Política

Protesta històrica a Hong Kong contra la llei d’extradició

La nova normativa permetria per primer cop entregar a Pequín activistes i opositors per ser jutjats en territori xinès

Hong Kong va recuperar ahir l’esperit de la Revolució dels Paraigües del 2014 amb una de les mobilitzacions més grans celebrades fins ara a l’illa. Desenes de milers de persones –1.030.000, segons l’organització– van sortir als carrers de Hong Kong per protestar contra el projecte de llei d’extradició a la Xina, que el Parlament hongkonguès començarà a debatre aquest dimecres i que si fos aprovada permetria entregar a territori continental les persones reclamades per Pequín per ser jutjades per tribunals xinesos.

Les protestes van ser convocades per l’oposició demòcrata al govern lleial al règim de Pequín de l’antiga colònia britànica, que va tornar sota sobirania de la Xina el 1997 sense un tractat d’extradició. L’objectiu de les mobilitzacions, que es van reproduir tot i que en menors dimensions a Alemanya, els EUA o el Canadà, era pressionar el govern local liderat per Carrie Lam perquè retiri el projecte, tot i que l’oposició considera que li és molt difícil resistir-se a les pressions de Pequín i a les seves ingerències, que en els últims anys han estat més pronunciades.

L’oposició tem que si s’aprova la nova normativa pot quedar compromesa l’autonomia de l’illa, basada en la fórmula “un país, dos sistemes”, ja que la llei permetria entregar qualsevol ciutadà que visqui, treballi o passi per Hong Kong als tribunals xinesos. Aquests són nomenats pel Partit Comunista Xinès (PCX), cap garantia de respecte als drets humans.

El govern de Hong Kong, però, assegura que la llei d’extradició no s’aplicarà en cap cas polític, però les organitzacions pro drets humans tenen molt clar els riscos que comporta la nova legislació si s’aplica. Els juristes de l’antiga colònia britànica tampoc no ho veuen clar ni els periodistes ni polítics estrangers ni les empreses, que consideren que pot perjudicar el dinamisme que regeix el centre financer.

“Pequín s’ha anat impacientant amb Hong Kong des del moviment dels Paraigües de fa cinc anys. Ens veu com un adolescent rebel que no aprèn a ser agraït i obedient”, va dir l’opositora al govern local Claudia Mo a la ràdio i televisió de l’excolònia britànica RTHK. Mo va mantenir que, amb els nous projectes d’infraestructures, sumats a les lleis com la d’extradició, el govern xinès busca assimilar Hong Kong i “convertir-la en una de les seves nombroses ciutats”. “Hong Kong s’està enfonsant ràpidament, com un petit bot, però no deixarem que això passi: lluitarem contra això”, hi va afegir la política opositora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona