20-S es va bloquejar tot les despeses de contractació"
  • 10.58L'advocat torna a preguntar sobre l'acord de govern del 6 de setembre.
  • 10.58L'advocat pregunta: Se li va fer alguna indicació sobre l'1-O?. La resposta de Solà: "El secretari general em va indicar que el departament no faria cap despesa relacionada amb l'1-O"
  • 10.55Pregunta l'advocat de Santi Vila. Solà és l'últim testimoni de la fase testifical del judici
  • 10.53Acaba la declaració del testimoni Pau Villòria. El següent testimoni és Josep Solà, exdirector de Serveis del departament d'Empresa el 2017
  • 10.51Torn de l'acusació popular Vox. Pregunta sobre l'acord de govern del 6 de setembre
  • 10.50Torn de l'Advocacia de l'Estat. Insiteix en preguntar sobre la despesa en relació al referèndum
  • 10.49Villòria: "En el moment que vaig veure l'acord, ja s'havia produït la suspensió del Constitucional i, per tant, ja vaig considerar que l'acord de govern era impossible d'aplicar"
  • 10.45Acaba la defensa de Santi Vila. Torn de la fiscalia
  • 10.45Villòria: "No es va fer cap expedient de despesa o contractació administrativa en relació a l'1-O". "Vila em demanava de forma reiterada que cap departament de la conselleria obrís expedient en relació a l'1-O"
  • 10.43Villòria recorda l'acord de govern del 6 de setembre de 2017 en què s'acordava que les decisions sobre l'1-O es faria de forma "col·lectiva"
  • 10.40Villòria explica que Vila li va comentar que l'1-O es faria amb aportacions de particulars, segons li havia relatat el president de la Generalitat
  • 10.39Villòria explica que l'obertura de contractació de despeses està completament reglat. També explica que Santi Vila li va traslladar que no es fes cap inici d'un expedient administratiu de despesa sobre l'1-O
  • 10.38Villòria explica que amb l'aplicació del 155 no va ser cessat. Era l'interlocutor d'Empresa amb els representants ministerials. L'advocat li pregunta sobre contractació econòmica
  • 10.36Pregunta l'advocat de Santi Vila.
  • 10.35El següent testimoni és Pau Villòria, exsecretari general del departament d'Empresa
  • 10.34Acaba el testimoni de Xavier Urios
  • 10.31Urios a preguntes de Vox: "En la mesura que l'acord de govern no afectava competències del departament vaig pensar que no calia fer cap informe"
  • 10.30Marchena interromp l'advocada de l'Estat per les preguntes al testimoni. Acaba l'interrogatori. Torn de Vox
  • 10.29Urios: "La delegació de competències altera l'exercici de competències un cop publicat al DOGC"
  • 10.24Urios: "No recordo quantes urnes estaven previstes"
  • 10.23Acaba el torn de la fiscalia. Torn de l'Advocada de l'Estat
  • 10.22Urios: "Tenia dubtes que es pogués dur a terme un referèndum perquè no s'estava movent res a nivell administratiu"
  • 10.22Urios: "Tenia la certesa absoluta que no s'estava fent res per en relació al referèndum que pogués comprometre la consellera Borràs"
  • 10.21Urios explica que l'acord, del qual va conèixer per la premsa i que no va llegir fins a finals de setembre partia més d'un acord polític que no jurídic i no li va donar importància
  • 10.19El fiscal pregunta sobre un acord de govern que determinava, segons Urios, que a partir de principi de setembre es prendrien "decisions de forma col·legiades i solidàries" sobre l'1-O
  • 10.13Acaba l'interrogatori de l'advocada de Borràs. Torn de la fiscalia
  • 10.13Urios: "Cap de les desepes que han estat identificades no tenen relació amb el departament de Governació en el període de Borràs"
  • 10.12Urios: "No es va utilitzar cap local del departament per a l'1-O"
  • 10.11Urios: "L'any 2015 Governació va començar a tenir un perfil més tècnic i es va començar a avaluar una possible llei per de vot electrònic als catalans a l'exterior. La consellera va anar a la JEC per valorar aquesta opció. La iniciativa la llei va caure per fi de a legislatura. Ara s'ha tornat a recuperar. No tenia relació amb l'1-O"
  • 10.08Urios explica que "la consellera va demanar informe jurídic per saber si havíem de continuar o no amb l'acord marc de paperetes"
  • 10.06Urios: "El Constitucional no va respondre expressament però va dictar sentència i va determinar la possibilitat de fer despeses en tot allò no relacionat amb l'1-O. Per tant va ratificar que l'actuació que havíem portat a terme era correcta"
  • 10.05Urios explica que "Borràs es va demanar al gabinet jurídic de la Generalitat que es fes consulta al Constitucional per saber si un acord marc podia estar afectat per la prohibició de la providència"
  • 10.04Urios: "La providència del Constitucional sobre llei de pressupostos va ser notificada a la consellera i el seu gabinet ens la va traslladar. Vam seguir escrupulosament la prohibició sobre no fer res en relació a l'1-O"
  • 10.03Urios explica que no va ser cessat en l'aplicació del 155 i que no coneixi Borràs abans de ser consellera. Les funcions que feia era control de contractes econòmics que tinguessin relació jurídica
  • 10.02El següent testimoni és Xavier Urios, advocat en cap del departament de Governació el 2017. Pregunta la defensa de Borràs
  • 10.00L'advocada de Borràs repregunta a Valls de nou per remarcar que cap local de la conselleria va ser cedit per l'1-O. Acaba la declaració de la testimoni
  • 9.59La testimoni Josefina Valls: "El contracte marc de paperetes, sobres, es va passar al departament de vicepresidència i va servir per a les eleccions del Parlament. No es pot canviar mai l'objecte inicial d'un acord marc. Per tant no es podia destinar per al referèndum"
  • 9.57Acaba el torn de preguntes de la fiscalia. I ara de l'advocacia de l'Estat
  • 9.53"No vaig tramitar cap certificat que tingués cap relació amb el Diplocat, amb el referèndum, amb UniPost, amb la campanya del referèndum, amb el registre de ciutadans a l'estranger..."
  • 9.52La testimoni: "Vaig respondre un requeriment en què deia que no teníem cap contracte relacionat amb l'1-O"
  • 9.51La testimoni explica que es van fer contractes marc per a la previsió d'eleccions al Parlament. "Es va fer un contracte marc per a les paperets i el contracte marc per a les urnes va quedar desert". "No tenien cap relació amb l'1-O"
  • 9.50La testimoni explica que els contractes sempre s'inicien amb un expedient justificatiu. Les paperetes i sobres es van utilitzar per les eleccions al Parlament de Catalunya
  • 9.47La testimoni diu que des de la conselleria de Borràs no es va cedir cap locals per l'1-O. Ni es va rebre cap carta per cedir cap local
  • 9.47La testimoni explica que es certificaven tots els pagaments. "Tot estava correcte amb la legalitat"
  • 9.44El testimoni explica que Borràs va comunicar-li a ella personalment i a la resta de treballadors la prohibició de fer contractacions relacionades amb l'1-O, segons un dictat judicial
  • 9.43Pregunta l'advocada de Meritxell Borràs sobre contractacions. La testimoni explica que ell supervisava tots els expedients de contractació del departament de Borràs i que mai va passar per les seves mans cap contractació en relació a l'1-O
  • 9.42El primer testimoni és Josefina Valls, directora de Serveis a la conselleria de Governació, d'Administracions Públiques i Habitatge el 2017
  • 9.40Comença el judici de l'1-O
  • 9.36La represa del judici es retarda uns minuts
  • 9.20Els fiscals presents a la sala en aquesta sessió del dia 46 de judici són Consuelo Madrigal i Javier Moreno
  • 9.11La sessió del judici de l'1-O comença aquest dijous a les 9.30h amb la declaració dels últims testimonis de les defenses de Borràs i Vila


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.