Política

Puigdemont compensa el descens local de Junts, al revés que Junqueras i ERC

El PSC és la segona llista més votada a les eleccions europees i aconsegueix percentatges de vot globals molt semblants als que obté a les municipals

La correlació de les forces més votades a les eleccions europees no es correspon a la dels partits amb millors resultats globals a les municipals. Mentre que al conjunt de Catalunya ERC s’ha situat en primer lloc a les eleccions municipals, amb el 23,48% dels vots, a les eleccions europees la llista encapçalada per Junqueras ha obtingut el 21,19% dels sufragis i cau fins a la tercera posició.

JxCat fa el camí a la inversa i és la que obté més sufragis a les europees però baixa fins a la tercera posició al rànquing de les municipals. D’aquesta manera, la llista de Puigdemont supera, en alguns casos amb escreix, les candidatures locals de JxCat. Al conjunt de Catalunya, a les europees obté el 28,52% dels vots mentre que a les municipals s’ha de conformar amb el 15,39%.

El PSC es manté de forma estable en una segona posició i es confirma com l’opció no independentista més triada a les europees. En el còmput global de vots, queda instal·lada també en la segona posició de la taula a les municipals. De fet, els votants del PSC són els més fidels a l’hora de triar la mateixa opció a les municipals i les europees. Els vots obtinguts són del 21,92% a les municipals i del 22,14% a les europees.

Per demarcacions, JxCat s’emporta els millors resultats a les quatre a les europees mentre que, en el cas de les municipals, el PSC guanya al conjunt de Barcelona, JxCat a Girona, ERC a Lleida i a la demarcació de Tarragona s’imposen les llistes de Primàries. Als municipis del cinturó roig de Barcelona, on els candidats socialistes a l’alcaldia han estat els més votats, també han obtingut bons resultats a les europees. A Santa Coloma de Gramenet, on el PSC ha revalidat la majoria absoluta i ha sumat tres regidors més, amb el 50,95% dels vots, aquest percentatge es redueix fins al 42,42% a les europees. El PSC és també la força més votada a totes dues eleccions en municipis com l’Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Esplugues, Cornellà i Sant Boi.

Cas a part és el de Badalona, on Xavier García Albiol s’ha imposat amb claredat a la resta de candidatures municipals amb el 37,58% dels sufragis però, en canvi, a les eleccions europees, dues terceres parts dels seus votants no han confiat en el PP, que només ha obtingut el 12% dels vots. La llista més votada a les europees ha estat el PSC, que també es va imposar a les eleccions al Congrés i el Senat del 28-A. A Castelldefels el resultat és similar, el PP és la força més votada a les municipals però cau fins a la cinquena posició a les europees.

LES XIFRES

37,58
per cent
són els vots obtinguts per Albiol (PP) a l’alcaldia de Badalona, un resultat que s’ensorra fins al 12% en el cas de les europees
30,96
per cent
és el percentatge obtingut per JxCat a l’alcaldia de Girona, mentre que a les europees els vots van ser d’un 46,35%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona