Política

La revolta ciutadana creix a Hong Kong

Amplis sectors s’afegeixen a la vaga general d’avui contra la llei d’extradició

La mobilització de bona part de la societat civil de la ciutat de Hong Kong contra el projecte de llei d’extradició, que podria posar en risc els drets polítics a l’excolònia britànica, no s’atura. A les portes de la segona lectura avui del projecte al Consell Legislatiu, s’ha convocat una vaga general i una concentració davant la cambra legislativa. Tant el govern autònom de Hong Kong com el xinès es mantenen ferms en la seva defensa de la nova legislació, malgrat la històrica manifestació de diumenge passat, la més important en dues dècades, quan centenars de milers de persones van protestar al carrer.

El president del Consell Legislatiu hongkonguès, Andrew Leung, va anunciar ahir que els diputats votaran el text dijous de la setmana que ve. Dues hores després, grups a favor de la democràcia van convocar milers de ciutadans a una asseguda que envolti les instal·lacions del Consell. El govern ha donat l’ordre de desplegar cap a 5.000 policies, incloses unitats antiterroristes, segons la premsa local. Amplis sectors socials participen en la protesta, que s’estén en paral·lel al sentiment antixinès. Els escriptors del grup Pen Hong Kong van encetar ja ahir les protestes, començant una vaga de fam de 24 hores. La vaga general, que es coneix com la “vaga 612”, en referència al mes i el dia previst per a l’aturada, està convocada per sindicats d’autobusos i aviació, mestres, hospitals, l’església catòlica, advocats, treballadors de l’assistència social i la Confederació de Sindicats. Milers d’establiments de restauració i comerç ja han anunciat que s’hi afegiran, i moltes empreses han dit que tancaran perquè els seus treballadors puguin participar en la jornada de vaga.

Carrie Lam, la cap del govern de Hong Kong, va dir ahir: “Faig una crida a escoles, pares, institucions, empreses i sindicats perquè considerin seriosament si advoquen per aquestes accions radicals.” De la seva banda, el govern xinès, en boca del seu portaveu d’Afers Exteriors, va reiterar ahir: “El nostre sistema judicial garanteix completament tots els drets dels sospitosos. Ens han extradit més de 260 sospitosos de països dels quatre continents i això demostra la confiança de la comunitat internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts