Política

ERC fixa eixos de ciutat i país per acordar amb Colau

Maragall envia un document per negociar sobre habitatge, desigualtat, mobilitat o referèndum

Els republicans prioritzen la investidura però Barcelona en Comú vol abans un acord de govern

Ernest Maragall (ERC) feia arribar ahir a Ada Colau un primer document per negociar que fixa eixos prioritaris per al futur govern de la ciutat en habitatge, lluita contra la desigualtat o mobilitat però també el compromís amb un referèndum d’autodeterminació. Maragall l’anunciava com una proposta oberta a aportacions de Barcelona en Comú i JxCat sense donar res per fet ni tancat.

En aquest sentit, Maragall va deixar clar que no vol “imposar res” a ningú i va tenir un gest diplomàtic cap a Colau, l’entorn de la qual li havia recriminat que donés per fet la disposició d’ella a investir-lo alcalde. Ahir Maragall va lamentar el “malentès” sobre les seves paraules i va explicar que no havia volgut dir res més que Colau estava disposada a arribar a un acord. El guanyador de les eleccions i candidat a l’alcaldia per ERC destaca la “voluntat positiva” per ambdues parts i demana “lleialtat i discreció” en les negociacions.

Maragall ha iniciat simultàniament converses amb JxCat i Barcelona en Comú amb vista a assolir l’alcaldia de Barcelona amb la dificultat dels vetos mutus a les propostes ideals de republicans i comuns. Els d’Ada Colau volen un acord ampli d’esquerres que inclogui el PSC, un partit amb qui ERC no preveu pactar –també els socialistes veten ERC– i Barcelona en Comú tanca la porta a un acord amb JxCat.

Però Maragall i Colau tampoc volen arribar, de moment, al mateix lloc. Els republicans prioritzen un acord d’investidura que deixi oberta la porta a col·laboracions o a un pacte de govern futur –Maragall no descarta la possibilitat de governar inicialment en solitari com va fer Colau després de ser investida fa quatre anys amb els vots d’ERC i PSC.

Però Barcelona en Comú condiciona la investidura a un acord previ sobre programa. Per un costat, fonts dels comuns recorden que Maragall negocia també amb JxCat un acord. No es volen disparar un tret al peu, sostenen, si Maragall acaba tancant un acord amb JxCat després d’haver obtingut la investidura amb Barcelona en Comú. La investidura, conclouen, serà la darrera cosa que ells decidiran. A partir del document enviat ahir per Maragall a Colau, els equips negociadors d’ERC i Barcelona en Comú avançaran els propers dies en la negociació.

Valls no es té en compte

Per altra banda, l’oferta de Manuel Valls (Cs) d’investir Colau sense condicions per evitar l’alcaldia independentista també amb els vots del PSC és un escenari que Barcelona en Comú no preveu. Si bé el número dos de l’alcaldessa en funcions, Joan Subirats, deia abans-d’ahir amb una ambigüitat calculada que “ara” no es preveu aquesta possibilitat, fonts de la formació deixaven ahir clar que l’únic escenari amb què treballen és l’acord amb ERC i el PSC tot i admetre que la negociació serà lenta i feixuga –Colau i Collboni encara no s’han reunit després de les eleccions de diumenge, recorden des de la formació.

Segona reunió avui amb Artadi i Forn a Soto del Real

Tal com va anunciar la nit electoral l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, avui visita els presos republicans però també el candidat de JxCat, Joaquim Forn, en una segona trobada negociadora amb la formació per arribar a un acord a Barcelona. Maragall arribarà a les nou del matí a la presó de dones d’Alcalá Meco, on visitarà l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’exconsellera Dolors Bassa. Al voltant d’una hora després sortirà en direcció a la presó de Soto del Real, on preveu reunir-se a les onze del matí amb l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, amb qui té concertada una visita d’una hora també fins al migdia. Serà a les cinc de la tarda quan Maragall es reunirà a la mateixa presó de Soto del Real amb el cap de llista i regidor electe de JxCat, l’exconseller Joaquim Forn. Ho farà acompanyat de l’exconsellera i número dos de la llista, Elsa Artadi, amb qui Maragall va obrir formalment les negociacions en una trobada, dimecres, al Parlament. La CUP, sense representació a Barcelona, es mostrava ahir favorable a un govern d’ERC i Barcelona en Comú a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri