Política

Macron fa un toc d’atenció a Ciutadans pels seus acords locals amb Vox

La secretària d’estat d’Afers Europeus francesa condemna els “pactes amb l’extrema dreta”

El partit de Rivera veu forta l’aliança amb el cap de l’Elisi

El govern francès va marcar distàncies ahir amb Ciutadans pel pacte de la formació taronja amb Vox a Andalusia i les possibles aliances postelectorals a l’Estat espanyol, i li va fer un toc d’atenció. “L’aliança amb l’extrema dreta a nivell local, com hem vist a Espanya, no és una opció”, va assegurar dijous la secretària d’estat d’Afers Europeus francesa, Amélie de Montchalin, segons publiquen diversos diaris després d’una trobada amb corresponsals espanyols a París organitzada pel govern francès.

Segons aquestes informacions, l’Elisi no accepta “ambigüitats amb l’extrema dreta”. La coalició Renaixement (de la qual forma part La República en Marxa, la formació del president francès, Emmanuel Macron) i la formació d’Albert Rivera compartiran grup al Parlament Europeu la pròxima legislatura.

De fet, el grup en el qual s’ha integrat Ciutadans els darrers cinc anys a Brussel·les, l’Aliança dels Liberals i els Demòcrates a Europa (ALDE), s’ha rebatejat recentment com a Renovar Europa amb motiu de l’entrada dels eurodiputats macronistes.

Conscients de la càrrega que pot suposar per a un partit proeuropeu com La República en Marxa que el seu aliat a Europa tanqui acords amb Vox, París ha avisat en diverses ocasions Ciutadans. Nathalie Loiseau, predecessora de Montchalin en el càrrec i actualment eurodiputada de Renaixement, va afirmar al gener que “no hi pot haver cap compromís amb un partit d’extrema dreta que defensa valors totalment contraris” als seus.

Ciutadans, que en moltes ocasions ha exhibit la pertinença a la mateixa família política que el president francès, es limita a dir que la col·laboració amb En Marxa és “estreta” i “encara més” des que comparteixen grup a l’eurocambra. Fonts de la formació taronja recorden que han augmentat la seva representació a les institucions europees i que Ciutadans tindrà un paper “principal” en el nou Parlament.

“Estem convençuts que La República en Marxa continuarà sent un suport important per a Ciutadans, ja que Macron coincideix amb el criteri que va aprovar l’executiva per unanimitat”, hi afegeixen les mateixes fonts. Segons ells, afronten la pròxima legislatura europea “amb més força que mai per renovar Europa”.

El nou grup parlamentari, Renovar Europa, té 106 escons. D’aquests, 21 són de la coalició Renaixement (En Marxa) i 7 són de Ciutadans.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la bona sintonia que té amb Macron per pressionar Ciutadans perquè deixi de vetar-los en els pactes.

LES FRASES

L’aliança amb l’extrema dreta a nivell local com a Espanya no és una opció
Amélie de Montchalin
secretària d’estat d’afers europeus francesa
No hi pot haver cap compromís amb un partit d’extrema dreta
Nathalie Loiseau
exsecretària d’estat d’afers europeus francesa
La República en Marxa continuarà sent un suport important per a Ciutadans
Ciutadans

L’alcaldia de Madrid, per decidir

El Partit Popular (PP) i Ciutadans negociaven ahir, a poques hores de la constitució dels ajuntaments, el futur govern municipal de Madrid, per al qual necessiten el suport de Vox. El PP va rebutjar l’opció proposada per Ciutadans que Begoña Villacís i José Luis Martínez-Almeida es repartissin l’alcaldia de la capital durant dos anys cadascun. La proposta de Ciutadans arriba després que la formació taronja demanés que assumís l’alcaldia la seva candidata, Begoña Villacís, a la qual cosa el PP, amb més vots que la formació de Rivera, es va negar. Davant la negativa del PP, dijous van llançar la proposta de compartir l’alcaldia, dos anys Almeida i dos anys Villacís. El PP va qualificar la proposta d’“ocurrència”. Mentrestant, el candidat popular es va reunir ahir amb el candidat de Vox, Javier Ortega Smith, amb qui no s’havia trobat encara, però no va transcendir res de la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona