Política

El PSOE cita ERC i JxCat, i s’acosta a Unides Podem

Sánchez i Iglesias acorden un “govern de cooperació” sense aclarir si és de coalició

Un “govern de cooperació” sense aclarir què vol dir i si això equival a un govern de coalició. Aquest va ser ahir l’avenç –de moment semàntic– plasmat entre Pedro Sánchez i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, que va assajar el primer acostament per forjar la investidura en una primera reunió d’una hora de durada al Congrés. Si bé Sánchez en persona es reunia amb Iglesias i amb Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs), la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha citat ERC i JxCat per demà en una decisió d’obertura al diàleg amb l’independentisme català, perquè al mateix temps veta EH Bildu i Vox.

Si bé Iglesias manté el desig de tenir ministeris al govern, ahir era suau amb els mots: “Sánchez proposa començar a treballar amb un govern de cooperació, i el significant és el de menys.” Sense detallar què vol dir, Lastra parla de govern “obert i representatiu” i prou, mentre que Iglesias no vol “vets”.

Regionalistes fins a 176

Tot i carregar la pressió al PP i Cs, tant Casado com Rivera van deixar clar a Sánchez a la cara que no tindrà una abstenció per ser investit. “Que parli amb Podem i els seus socis nacionalistes”, va indicar Rivera. “El que esperem és que l’acord es completi no amb els independentistes, sinó amb regionalistes”, orientava Casado. Tot i que pot aprofitar-se de la suspensió de quatre diputats de JxCat i ERC amb què el Congrés ha abaratit la majoria simple a 174 vots, el PSOE es fixa el repte de lligar 176 vots i blindar la sessió d’investidura per evitar accidents, ja que una eventual decisió de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull a l’hora de deixar l’escó retornaria el llistó d’obtenir més sís que nos fins als 176.

Amb els 123 escons, el PSOE arriba als 173 si hi suma Unides Podem (42), el PNB (6), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1). Lastra els ha citat a tots avui. Per evitar l’independentisme, l’única opció per arribar a 176 és sumar-hi Coalició Canària (2), que es nega a votar un govern amb ministeris de Podem, i Unió del Poble Navarrès (2), que vol a canvi el govern de Navarra per a Navarra Suma (PP, Cs i UPN). La suma seria llavors de 177 vots, si el PNB no abandonés el vaixell per culpa d’UPN. “El que no volem és dependre dels independentistes”, reblava Lastra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona