Política

76 eurodiputats insten l’Eurocambra a “protegir els drets polítics” de Junqueras, Puigdemont i Comín

Parlamentaris de cinc diferents grups insten la mesa a garantir que els tres elecetes puguin “exercir el seu càrrec”

Demanen a l’òrgan que exigeixi a la JEC espanyola que “respecte pels resultats de les eleccions europees”

76 eurodiputats sortints i electes han exigit a la mesa del Parlament Europeu que “reconegui i respecti els drets polítics” d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín i garanteixi que puguin “exercir el seu càrrec”.

Coincidint amb el dia que la Junta Electoral Central (JEC) ha convocat als escollits a les eleccions europees del 26-M, aquests polítics de formacions diverses han denunciat en una carta a l’òrgan format pel president i els vicepresidents del Parlament Europeu que les autoritats espanyoles han “impedit” als electes d’ERC i JxCAT assumir el seu mandat.

Per això, exigeixen que la mesa demani a la JEC i a les autoritats judicials espanyoles que “respectin els resultats de les eleccions europees”.

“Els actes de les autoritats espanyoles atempten contra els drets polítics dels eurodiputats escollits Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i més de 2 milions de ciutadans europeus que van votar per ells”, denuncien.

Per a la setantena d’eurodiputats, l’actitud de l’Estat espanyol cap a aquests polítics d’ERC i JxCat constitueix “una violació inacceptable” de les normes de la cambra i dels tractats de la Unió Europea. “És una clara violació dels seus drets polítics i un menyspreu de més de 2 milions de ciutadans europeus que els han votat”, afirmen a la carta.

Per als signants, hi ha “una intenció clara” per part de les autoritats espanyoles “d’impedir que els eurodiputats afectats tinguin tots els drets i llibertats” com a membres de l’Eurocambra.

Consideren que les decisions de les autoritats espanyoles pretenen “impedir qualsevol debat al Parlament Europeu que pugui posar en qüestió el judici als líders socials i polítics catalans”.

La mesa del Parlament Europeu es reuneix aquesta tarda a Brussel·les i almenys quatre vicepresidents de la cambra esperen que el president de la institució Antonio Tajani expliqui a la trobada per què es va vetar l’entrada a Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes a principis de mes.

Entre els signants hi ha eurodiputats de cinc grups parlamentaris: Socialistes i Demòcrates, Renaixença, Conservadors i Reformistes Europeus, Verds/ALE, GUE/NGL i Identitat i Democràcia. Per exemple, han firmat eurodiputats d’Escòcia (Alyn Smith), Irlanda (Liadh Ní Riada), Finlàndia (Anneli Jäätteenmäki), Itàlia (Enrico Gasbarra, Barbara Spinelli) i França (Karima Delli, José Bové, Michèle Rivasi).

Entre els polítics de l’Estat que hi han donat suport hi ha Ramón Tremosa (PdeCat), Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), María Dolores Sánchez Caldentey (Podemos), Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (EH-Bildu).

La decisió de la JEC

La JEC ha declarat vacants aquest dilluns els escons al Parlament Europeu d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín.

La llei electoral espanyola preveu un termini de cinc dies des de la seva proclamació fins que acatin la Constitució davant la JEC. Un cop transcorregut aquest termini, l’organisme declara vacants aquests escons (article 224.2 LOREG).

Això és el que ha passat aquest dilluns al Congrés, ja que cap dels tres electes ha estat presencialment a l’acte d’acatament.

En el cas de Junqueras, perquè el Suprem li ha denegat el permís per fer efectiu l’acatament. I en el cas de Puigdemont i Comín, perquè no han anat presencialment a Madrid i la JEC no ha acceptat l’acta signada per un notari belga que ha intentat presentar el seu lletrat, Gonzalo Boye, en nom seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona