Política

El pacte a tres es complica per la reticència del Comú a Lleida

ERC i JxCat el validen, però els de Talamonte prefereixen un govern en minoria només amb els republicans

No descarten el tripartit, però la decisió final es prendrà en una assemblea

Dificultats a la vista per al pacte entre ERC, JxCat i el Comú de Lleida que proposa el vencedor de les eleccions, el republicà Miquel Pueyo. Un dels tres hipotètics socis, el Comú, no vol una entesa de govern amb JxCat i prefereix un govern en minoria únicament amb els republicans. Pueyo va iniciar ahir les reunions oficials amb els grups municipals amb l’objectiu de formar govern arran del fet que el PSC perdés l’alcaldia després de 40 anys.

En acabar, va comparèixer públicament per reiterar que el millor per a la ciutat és un govern de coalició entre ERC, JxCat i el Comú de Lleida “que funcioni millor i que sigui més eficaç i més transparent que els governs que ens han precedit”. El d’ahir va ser un primer contacte i els pròxims dies es parlarà de programa i de propostes, però va insistir que els seus eixos principals són les polítiques socials, un ampli acord pels drets civils i polítics de Catalunya i un compromís amb la transformació de canvi a la ciutat. “Des del començament vam voler ser una candidatura de camí ample, de transformació de la ciutat perquè Lleida té uns reptes que no poden ser ajornats”, va reblar. A banda, el guanyador de les eleccions va explicar que demà es reunirà també amb els altres partits amb representació a la Paeria.

Postius avala l’acord

Per la seva banda, el cap de llista de Junts per Catalunya, Toni Postius, va mostrar la seva predisposició a formar part del govern municipal a la Paeria. “Creiem que és important que el govern municipal tingui la màxima estabilitat possible”, va assenyalar, i va valorar de forma molt positiva el fet que aquest hipotètic govern tindria 15 dels 27 regidors al consistori. “És evident que amb el Comú hi hauria una majoria sòlida que ens permetria tirar endavant tots els canvis que necessita la ciutat”, va declarar Postius, que hi va afegir que per part seva “no hi haurà cap línia vermella”. “Després de 40 anys de partit socialista i després del 155, la ciutat ha dit que vol canvi i en això hem de treballar”, va concloure.

Però Postius va anar més enllà a l’hora d’intentar convèncer el que seria el tercer soci dient que JxCat comparteix plenament amb el Comú la “tolerància zero amb qualsevol pràctica que no respecti la llei”. Però no va concretar si JxCat votarà Pueyo com a alcalde en primera votació en el ple d’investidura o esperaran a la segona.

El Comú no ho veu clar

En sortir de la trobada amb Pueyo, el cap de llista del Comú de Lleida, Sergio Talamonte, va reconèixer que hi havia hagut “molt bona sintonia des del punt de vista programàtic i per fer un govern efectiu” a la Paeria. Però pel que fa a la proposta del govern a tres, els dubtes es multipliquen. El problema: les “dificultats” de comptar amb JxCat. Talamonte prefereix un govern d’esquerres en minoria, ja que pactar amb els de Postius genera dificultats pel que fa a polítiques de govern per fer una transformació real de la ciutat. Considera que hi hauria molts frens per arribar a “acords programàtics”. Per això va insistir a no descartar el govern a tres amb JxCat, però va voler posar en relleu que els genera “molta complexitat”. En tot cas, va puntualitzar, s’haurà de decidir en l’assemblea prevista per a aquest dissabte per decidir el vot d’investidura. Talamonte s’inclina per facilitar i votar a favor de la investidura de Pueyo com a alcalde. Posteriorment, es debatrà en una altra assemblea quina és la posició del Comú de Lleida a l’hora de formar govern i debatre el cartipàs. Aquí serà on es decidirà si hi ha pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona