Política

Trump carrega contra Mueller per no haver-lo exonerat d’obstrucció

Revifen les veus demòcrates a favor d’iniciar el procés de destitució del president

El mandatari veu “repugnant” un eventual ‘impeachment’

El president dels Estats Units, Donald Trump, va carregar ahir amb duresa contra l’exfiscal especial Robert Mueller, que dimecres va donar per acabada la seva feina de dos anys d’investigació sobre la suposada ingerència russa en les eleccions presidencials de 2016.

Trump va qualificar Mueller de “veritable anti-Trump” i va afirmar que “mai no hauria d’haver estat designat” per dur a terme la investigació sobre la trama russa, ja que tots dos van mantenir una disputa empresarial fa anys i pel fet que el president no el va escollir com a director de l’FBI en substitució de James Comey.

En les seves conclusions, l’informe de Mueller determina que no hi ha proves que hi hagi cap vincle entre l’entorn de l’equip de campanya de l’aleshores aspirant republicà a la Casa Blanca i el Kremlin, però no descarta que el president hagi comès un delicte d’obstrucció a la justícia. Mueller es va manifestar públicament dimecres sobre l’afer, per primera vegada, des que va iniciar la investigació i les seves paraules no han agradat gens al president. L’exfiscal especial va dir que si el seu equip “hagués tingut la certesa que ell [Trump] no va cometre cap delicte, ho hauria dit”, i va deixar en mans del Congrés la possibilitat d’engegar un procés de destitució (impeachment) contra Trump per obstrucció a la justícia, ja que ell no té competències per actuar contra un president en exercici del càrrec.

Les declaracions de Mueller han revifat les ànsies d’una part dels líders demòcrates d’engegar el procés de destitució contra Trump, especialment entre els candidats a la nominació a les presidencials de l’any que ve i els de l’ala esquerra del partit. Però la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va demanar ahir calma i prudència. “No es pot engegar un impeachment si no tens totes les proves”, va advertir Pelosi. Els demòcrates, que tenen la majoria a la Cambra de Representants, estan dividits sobre les implicacions polítiques que tindria obrir un judici polític de cara a les eleccions del 2020.

Trump va reaccionar amb contundència a l’eventual obertura d’un procés de destitució, un moviment que considera “brut, fastigós i repugnant”. El president va assegurar que Rússia no el va ajudar a ser elegit. “Vaig ser jo, qui va fer que fos elegit”, va afegir.

Ocultar el vaixell ‘John S. McCain’

El president dels EUA, Donald Trump, va sortir ahir a desmentir una altra acusació contra ell. A quest cop, que la Casa Blanca hauria maniobrat per ocultar el vaixell USS John S. McCain en la seva visita a una instal·lació nord-americana al Japó per evitar que fos visible el nom del desaparegut senador republicà, enemistat amb el mandatari. Trump va negar les informacions que havien difós diversos mitjans nord-americans i va assegurar que a ell no li “importava gens” que hi hagués un vaixell amb el nom de l’excandidat republicà a la Casa Blanca, ni que els mariners de l’embarcació haguessin assistit al discurs que el president va fer des d’un vaixell al Japó vestits amb els uniformes que porten el nom de McCain cosit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona