Política

Colau vol negociar amb Maragall un acord de govern abans que d’investidura

Maragall diu que Colau està disposada a fer-lo alcalde i insisteix a sumar JxCat a l’acord

Els comuns matisen que l’alcaldia es decidirà quan hi hagi un pacte i aposten per incloure el PSC

El candidat a l’alcaldia de Barcelona d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat aquest dimecres que la líder de Barcelona en Comú (BComú), Ada Colau, està disposada a fer-lo alcalde. Els comuns, però, matisen que treballen per un acord de govern amb ERC on també hi sigui el PSC.

En declaracions després de la trobada que els dos líders han mantingut aquesta tarda per explorar un pacte d’investidura, Maragall ha afirmat que Colau “vol treballar per un acord de govern en el que jo sigui alcalde”.

En canvi, el numero dos de la candidatura de BComú, Joan Subirats, ha puntualitzat que prioritzen un acord de govern amb ERC que també inclogui el PSC. Si hi arriben, aleshores parlaran de qui serà alcalde, Maragall o Colau. El portaveu dels comuns ha negat que a la reunió s’hagi “parlat de qui serà l’alcalde”, com ha apuntat el republicà.

Segons ell, han decidit començar un “llarg procés de converses, fins al 15 de juny, sobre polítiques progressistes, d’acord amb les que construir un acord de govern d’esquerres”.

El pacte de govern que proposen els comuns ha de “posar èmfasi” en les polítiques de ciutat i és “ampli” i “d’esquerres”, ha explicat Subirats. És per aquest motiu que hi volen el socialistes però noels postconvergents. “No contemplem en cap cas que JxCat s’incorpori en les converses sobre l’acord de govern”, ha dit.

Subirats ha assegurat que la voluntat de pactar amb el PSC però no amb JxCat no és per “mania persecutòria contra ningú” sinó perquè consideren que JxCat no hi té “res a fer” en un pacte de caire progressista en què pugui estar BComú.

Sobre la possibilitat de fer un pacte només amb ERC, Subirats ha remarcat que apostaran pel tripartit d’esquerres fins que no tinguin la “constatació que és impossible”. Per articular un pacte de govern a tres, Colau es reunirà amb Collboni en els pròxims dies. L’alcaldable socialista, però, descarta negociar un govern amb ERC.

Els comuns no han tancat la porta a una investidura de Colau com a alcaldessa amb el suport de Manuel Valls, malgrat assegurar que “ara no està sobre la taula”. Subirats ha dit que BComú ni ha iniciat ni iniciarà cap conversa amb Valls per formar un govern, però no ha aclarit si Colau es presentaria a la investidura per ser alcaldessa amb el suport de l’exprimer ministre francès.

ERC manté el vet al PSC

De la seva banda, Maragall veu coincidències entre la seva candidatura i la de Colau però ha insistit a sumar JxCat a l’acord que es pugui produir. “Ella parteix d’un criteri de prioritat per a un acord entre les nostres dues forces i nosaltres partim d’una ambició un xic més enllà”, ha conclòs.

L’exconseller d’Exteriors ha tornat a rebutjar per “impossible” un pacte amb el PSC: “Està descartat des de fa dies i ella ho sap”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona