Política

L’Iran superarà d’aquí a deu dies les reserves d’urani

França, Alemanya i el Regne Unit avisen Teheran que no violi l’acord nuclear

L’Iran va anunciar ahir que a finals de juny superarà el límit permès d’emmagatzematge d’urani enriquit i va advertir que no ampliarà el termini de l’ultimàtum donat als països signants de l’acord nuclear del 2015 per complir els seus compromisos. “Avui comença el compte enrere perquè les reserves superin els 300 quilos d’urani enriquit, i d’aquí a deu dies, el 27 de juny, superarem aquest límit”, va assegurar el portaveu de l’Agència d’Energia Atòmica de l’Iran (AEAI), Behruz Kamalvandí, que hi va afegir que en un termini de dos mesos i mig se superarà el llindar de 130 tones permeses d’emmagatzematge d’aigua pesada i que la seva exportació “pot no ser necessària en els pròxim anys” perquè s’usarà internament.

El pla integral d’acció conjunta estipula que l’Iran ha d’exportar els seus excedents d’urani i d’aigua pesada quan aquests superen els 300 quilos i les 130 tones, respectivament, per impedir que pugui desenvolupar la bomba atòmica. Aquest punt forma part de l’històric acord assolit el 2015 per l’Iran amb Rússia, la Xina, França, el Regne Unit, Alemanya, la Unió Europea i els EUA del qual Washington es va retirar, de forma unilateral.

El govern de Donald Trump va tornar a imposar sancions a l’Iran, fet que ha perjudicat enormement l’economia del país persa, i la resta de signants del pacte, que encara el defensen, no han aconseguit contrarestar l’efecte d’aquest càstig econòmic. Per això, el president iranià, Hassan Rouhani, va anunciar el 8 de maig passat que el seu país deixava d’exportar els excedents d’aigua pesada i urani enriquit i donava a l’altra part un termini de seixanta dies per resoldre les restriccions al sistema bancari iranià i a la venda de petroli.

El Regne Unit, França i Alemanya van advertir ahir mateix l’Iran que no trenqui l’acord i el van avisar que si ho fa hauran d’imposar les seves pròpies sancions. Els Estats Units van qualificar l’anunci de Teheran de “xantatge”. Diversos responsables de l’administració va fer una crida a la comunitat internacional a redoblar la pressió sobre la República Islàmica i van reiterar que Trump no permetrà que l’Iran disposi d’armes nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona