Política

Un M5E en crisi sotmet el lideratge de Di Maio a una consulta poc fiable

Els inscrits voten avui si el confirmen com a cap polític del moviment

Els ‘grillini’, eclipsats per Salvini, no saben com superar la trompada en les europees

El Moviment 5 Estrelles (M5E) passa per la pitjor crisi de la seva història. L’any de govern amb la Lliga ha desgastat profundament els grillini, incapaços de trobar perfil propi i diferenciar-se del seu soci, Matteo Salvini. L’ombra del líder leghista ha eclipsat l’encarcarat Luigi di Maio, viceprimer ministre volgut per Beppe Grillo, que el va designar “cap polític” del partit. És a dir, portaveu d’allò que opinen els caps de l’M5E, Grillo i Davide Casaleggio, fill del fundador del moviment. Avui, a la plataforma digital de l’M5E, anomenada Rousseau, es farà un sondeig entre els inscrits per saber si “confirmen Luigi di Maio com a cap polític” de la formació.

És un intent matusser de semblar un partit menys vertical i autoritari; en realitat, totes les votacions que s’han fet han estat sempre favorables a la voluntat dels propietaris. “La plataforma Rousseau no compleix els requisits mínims exigibles a un sistema de vot electrònic.” Ho va dir el mes passat l’Agència italiana de Protecció de Dades, que va imposar a Casaleggio, que també presideix i controla la plataforma, una multa de 50.000 euros. Ningú la va recórrer en contra.

Se sap des de fa temps que, tal com ha confirmat l’autoritat competent, Rousseau és “insegura, poc fiable i del tot manipulable”. Segons l’Agència de Protecció de Dades, la plataforma no garanteix el secret ni la seguretat del vot, que pot ser manipulat pels administradors, sense deixar rastre, en qualsevol fase del procediment electoral. Que es faria aquest discutible sondeig sobre Di Maio es va anunciar al blog de Grillo, que és el mateix que dir el blog de l’M5E.

Marca blanca de la Lliga

Perquè, a més de fundador i propietari de la marca registrada, Grillo té el càrrec de “garant” de l’M5E. És a dir, té l’última paraula sobre qualsevol decisió. Pel multimilionari còmic genovès, “en Luigi ha de continuar, no ha comès cap delicte”. Di Maio, de perfil dretà, és fill d’un empresari de la construcció que ha estat dirigent local del feixista Moviment Social Italià. Polític fracassat, el pare reivindica la ideologia feixista sempre que pot, i sol ser present als mitjans per irregularitats amb l’empresa o per sortides de to barroeres en defensa del fill. Luigi, el viceprimer ministre més jove del país, va flirtejar amb l’extrema dreta durant els seus anys a l’institut. Va lloar la política econòmica de Mariano Rajoy i va ser ell qui va batejar com a “taxistes del mar” les ONG de rescat com ara Proactiva Open Arms. Conegut pels seus constants errors a l’hora de fer servir alguns temps verbals, va liderar la croada contra l’acollida de refugiats i les ONG.

Di Maio diu que escoltarà els inscrits i després decidirà què farà. El problema dels grillini, però, no és el seu cap polític, sinó la manca total de substància política. En un any al poder, han perdut la meitat dels suports, que han anat en bloc a la Lliga.

Ara estan a les mans de Salvini, que farà caure el govern quan més li convingui. “No vull eleccions ara”, va dir ahir, magnànim. Els grillini, mentrestant, hauran de decidir si poden aspirar a ser alguna cosa més que la marca blanca de la Lliga.

LA FRASE

El que passa és que la pitjor Itàlia rebutja el Moviment 5 Estrelles
Beppe Grillo
‘GARANT’ DEL MOVIMENT 5 ESTRELLES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona