Política

MARC PUIGTIÓ

ALCALDE ELECTE DE SANT JULIÀ DE RAMIS I MEDINYÀ (ERC)

“La segregació de Medinyà és clau”

compromís Destaca que sempre ha pres partit a l’hora de defensar la democràcia i hi afegeix: “No ens hem d’arronsar” en el procés cap a la República

Amb la pujada d’ERC de 4 a 7 regidors, diu que encara han de ser més presents al carrer

Proximitat.
És enginyer de l’edificació, té 37 anys i és alcalde des del 2015. Li agrada “parlar amb la gent” i veure que “pots ajudar amb petites coses”: “És gratificant. Així ha de ser la política local. Són moltes hores de dedicació; el meu grau d’exigència és elevat i a vegades haig de deixar aspectes personals més de banda. Però em vaig presentar a la reelecció perquè em feia molta il·lusió i continuaré al màxim”. En aquest mandat, hi ha hagut un govern de coalició entre ERC i Medinyà 1972-E i, el 2016, s’hi van sumar 2 regidores no adscrites.

L’alcalde de Sant Julià de Ramis i Medinyà, Marc Puigtió, explica que la majoria absoluta que ERC va aconseguir al municipi en les eleccions del 26 de maig li genera “un doble sentiment”. D’una banda, amb els seus companys es van “alegrar” de ser la segona força a Medinyà, on van passar d’haver tret tan sols 23 vots el 2015 a haver-hi 143 persones que els van fer confiança. I, d’altra banda, està satisfet perquè “la victòria d’Esquerra va ser molt clara a Sant Julià”.

ERC va treure 7 dels 11 regidors. S’esperaven aquests resultats?
Jo sempre soc caut, però ens arribaven bons senyals. Mai ho saps del tot. El que vam fer va ser treballar fins a l’últim dia, fins al darrer segon. Vam lluitar-ho tot. Hem estat quatre anys en campanya, en el sentit que no hem deixat mai d’estar al carrer, al costat dels nostres veïns, intentant ajudar-los. Les campanyes no es fan en quinze dies. Érem molt conscients d’això. El 2015 vam treure quatre regidors, i aquest cop set. Per tant, encara hem d’estar més al carrer i la implicació ha de ser màxima.
Què creu que han valorat més els veïns de la tasca d’aquest mandat?
Ens comenten que hem estat un govern obert i participatiu. Més que parlar-nos de les nostres propostes, la gent sobretot destaca que som propers, que hem estat nosaltres mateixos i els ha agradat la manera com comuniquem i expliquem les coses. Durant quatre mesos vam fer una enquesta porta a porta, que també es podia contestar a les xarxes. Amb els resultats vam elaborar el programa, tant per a Sant Julià com per a Medinyà. Per això el vam anomenar: El teu programa. Hi surten poques frases, però molt clares. Hi vam recollir les peticions que el poble vol, destriant quines es poden fer i quines no, tenint en compte el temps i els recursos.
Els preocupava que els comicis municipals coincidissin el mateix dia amb les eleccions europees?
Sabíem que les eleccions podien ser en clau de país i temíem que el vot de la gent anés en la mateixa línia en totes dues. En el nostre cas, però, als comicis locals vam superar l’efecte Puigdemont. Abans de la cita a les urnes, vam treballar perquè la gent entengués que eren eleccions diferents. Per això vam editar per exemple un llibret, titulat Les mil i una coses realitzades. Hi havia moltes fotos, ja que a vegades és més impactant veure una imatge que mil paraules. En el llibret vam mostrar la feina feta durant aquest mandat 2015-2019.
Pot esmentar algun dels propòsits?
Continuem posant la segregació de Medinyà com una de les prioritats. És clau. Hem de seguir intentant que Medinyà pugui recuperar la seva condició de municipi, que va ser tombada pel Tribunal Constitucional. Vam demanar a la Generalitat quines noves vies podem explorar i des del govern català es van comprometre a estudiar la situació. Espero que l’informe que ens faran arribar estigui molt ben fet jurídicament i que el vinguin a presentar davant dels veïns i veïnes de Medinyà. Crec que és un dels primers passos que hem de fer.
Insten els altres grups a seguir anant a l’una amb aquest tema, veritat?
No ens hem de fer mal entre nosaltres, sinó ajudar-nos. Des d’ERC proposem que les tres formacions polítiques que hem obtingut representació al ple continuem treballant junts per a la restitució del municipi de Medinyà. I la segona qüestió cabdal és que a ERC estem al costat del país i de la Generalitat en el procés cap a la República. Sempre he pres partit a l’hora de defensar la democràcia. No ens hem d’arronsar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona