Política

Cs puja a Europa però no pot fer el ‘sorpasso’ al PP

Incrementa en més de dos milions el nombre de vots, també ho fa a Catalunya, i passa de 2 a 7 eurodiputats

Creix en regidors i vots als municipis, però segueix sense aconseguir cap alcaldia

La can­di­da­tura de Ciu­ta­dans a Europa i en les muni­ci­pals creix, però no el sufi­ci­ent per acon­se­guir alguns dels objec­tius que s’havien mar­cat els taron­ges. Ni la pujada de 2 a 7 euro­di­pu­tats amb la can­di­da­tura lide­rada al Par­la­ment Euro­peu per Luis Gari­cano, que va com­por­tar sumar 2 mili­ons de vots més que el 2014, va acon­se­guir fer efec­tiu el sor­passo al PP, que va aguan­tar la dava­llada tot i per­dre 4 euro­di­pu­tats. L’altre objec­tiu de la for­mació lide­rada per Albert Rivera era acon­se­guir alguna alcal­dia a Cata­lu­nya, fet que tam­poc van acon­se­guir.

Això sí, Cs venia d’acon­se­guir pas­sar de 7 regi­dors el 2011 a 175 el 2015, fet que va supo­sar l’entrada de 80 regi­dors nous, i van poder man­te­nir la tendència a l’alça. Però la recu­pe­ració del PSC a l’àrea metro­po­li­tana també va fre­nar les seves aspi­ra­ci­ons. Mal­grat tot, sumant-hi la can­di­da­tura asso­ci­ada de Manuel Valls a Bar­ce­lona, a l’hora de tan­car aquesta edició havia superat els 240 regi­dors arreu del país i supo­sava més del 8% del total de vots, pas­sant dels 231.293 vots que va rebre el 2015 als més de 254.000.

L’alcal­da­ble per Bar­ce­lona i ex-pri­mer minis­tre francès, Manuel Valls, va votar a les onze del matí al col·legi Sant Miquel amb l’espe­rança que fos “el gran dia del canvi”, i el cert és que les dar­re­res enques­tes no li augu­ra­ven gai­res bons resul­tats. El can­di­dat va arri­bar abans de les vuit del ves­pre a l’acte de segui­ment de la jor­nada elec­to­ral al Gallery Hotel del car­rer Ros­selló, quan es van començar conèixer els pri­mers resul­tats de les enques­tes. I no va ser ell qui va aten­dre els mit­jans en saber-se que li dona­ven entre 5 i 6 regi­dors, sinó que ho va fer la número qua­tre de la llista, Eva Parera, per, pre­ci­sa­ment, recor­dar que es trac­tava d’enques­tes i que no farien cap valo­ració fins a tenir els resul­tats finals. I aquests van aca­bar donant la raó als son­de­jos. Cap a un quart d’una de la mati­nada Valls va aten­dre els mit­jans acom­pa­nyat dels mem­bres de la seva llista i el pri­mer que va fer va ser agrair la par­ti­ci­pació de la gent.

Van ser més en vots i per­cen­tatge fins a arri­bar als 6 regi­dors, però Valls va adme­tre: “No puc estar con­tent, perquè estan lluny, molt lluny de les nos­tres expec­ta­ti­ves.” Per a Valls, el seu era un repte difícil amb una can­di­da­tura que “no sem­pre es va enten­dre” i després d’un període elec­to­ral mar­cat per les elec­ci­ons anda­lu­ses i les espa­nyo­les. I també es va mos­trar con­tra­riat per no haver acon­se­guit fre­nar l’inde­pen­den­tisme a Bar­ce­lona. I va llançar un adver­ti­ment als socis, després dels resul­tats en les euro­pees i el crei­xe­ment del popu­lisme, asse­gu­rant que tota aliança amb Vox per part seva sig­ni­fi­carà “una rup­tura defi­ni­tiva amb els par­tits cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes”.

LA FRASE

He fracassat en l’intent de frenar el moviment del populisme i l’independentisme
Manuel Valls
Candidat de Barcelona pel Canvi-Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.