Política

ERC abaixa el to sobiranista per oferir un pacte a Colau

L’equip negociador d’Ernest Maragall proposa formalment a Barcelona en Comú formar un govern de dos

La llibertat dels presos i un nou referèndum queden en un segon pla de la negociació

El mateix dia que el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, dema­nava públi­ca­ment que Bar­ce­lona tin­gui un govern inde­pen­den­tista, Esquerra Repu­bli­cana va entre­gar ahir un docu­ment a Bar­ce­lona en Comú per gover­nar con­jun­ta­ment la ciu­tat, amb una estratègia que deixa defi­ni­ti­va­ment al marge tota pos­si­bi­li­tat que Junts per Cata­lu­nya entri al govern i que posa en pri­mer pla l’argu­men­tari pro­gres­sista al davant dels objec­tius sobi­ra­nis­tes.

La reunió d’ahir entre els equips nego­ci­a­dors d’ERC i els comuns va supo­sar un punt d’inflexió pel fet que la can­di­da­tura d’Ernest Mara­gall ha pas­sat de nego­ciar “un acord d’inves­ti­dura” –tal com va dir el mateix cap de llista la set­mana pas­sada– a ofe­rir un acord de govern esta­ble, tal com va espe­ci­fi­car el regi­dor repu­blicà Jordi Coro­nas. L’objec­tiu és clar, sumar els vint regi­dors que sumen entre ERC i Bar­ce­lona en Comú per for­mar un govern esta­ble que voreja la majo­ria abso­luta.

La pro­posta repu­bli­cana queda con­cre­tada en un docu­ment de vuit punts que va molt més enllà d’un altre docu­ment que ERC ja va entre­gar als comuns diven­dres de la set­mana pas­sada i que con­sis­tia en un mer resum de la pro­posta pro­gramàtica de la can­di­da­tura d’Ernest Mara­gall. En canvi, des d’ahir Bar­ce­lona en Comú ja sap que ERC els vol com a socis per for­mar un govern muni­ci­pal que posi l’accent en les polítiques pro­gres­sis­tes i de ciu­tat i, en aquesta línia, pro­posa un ajun­ta­ment que con­ver­teixi en “polítiques cen­trals la lluita con­tra les desi­gual­tats”.

En l’ordre com s’expli­quen les coses al docu­ment lliu­rat ahir, ERC pro­posa –en pri­mer lloc– llui­tar con­tra l’emergència habi­ta­ci­o­nal i climàtica, impul­sant una trans­for­mació social de “caràcter pro­gres­sista”, i deixa per al final la idea que el govern “es com­pro­meti igual­ment en la defensa dels drets i les lli­ber­tats, avui en greu risc de veure’s limi­tats i vul­ne­rats”.

En el seu dis­curs públic, Mara­gall sem­pre ante­posa els eixos pro­gramàtics vin­cu­lats als plan­te­ja­ments pro­gres­sis­tes als de l’ide­ari inde­pen­den­tista. La set­mana pas­sada, en ser pre­gun­tat específica­ment per aquest fet, va res­pon­dre que l’ordre dels fac­tors no altera el pro­ducte i que posava al mateix nivell la rei­vin­di­cació sobi­ra­nista, però el cert és que, al docu­ment lliu­rat ahir, en comp­tes de par­lar de sobi­ra­nia o inde­pendència es parla de “defensa de drets i lli­ber­tats” i d’ori­en­tar l’acció ins­ti­tu­ci­o­nal amb l’objec­tiu d’“obte­nir la lli­ber­tat dels pre­sos i pre­ses”, el seu retorn i “la cele­bració d’un referèndum perquè els cata­lans i les cata­la­nes puguem deci­dir el futur polític del nos­tre país”.

La pro­posta for­mu­lada ahir es basa a res­pec­tar el resul­tat de les elec­ci­ons que, tot i donar els matei­xos 10 regi­dors a ERC i a Bar­ce­lona en Comú, va donar el pri­mer lloc en nom­bre de vots als repu­bli­cans. Això suposa que des d’Esquerra no es pre­veu cap altra cosa que no sigui que Ernest Mara­gall ocupi el que li cor­res­pon de manera “legítima”: l’alcal­dia, i que la resta del govern s’orga­nitzi en funció de la repre­sen­ta­ti­vi­tat obtin­guda a les urnes.

LA XIFRA

20
regidors
sumarien els grups d’Esquerra Republicana i Barcelona en Comú si acorden un pacte de govern.

Els comuns insisteixen: tripartit

Tot i l’optimisme amb què ERC afronta les negociacions, fins ahir la resposta que han trobat del costat de Barcelona en Comú és sempre la mateixa; articular un pacte a tres incorporant-hi el PSC, amb una reformulació moderna del govern tripartit. Des d’Esquerra es descarta absolutament aquesta possibilitat, i encara més després que Jaume Collboni hagi desestimat trobar-se amb Maragall abans del 15 de juny, dia en què s’ha d’elegir alcalde. Mentrestant, els comuns encara no han descartat acceptar els vots de Manuel Valls per fer alcaldessa Colau. Ahir, a aquesta estratègia s’hi va afegir el partit de Ramon Maria Espadaler, Units per Avançar, que ha fet coalició amb el PSC i que aposta per un alcalde no independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.