Política

El PSC recupera Sabadell amb un pacte amb Podem

La socialista Marta Farrés serà la primera alcaldessa de la ciutat amb el suport de Marta Morell

Les dues coincideixen a definir l’acord com a “progressista, feminista i no independentista”

Després d’un parèntesi de quatre anys amb un govern quadripartit integrat per ERC, la Crida, Unitat pel Canvi i Guanyem, els socialistes han recuperat l’alcaldia de Sabadell gràcies a un acord amb Podem. Marta Morell, l’única regidora de Podem –a Sabadell es va presentar separat dels comuns–, va decidir finalment donar el seu suport als socialistes en lloc dels republicans i fer possible que Marta Farrés es converteixi en la primera alcaldessa de la ciutat vallesana. El pacte de govern es va fer públic ahir al migdia a la seu del grup municipal socialista de l’Ajuntament i totes dues dones van coincidir a definir l’acord com a “progressista, feminista i no independentista”.

El PSC de Sabadell va doblar el nombre de regidors en les eleccions del 26-M. Dels cinc que va obtenir el 2015 va passar a deu, amb més de 10.000 vots de diferència respecte d’ERC, la segona força més votada, que en va obtenir set. Les darreres setmanes ERC també ha intentat convèncer Podem perquè s’integrés en un pacte amb la Crida i Junts per Catalunya que impedís que els socialistes governessin. Morell va explicar ahir el motiu principal de la seva tria: “Hem deixat clar que no estaríem en cap govern amb la dreta catalana i espanyola.”

Amb aquesta afirmació rotunda, queda descartat que els tres regidors de Ciutadans s’integrin en el pacte signat ahir. “El pacte és el que és”, va confirmar Farrés, que no va mostrar cap neguit per liderar un govern de minoria –la majoria són 14 regidors– . “No pateixo, confio a aconseguir acords de ciutat”, va assegurar la futura alcaldessa.

Les dues Martes, que van estudiar juntes ciències polítiques i són veïnes del barri de La Concòrdia –han jugat amb aquesta coincidència per batejar l’acord com “el pacte de la concòrdia”– no van amagar l’esperit no independentista de l’acord. Tot i així van oferir una resposta ambigua quan els van preguntar què pensen fer amb la pancarta que penja del balcó de l’ajuntament que demana la llibertat dels presos polítics. “No som independentistes, serem conseqüents amb la nostra ideologia”, va dir Farrés, que minuts abans havia avançat que les primeres accions del nou govern seran “un pla d’inversió per a tots els barris i fer un front comú per recuperar el servei d’oncologia del Taulí”. Morell, per la seva part, va insistir que no volen “parlar de coses que no siguin la ciutat”.

Marta Farrés es va mostrar ahir especialment emocionada “pel fet que una dona faci alcaldessa una altra dona” i va insistir en el compromís de “treballar per tota la ciutat, per tots els barris, perquè és a l’ADN de totes dues formacions”.

Morell va assegurar que el seu vot “no és un xec en blanc” i que l’objectiu és treballar per una ciutat amb valors socials, on “la perspectiva de gènere estigui a totes les àrees de govern” i que s’acabi convertint en “un mirall per a altres ciutats d’un govern progressista i feminista”.

Morell va garantir que la intenció és “continuar fiscalitzant qualsevol tipus de servei per garantir uns serveis públics de qualitat”. Tot i l’acord de govern, ahir no es va avançar quina serà la regidoria que ocuparà Morell. “En aquests moments no és la nostra prioritat”, va dir Farrés.

En tot moment, les dues dones es van mostrar disposades, i “amb ganes de treballar”, per buscar “totes les aliances possibles pel bé de Sabadell”. I Morell ho veu fàcil. “Dels 27 regidors, n’hi ha 21 d’esquerra i sis de dreta”.

És clar que no som independentistes. Serem conseqüents amb la nostra ideologia
Estic especialment contenta pel fet que hagi estat una dona qui hagi fet alcaldessa una altra dona
Marta Farrés
candidata a l’alcaldia pel psc
Hem deixat clar que no estaríem en cap govern amb la dreta catalana ni tampoc amb l’espanyola
Marta Morell
regidora de podem

“L’etapa Bustos està superada”

En el pacte signat ahir entre el PSC i Podem Sabadell no s’ha volgut esquivar la corrupció. És més, se li dedica un dels deu punts del decàleg fet públic ahir i que marca les principals línies estratègiques. El compromís principal és que en cas que un regidor sigui investigat presentarà la dimissió “en el moment d’obertura del judici oral”.

L’ombra de l’alcalde Manuel Bustos i del cas Mercuri va estar ahir present. no la van ignorar. L’acord reconeix explícitament que “Sabadell ha estat els darrers anys focus judicial de casos que encara són jutjats”, però la futura alcaldessa, Marta Farrés, que va començar la seva carrera política a l’Ajuntament al costat de l’exalcalde socialista, va destacar que ha arribat el moment de girar full. “Les eleccions han demostrat que aquella etapa està superada”, va destacar, per afegir-hi que “el passat és passat i això és una aposta de futur”.

Morell va insistir que la lluita contra la corrupció és un punt clau en el pacte. “No volem que torni a passar ni a Sabadell ni a cap altre ajuntament”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona