Política

Alemanya

La fiscalia confirma que els ultres són darrere l’assassinat del polític de la CDU

La fiscalia federal alemanya investiga com un “acte ultradretà” l’assassinat del polític conservador Walter Lübcke, un defensor de l’acollida de refugiats, al qual presumptament va matar d’un tret al cap un neonazi de 45 anys. Dues setmanes després que es trobés Lübcke mort a la terrassa del seu xalet familiar de Wolfhagen-Istha, al costat de Kassel (oest del país), la fiscalia va informar ahir de la detenció, dissabte, de Stephan E., el presumpte agressor. Hi ha la “ferma sospita” que el detingut va matar el polític, i es parteix de la base que es va tractar d’un “acte ultradretà”, segons va indicar el portaveu de la fiscalia, Markus Schmitt.

La mort del polític, de 65 anys i de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va tenir lloc el passat 2 de juny. En els mitjans es va apuntar des del principi a un crim ultradretà, ja que Lübcke havia patit l’assetjament continuat del radicalisme i, després de la seva mort, van aparèixer missatges en els canals neonazis insultant-lo per la seva trajectòria o celebrant la seva mort.

El portaveu de la fiscalia no va donar més detalls sobre el sospitós, pel fet de tractar-se d’una investigació en curs, però des dels setmanaris Der Spiegel i Die Zeit es van començar a difondre ja diumenge dades inequívoques sobre el sospitós. Estava en contacte amb el grup neonazi Combat 18, vinculat a l’organització Blood & Honour i fitxat per la Policia de Hessen (el land, estat federat, al qual pertany Kassel) des que el 1993 va llançar un explosiu contra un alberg d’asilats, en què no hi va haver víctimes. Se’l considerava “extremista violent”, afí a l’escena neonazi, i el 2009 va participar en una marxa d’uns 400 ultradretans contra una concentració sindical, tot i que, segons la fiscalia, no hi ha certesa que tingués còmplices o estigués organitzat. Fa uns mesos havia penjat un missatge a les xarxes socials, sota l’àlies “Game Over”, amb la frase “Si aquest govern no renuncia immediatament hi haurà morts”, informa el diari Süddeutsche Zeitung.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona