Política

Maragall prioritza una Colau compromesa amb el procés

El cap de llista d’ERC reitera la voluntat de negociar amb JxCat i Barcelona en Comú per assolir el govern

L’alcaldable està disposat a començar a governar en solitari amb deu regidors

Ernest Maragall només té deu regidors i el 21,35% del suport ciutadà, però disposa de 4.833 vots més que la segona candidatura amb més suports i per això ja es veu alcalde de Barcelona i liderant la ciutat, encara que sigui al capdavant d’un govern en minoria absoluta. Per fer-ho possible, l’alcaldable d’Esquerra Republicana necessitarà el suport d’altres grups per ser elegit en un ple on la majoria absoluta se situa en 21 regidors, i el seu objectiu és el de treballar una entesa amb Junts per Catalunya i, sobretot, amb Barcelona en Comú. I és que d’Ada Colau Maragall espera que faci un viratge cap a uns postulats que expressin amb nitidesa el seu suport al procés sobiranista.

Per un costat el republicà ahir va deixar clar que cal valorar “la diversitat del sobiranisme”, en clara referència a JxCat, però també que cal articular una “acció compartida” a l’entorn de dues idees que encaixen amb l’ideari dels comuns: “la llibertat” i “el referèndum”.

En plantejar ahir les preferències de pacte, va quedar clar que amb Colau Ernest Maragall comparteix “la coincidència d’objectius” en l’ideari progressista i que se sentirà molt còmode construint ciutat amb els comuns. És evident, però, que no escolta les paraules que l’encara alcaldessa va pronunciar la mateixa nit electoral, quan va afirmar que la ciutadania havia deixat un missatge nítid i clar per un govern progressista. Aquesta idea inclouria sumar als deu dels comuns els vuit regidors del PSC, tot i que aquesta és una possibilitat descartada per les dues parts. El mateix Ernest Maragall va assegurar ahir que ara com ara la distància amb el PSC és “insalvable”, mentre que Jaume Collboni va deixar clar que no entra dins els plans del seu partit fer alcalde un independentista i que Barcelona es posi “al servei de la causa independentista”.

Així les coses, el republicà està disposat a tirar endavant els plans d’un govern en solitari, tal com ja va repetir al llarg de la campanya electoral perquè la seva prioritat és la d’“engegar la ciutat i posar en marxa l’Ajuntament de forma immediata”.

Prioritzar el 80%

La victòria de Maragall ha estat sens dubte el més destacat dels resultats electorals d’ERC en les municipals de diumenge, els més importants des del 1931, que segons presumia la portaveu, Marta Vilalta, la consoliden com a “primera força del país”, amb uns 820.000 vots i 3.107 regidors, que suposen un augment del 30% aproximadament respecte a fa quatre anys. Els republicans han guanyat a 12 capitals de comarca i 19 consells comarcals, amb victòries tan sonades com les de Lleida, Manresa, Vilanova, Balaguer, la Bisbal, Blanes o Salt. A més, Vilalta subratllava els resultats “espectaculars” a Tarragona, on tenen l’oportunitat de “fer un tomb a la ciutat”, i “molt rellevants” al Baix Llobregat, on són segona força a l’Hospitalet i Sant Adrià, i han entrat per primer cop a Santa Coloma de Gramenet. “El municipalisme d’ERC ja és una realitat consolidada i potent”, resumia el mateix Maragall.

Vilalta, que no té cap dubte que serà ell el pròxim alcalde de Barcelona, evitava concretar a l’hora d’esmentar les forces amb qui creu que cal buscar pactes per formar uns governs municipals en què, en molts casos, el paper d’ERC serà decisiu. Això sí, en la línia de la proposta que fan a Barcelona, sí que marcava com a pauta general que es posi al mig de la taula l’impuls de polítiques antirepressives i a favor de la justícia social, i que es prioritzin “les majories del 80%”. “On hem obtingut suports majoritaris volem articular grans majories republicanes i progressistes”, concloïa.

LES FRASES

Cal posar en marxa de forma immediata l’Ajuntament de Barcelona
Ernest Maragall
alcaldable d’ERC per Barcelona

LA XIFRA

L’Estat s’atrevirà a demanar al Parlament Europeu que suspengui un ciutadà triat pels ciutadans?
Diana Riba
eurodiputada electa d’erc
4.833
vots separen la llista d’Ernest Maragall de la d’Ada Colau, tots dos empatats a deu regidors.

ERC veu ara “més a prop” la unitat estratègica

L’eurodiputada electa Diana Riba, com a número 3 d’Ara Repúbliques, es congratulava ahir pels “millors resultats d’ERC” en unes europees, en vot absolut, i remarcava tant el “bon camí” fet amb Bildu i el BNG com l’augment de representació de l’Aliança Lliure Europea a Brussel·les, que farà que el grup dels Verds pugui ser decisiu per “formar noves majories i canviar dinàmiques”. Tot i que a Catalunya va ser relegada al tercer lloc per JxCat i el PSC, Riba es refermava en la decisió presa al seu dia de no concórrer-hi en una llista conjunta amb Puigdemont, si bé hi afegia que ara cal “unitat d’acció”. “Segur que serà molt fàcil perquè totes les veus vivim la repressió en primera persona”, subratllava. “Amb aquests resultats estem més a prop de l’objectiu de la unitat estratègica”, assenyalava també Marta Vilalta, que assegurava que hi continuaran treballant tant en l’àmbit de país com en l’europeu.

Riba, que demà ja tindrà les primeres reunions a Brussel·les, confia que el Suprem permeti a Junqueras sortir de la presó en les pròximes setmanes per recollir l’acta d’eurodiputat, i que també li permeti viatjar a Estrasburg, almenys per a la sessió constitutiva de principi de juliol. A diferència del Congrés, on Junqueras ha estat suspès, ERC confia que allà “tot això s’aclareixi” perquè “es veurà de manera molt diferent”. “Hi serem per defensar l’Oriol, i a veure què fa la UE”, reptava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona