Política

El PSC pressiona els de Colau per fer govern amb la complicitat de Cs

Iceta diu que estan disposats “a fer el que calgui” per evitar un govern independentista a Barcelona

A Badalona es proposaran ells per a l’alcaldia

El PSC està disposat a fer “el que calgui” per evitar un govern independentista a Barcelona, en paraules del primer secretari socialista, Miquel Iceta, que va sortir ahir sol i sense l’acompanyament del candidat barceloní, Jaume Collboni, per valorar els resultats del partit en les municipals i les europees. Tot i que el candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha guanyat les eleccions a la capital del país, Iceta troba que seria “molt estrany en una ciutat en què l’independentisme ha retrocedit i no tenia l’alcaldia, que ara la tingui”. I rebla l’argument tot recordant que fa quatre anys CiU, ERC i la CUP sumaven divuit regidors i avui ERC i JxCat només en sumen quinze.

Els socialistes aposten pel “millor govern possible”, que veuen en una aliança “progressista” i “coherent”, que es pot interpretar com la d’ells amb Barcelona en Comú tot i que Iceta no posa noms. El que sí que fa el líder del PSC tot seguit és començar a pressionar als comuns. Els recorda que “un govern en minoria no ha estat una bona solució ni per a la ciutat ni per a Barcelona en Comú”, tenint en compte que Ada Colau ha acabat perdent les eleccions. En aquesta línia insisteix que “Colau ha retrocedit i no ha tingut l’aprovació majoritària” dels barcelonins. Quan se li pregunta quin considera que seria el govern “més coherent possible” que ell proposa, Iceta respon: “El que ens permetés tenir l’alcaldia. No m’agrada donar res per descartat.” I quan se li pregunta si proposaran la renúncia de Colau a l’alcaldia per fer possible un acord, respon que no volen avançar hipòtesis “sense parlar amb tothom abans”.

Conscient que l’escenari ideal per a Barcelona en Comú és un pacte impossible amb ERC i el PSC, Iceta vol forçar els comuns a haver de triar i, en cas que acceptin descavalcar Maragall de l’alcaldia, ho haurien de fer amb la complicitat en la investidura del candidat de Ciutadans, Manuel Valls.

Tot i que els divuit vots sumats de Barcelona en Comú i el PSC no tindrien majoria absoluta, el candidat acordat per comuns i socialistes podria ser investit per majoria simple amb l’abstenció dels sis regidors de Valls perquè ERC i JxCat només en sumen quinze. Iceta iniciava la pressió després que crítics de Podem com ara l’exregidor i exdiputat al Congrés Raimundo Viejo o l’exsenador Óscar Guardingo defensessin públicament el pacte amb el vistiplau de Valls.

En valorar els resultats en les municipals i les europees, Iceta afirmava ahir que el PSC “ha retornat amb força a la primera plana de la política catalana consolidant el seu paper com a segona força”, considerava acabada la travessia del desert i celebrava els 765.000 vots obtinguts en les municipals. El líder socialista descarta triar a Badalona entre donar l’alcaldia al popular Xavier García Albiol o a la republicana Dolors Sabater: “Presentarem Àlex Pastor.”

LA FRASE

Farem el que faci falta a Barcelona per tenir el millor govern possible no independentista
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA