Política

MÒNICA SANJAUME

ALCALDESSA DE RIBES DE FRESER

“Tenim dotze dones a la llista”

equitat Santjaume afirma que això deixa clar que no fan feminisme teòric feina Diu que donaran un aire nou a l’herència de l’equip sortint

La primera alcaldessa
Santjaume (Ribes de Freser, 1990) és mestra i psicopedagoga i treballa pel Departament d’Ensenyament a la Cerdanya. Santjaume és la substituta de l’actual alcalde, ara en funcions, Marc Prat, que ha estat en el càrrec durant els últims dotze anys, i que ha governat sempre amb majoria. Dissabte es convertirà en la primera alcaldessa que té Ribes de Freser.

Ser la primera alcaldessa de Ribes ho considera un repte, igual que agafar el relleu de l’alcalde dels últims dotze anys. Defuig el personalisme i afirma que són un equip, amb dotze dones, renovat i que no són una llista de partit.

Serà la primera alcaldessa...
Sí, i m’il·lusiona molt i a la vegada és un gran repte. El paper de la dona no s’hauria de reivindicar, però en segons quins àmbits encara hem de reivindicar aquest paper.
Què representa aquest càrrec?
El fet de poder dir alt i clar que les dones de Ribes som molt valentes. M’hauria pogut precedir qualsevol dona, tenim una associació de dones molt activa i que, a més, col·labora en totes les activitats. A la resta de totes les altres entitats del poble, en totes hi ha una elevada presència de dones.
Pensa crear una àrea de dones?
No som feministes radicals. Les polítiques de dones no es fan en l’àmbit teòric, sinó lluitant per la igualtat. Hem fet una llista amb dotze dones i set homes i això ja demostra la implicació de les dones. A més, volem impulsar el cicle Ribes 2025, una mirada femenina.
Parli del seu equip.
És un equip bastant renovat, amb tres regidors ara en funcions a la llista, dos dels quals reelegits. La resta són persones implicades en el poble, que veuen el poble des de diferents punts de vista i que aporten aire nou. A més, no és una llista de partit, sinó de persones i de Ribes.
Vostè substitueix l’alcalde dels últims dotze anys. Com ho valora?
És un orgull ser la llista hereva, però també un gran repte. Nosaltres volem treure coses positives dels dotze anys de govern de Marc Prat i deixar-hi la nostra petjada.
Quin és aquest segell propi?
Tenim molt clar que és un projecte del poble i per al poble. Les persones seran l’eix del nostre govern. Volem comunicar tot el que fem i volem estar molt al carrer, al costat de la gent. Ho farem amb una pàgina web més dinàmica i amb un butlletí d’informació municipals i que també inclourà les activitats de les entitats. Ribes té un teixit associatiu molt important i volem treballar-hi braç a braç.
En què treballaran?
En diversos projectes, sobretot en habitatge i educació. Volem crear una borsa municipal d’habitatge, per mobilitzar el parc d’habitatge donant confiança als propietaris que ens cedeixin els pisos i als llogaters, que tindran un preu just. És fonamental, perquè l’orografia no permet construir gaire més i els lloguers són cars.
I en educació?
Seguirem vetllant per impulsar l’institut escola. És un dels primers a la llista per al curs vinent, però el departament ha d’acabar de donar-hi el vistiplau. A més, volem crear una escola de mares i pares, una taula de mediació juvenil i un consistori infantil.
Abans, ha remarcat el teixit associatiu. Què faran en aquest àmbit?
Portarem a terme el projecte de reforma del Casal de Cultura, és la casa de tots i s’ha de rehabilitar. També volem conservar el patrimoni històric, avançar en la reducció de residus i, entre moltes altres coses, afavorir l’autoconsum energètic i els habitatges sostenibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona