Política

Puigdemont recorrerà el seu cas al TJUE i confia que hi hagi una decisió “abans del 2 de juliol”

El líder de JxCat es mostra convençut que el Tribunal de Justícia de la UE tindrà “l´última paraula” sobre la seva situació

L’expresident creu “fermament en la independència i fort compromís amb la democràcia” de la cort de Luxemburg

L’eurodiputat electe de Junts per Catalunya (JxCat) Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts que recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per poder assumir el mandat com a parlamentari europeu.

En una roda de premsa al Parlament Europeu, Puigdemont no ha concretat per quina via presentarà la queixa al tribunal amb seu a Luxemburg però confia que aquesta instància europea tindrà “l’última paraula” sobre la seva situació després que la JEC rebutgés que el seu advocat Gonzalo Boye recollís l’acta en nom seu i el també electe Toni Comín.

El líder de JxCat ha assegurat que esperen “una decisió abans del 2 de juliol”, dia de constitució de l’Eurocambra a Estrasburg.

“És inconcebible que no estiguem a la sessió constitutiva el 2 de juliol”, ha avisat Puigdemont. Així, ha afirmat que “ningú” que no sigui ell mateix, Comín i Oriol Junqueras anirà a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg en nom seu.

Puigdemont ha assegurat que creu “fermament en la independència i fort compromís amb la democràcia” del TJUE.

Vies per arribar al TJUE

Un ciutadà o empresa de la UE només pot presentar una queixa davant del TJUE en cas que una institució de la UE, per exemple l’Eurocambra o la Comissió Europea, hagi adoptat una decisió que l’afecti directament. Tanmateix, existeix la possibilitat de recórrer a Luxemburg en un cas d’omissió. És a dir, que la inacció d’una institució de la UE en una situació determinada d’àmbit europeu hagi perjudicat un particular o una empresa. En tal cas, però, cal que l’afectat reclami abans a la institució europea que actuï.

L’altra via de recurs al TJUE és la presentació d’una qüestió prejudicial a través d’un tribunal estatal. Totes les instàncies judicials d’un Estat membre de la UE poden preguntar dubtes sobre l’aplicació i interpretació del dret europeu al TJUE, si ho consideren oportú. Només les altes instàncies judicials en què els afectats després ja no puguin apel·lar a una altra superior estan obligades a presentar una qüestió prejudicial a Luxemburg si una de les parts ho demana. Això sí, cal que el cas estigui vinculat amb el dret de la UE.

Via d’urgència

Quan el tribunal amb seu a Luxemburg admet un cas pot decidir, si ho considera oportú, que es resolgui a través d’un procediment d’urgència que pot trigar entre dos i quatre mesos aproximadament. També existeix l’opció que el tribunal emeti un “auto provisional” si es considera que el cas és de màxima urgència. La valoració d’aquesta necessitat es fa cas per cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona