Política

La independència suma

Les forces independentistes recuperen la majoria absoluta al Parlament amb la substitució de Sànchez, Rull i Turull, que fins ara no votaven

La substitució de diputats deixa Mascarell com a relleu de Puigdemont si avui obté escó a Europa

Les forces independentistes al Parlament, JxCat, ERC i la CUP, ja tornen a ser majoria a l’hemicicle després que els diputats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull hagin estat substituïts. Els tres diputats no van acceptar delegar el seu vot ni ser substituïts seguint les instruccions dictades pel jutge d’instrucció Pablo Llarena, igual que l’expresident a l’exili, Carles Puigdemont. Tampoc té delegat el vot l’exconseller Toni Comín, motiu pel qual la suma del bloc independentista només arribava als 65 escons. Una xifra que empatava amb el nombre de cadires que sumen els grups de l’oposició Cs, PP, el PSC, Catalunya En Comú Podem i el PP.

Amb la substitució dels tres diputats de JxCat ara es pot trencar l’empat. Tanmateix, tot i arribar a tocar la majoria absoluta, no són gaires les votacions en què les tres forces s’uneixen per sumar a l’hemicicle, ja que continuen mirant-se de reüll a l’hora de decidir el sentit de vot sobretot pel que fa als temes més relacionats amb la causa independentista.

Dependrà del que passi avui que els 68 escons que marca el llindar de la majoria absoluta es puguin superar i arribin als 70 diputats que van escollir els votants del 21 de desembre del 2017, ja que, si Puigdemont i Comín obtenen escó a l’eurocambra, hauran d’abandonar el seu lloc a la cambra catalana i ser substituïts, amb la qual cosa JxCat recuperarà un vot i ERC, l’altre.

Catalunya En Comú Podem també ha recuperat els dos vots que li van marxar quan els llavors diputats del grup, Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, van decidir marxar al grup mixt. Finalment, amb les eleccions a les Corts espanyoles i a les municipals de Barcelona tots dos polítics van acabar per abandonar la cambra i el partit els va poder substituir per Marc Parés i Concepción Abellán, que ja es van estrenar en l’últim ple.

Mascarell per Puigdemont?

Tot fa preveure que la setmana que ve, en el ple que comença dimecres, s’estrenaran com a diputats els substituts de Sànchez, Rull i Turull. Ells són el conseller d’Interior Miquel Buch, l’advocada Elena Fort i Josep Puig, un dels fundadors d’Els Verds-Alternativa Verda. El lloc de la diputada Laura Borràs, ara al Congrés, l’ocuparà la jurista Glòria Freixa. I si una exconsellera de Cultura marxa, ara podria entrar un exconseller del mateix ram. El ball de cadires a causa de les substitucions deixa a les portes d’entrar al Parlament l’actual delegat del govern a Madrid, Ferran Mascarell. Es dona la circumstància que si finalment Puigdemont obté avui un escó al Parlament Europeu i, per tant, està obligat a renunciar al seu lloc a la cambra catalana, el seu substitut seria Mascarell, seguint l’ordre de llista. Cal assenyalar, però, que aquest polític també es presenta avui a les municipals per JxCat en el quart lloc de la llista. Els càrrecs de regidor i diputat són compatibles, com també ho són els de senador i diputat en el cas de Raül Romeva. En canvi, ERC sí que va haver de substituir Oriol Junqueras i Gerard Gómez del Morral per Núria Picas i José Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona