Política

El govern farà retocs al decret de lloguers per aprovar-lo al ple

Analitzen el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries en què es diu que vulnera competències estatals

La conselleria de Justícia i la de Territori i Sostenibilitat no tenen previst aturar la possible aprovació la setmana vinent al ple del Parlament del decret llei d’urgència per evitar la pujada de lloguers abusiva, malgrat el dictamen no vinculant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), a petició del PSC i Cs, en el qual es conclou que vulnera articles de l’Estatut i de la Constitució espanyola i que el govern s’atribueix competències que no li pertoquen.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va assegurar que els dos departaments, juntament amb la Comissió de Codificació de Catalunya, l’òrgan col·legiat que desenvolupa i actualitza propostes en dret civil que va avalar el decret, analitzen jurídicament l’informe per veure si “s’ha de fer alguna modificació o no”. En qualsevol cas, va deixar clar que “hi ha la voluntat ferma” de portar-lo al ple del Parlament com estava previst –i així es va decidir a la junta de portaveus d’ahir–, a més de recordar que l’article 129 de l’Estatut reconeix la competència exclusiva de la Generalitat en dret civil i “això és el que considerem que hem de defensar”.

El decret del 21 de maig sorgeix de la moció aprovada el 9 de maig a proposta d’ERC, que també va tenir el vot favorable dels socis de JxCat. El text normatiu estableix la delimitació de les zones on s’aplicarà, que s’han definit com a àrees de mercat d’habitatge tens, que estipularà el govern d’acord amb els ajuntament sobre la base de diversos aspectes. En aquest sentit, el dictamen del CGE afirma que “la Generalitat no té competència respecte al règim de contenció de rendes” i que el text legislatiu al qual va donar llum verd l’executiu català no “troba empara” en els punts 106.2, 129 i 130 de l’Estatut català i vulnera els articles 149.1.8, 149.3 i 149.1.6 de la Constitució espanyola

Pel president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, la resolució del CGE evidencia que el decret és “una veritable vergonya”, un “nyap” i una “llei fake” que dona falses esperances als ciutadans que tenen problemes per accedir a un habitatge de lloguer. Per part de CatECP, Susanna Segovia també va lamentar que es porti al ple una mesura aprovada en campanya electoral “tard, ràpid i malament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona