Política

Alcalde... per sort!

Els dos partits que s’han presentat a les eleccions municipals del 26-M, a Santa Fe del Penedès, han empatat a vots

Després de repassar el recompte, la junta electoral de zona ha decidit sortejar la majoria absoluta del poble

Aquesta setmana Junts x Santa Fe i Alternativa per Santa Fe es jugaran a sorts l’alcaldia d’aquest poble, el més petit de l’Alt Penedès. I no només l’alcaldia; la cara i la creu d’una moneda decidiran qui es queda una majoria absoluta que serà definitiva per tirar endavant el programa electoral.

Amb una participació del 94,55% del cens, Santa Fe va donar 124 vots a cada una de les dues formacions que es presentaven a les eleccions municipals del 26 de maig. Després de repassar el recompte de vots, la junta electoral de zona de l’Alt Penedès ha confirmat que els quatre vots nuls definits en el recompte que es va fer diumenge a la nit eren, realment, vots nuls i no permetien definir cap on es decantava la població. Això obliga, segons la norma, a decidir-ho en un sorteig: a cara o creu.

El candidat d’Alternativa per Santa Fe i, en aquest moment, alcalde en funcions, Jordi Rius, assegura que en el cas que la moneda decanti la sort cap al seu partit són partidaris d’assumir l’alcaldia durant els dos primers anys i cedir el càrrec al seu adversari els dos últims anys del mandat. Rius assegura que aquest és el seu últim mandat a l’Ajuntament, que no es tornarà a presentar com a cap de llista i que el seu partit encara no s’ha plantejar qui serà el seu relleu. Ara, assegura que vol escoltar les demandes d’unitat que li han fet arribar alguns veïns arran de l’evidència del resultat. Rius no entra al detall sobre com es formarà el govern o com es desenvoluparà el programa electoral de cada partit. Només diu que posa al davant la garantia dels processos democràtics amb la màxima representativitat possible.

Però la sort no és tan simple. Jordi Bosch, candidat de Junts x Santa Fe, s’estima més tocar de peus a terra: “Aquí no se sorteja l’alcaldia; se sorteja la majoria absoluta.” El partit que guanyi tindrà quatre regidors i el que perdi es quedarà amb tres. Bosch veu complicat assumir l’alcaldia de la població amb només tres regidors, ja que això el deixarà lligat de mans i peus. Bosch assegura que desconeix el programa electoral del seu adversari polític perquè mai no l’hi fan arribar i que encara és l’hora que Rius li truqui pe intentar arribar a una solució consensuada. Per tant, el candidat de Junts x Santa Fe és partidari de no prendre decisions precipitades. Segons ell, el millor és tenir els resultats a la mà abans de fer valoracions i parlar de possibles acords. Bosch no descarta res i això vol dir que també preveu la possibilitat d’anar-se’n a l’oposició si la sort no li ve de cara.

A Olivella ha sortit creu

A Olivella, el municipi més petit del Garraf, porta del Parc Natural, els resultats han estat clars sobre l’alcaldia (el PSC governarà amb sis dels onze regidors del consistori), però no tan clars sobre com es conformava l’oposició. La CUP i Ciutadans van empatar a 93 vots i es disputaven la possibilitat de tenir o no tenir representació a l’Ajuntament d’Olivella. La junta electoral de zona del Garraf va fer el sorteig. La CUP va triar cara després de fer una consulta amb la seva assemblea, i la sort els va donar l’esquena. La creu ha permès a la formació d’Albert Rivera estrenar-se amb un regidor al consistori d’aquest petit municipi del Garraf, i ha deixat la CUP sense representació.

260
van ser el total de vots que es van emetre a Santa Fe el 26 de maig, sobre un cens de 275. Del total, 4 vots nuls, i 8 en blanc, que la junta electoral de zona ja va confirmar. La resta, 124 vots per a JxSanta Fe i 124 vots, també, per a Alternativa Independent per Santa Fe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona