Política

PAU RICOMÀ

CANDIDAT A L’ALCALDIA DE TARRAGONA PER ERC

“El canvi que vol la gent a Tarragona és possible”

“És curiós que, després de la campanya que hem fet, encara hi hagi gent que se sorprengui perquè no pactem amb Ballesteros”

“Les negociacions avancen i jo crec que la voluntat de canvi a Tarragona està per damunt dels matisos de cada partit”

“Si el PSC, el PP i Cs sumessin, ara no estaríem parlant, ja tindrien el govern fet”

Capgirar la ciutat
En cas que fos alcalde, Pau Ricomà, que ja acumula anys d’experiència a l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona, es planteja com a repte principal, “capgirar la ciutat, posar-la en mans dels ciutadans”. Uns pressupostos participatius i una reforma a l’administració local serien alguns dels eixos d’actuació.
El testimoni dels presos, i en especial d’Oriol Junqueras, la societat l’ha valorat molt

Les victòries d’ERC en nombre de vots a Barcelona i Lleida es van imposar la nit de diumenge a l’empat de republicans i socialistes (7 regidors) a Tarragona. Quatre dies més tard, quan l’alcaldia republicana ja no està tan clara a Barcelona, el candidat d’Esquerra a Tarragona, Pau Ricomà, dona el canvi per fet.

Tot i doblar els resultats del 2015 i guanyar 6.909 vots, s’ha quedat a 464 vots del PSC. Se sent legitimat per ocupar l’alcaldia de Tarragona?
Absolutament. Aquestes eleccions anaven de canvi profund, com molts partits han reiterat durant la campanya, o de continuïtat. I sens dubte ha guanyat el canvi.
Han sorprès aquests resultats en una ciutat com Tarragona, una plaça difícil per a les tesis sobiranistes?
Esquerra, als barris, ha anat fent un creixement continuat i permanent. Jo penso que no és casual, que no és fruit d’un moment. Tot canvia i també està canviant la posició dels ciutadans.
Quina part és mèrit de la campanya i del treball a l’Ajuntament, i quina de l’onada republicana que s’està imposant a Catalunya?
És difícil dir-ho. Nosaltres hem treballat molt a l’Ajuntament. Hem fet una oposició molt responsable i molt dura i hem fet també molt de carrer, adreçant-nos a tota la ciutadania, amb tota la seva diversitat, que a Tarragona és molta. I també és evident que el paper d’Esquerra en aquests moments està molt ben valorat i que el testimoni d’algunes persones, dels presos i d’una manera molt especial d’Oriol Junqueras, la societat l’ha valorat molt.
Vol dir que són uns resultats que s’han d’interpretar des d’una doble perspectiva, de ciutat, però també de país?
Exacte, però jo fins i tot hi afegiria una triple perspectiva, que és el cansament dels ciutadans respecte al govern de Ballesteros. La gent vol un canvi i així ho ha expressat. Ballesteros va fer uns Jocs del Mediterrani que van ser un fracàs per molt que va voler dissimular-ho; ha fet projectes molt desconnectats de la ciutadania, la ciutat està bruta, no és segura... La gent té consciència que aquests problemes són reals i vol un canvi.
Vostè ja ha dit que vol formar un govern amb Junts, la CUP i En Comú Podem. Com van les negociacions?
Jo, en aquest sentit, el que li puc dir és que progressen adequadament. Cadascú té un ritme i té una manera de fer. Hi ha qui és més de l’exposició pública i qui és més de la discreció. Nosaltres respectem els tempos i les maneres de fer de cada partit, però evidentment estan avançant. Jo soc optimista.
El que sí que està descartat és el pacte amb el PSC, suposo?
Absolutament. I el que em sembla molt curiós és que després de dir durant tota la campanya que volem fer un canvi perquè Tarragona el necessita, ara hi hagi molta gent que se sorprengui perquè sumant com podem sumar no ho fem. Home no, no ens presentàvem només per voler governar. Volem governar amb un objectiu molt concret, que és canviar Tarragona, i ara mateix Ballesteros sembla que és un pal a la rodes per poder canviar la ciutat.
Dels tres partits, la CUP, Junts o els comuns, qui és més difícil de convèncer?
Jo, pel poc que hem parlat, crec que tots tenen els seus objectius molt legítims, però no són incompatibles. Crec que la voluntat de canvi està per damunt dels matisos que cadascú pugui introduir. Cedint tots arribarem a una entesa.
Confieu, doncs, que la voluntat de canvi s’imposarà als interessos de cada partit?
Jo crec que sí. Perquè al carrer hi ha una veritable voluntat de canvi. La gent t’ho diu pel carrer. La gent vol canvi i veu que és possible.
Qui serà més difícil de convèncer són els comuns? La candidata, Carla Aguilar, va dir molt clarament durant la campanya que, més que parlar de 155 o sobiranisme, preferia parlar de polítiques socials. No dificultarà això un pacte amb JxCat?
Pel que fa a nosaltres, en absolut. Tots entenem que les municipals són per tractar problemes de la ciutat i, a més, en la diagnosi coincidim els quatre partits i en les solucions també hi ha una àmplia coincidència.
És a dir, a l’hora de posar al davant la ciutat abans que qualsevol ideologia?
Sí, però és que jo estic segur que tots compartim una idea de fons, que és el republicanisme, el dret a l’autodeterminació, la llibertat dels presos polítics. A partir d’aquí, qui sigui partidari d’una línia negociada, de fer una declaració unilateral... tots hi caben, són els nostres.
Durant la campanya va criticar el viratge cap a la dreta de Ballesteros. Creu que el pacte amb els populars li ha passat factura?
És obvi, el pacte amb el Partit Popular demostra que tenim un alcalde que va cap allà on bufa el vent, només per conservar la cadira. Estem convençuts que si amb el PP i Ciutadans sumessin ja no parlaríem de res perquè el govern ja estaria fet. Seguríssim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona