Política

Manuel Valls medita el seu futur pel cisma amb Ciutadans

Corbacho opta per integrar-se en el grup municipal de Ciutadans i deixa Valls amb només dos regidors

L’ex-primer ministre francès anuncia avui la seva decisió

Manuel Valls, l’home que va fer alcaldessa de Barcelona Ada Colau dissabte, medita aquests dies quin ha de ser el seu futur en la política local i avui explicarà en roda de premsa quina determinació ha pres. Tot i que immediatament després de les eleccions del 26 de maig Valls va desmentir amb supèrbia aquells que havien dit que marxaria de l’Ajuntament assegurant que es quedaria al consistori exercint de regidor, informacions periodístiques aventuraven ahir que l’ex-primer ministre francès hauria decidit fer un pas enrere.

Els dubtes sobre com orientar el seu futur han sorgit en Valls després que la decisió de fer costat a Colau hagi obert un cisma amb Ciutadans, partit que va avalar la seva candidatura i que s’ha constituït pel seu compte a l’Ajuntament barceloní amb 4 dels 6 regidors que va obtenir la llista de Valls.

En la decisió de l’ex-primer ministre francès, també hi tindrà un pes important la que ahir va prendre Celestino Corbacho, que ha decidit integrar-se en el grup de Ciutadans, com a independent, quan tot feia pensar que es quedaria al costat del seu cap de llista. Corbacho va ser un dels tres de Valls que dissabte van votar Colau facilitant la seva investidura.

La decisió de Celestino Corbacho de deixar Manuel Valls per sumar-se al grup de Ciutadans es va confirmar ahir a la tarda després que al matí l’home fort del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, ho donés pràcticament per fet. Carrizosa, que un dia abans del trencament del grup municipal va dir que aquest estava molt unit i no hi havia cap problema, ahir va vendre l’escissió als periodistes fent un gir a la crisi i presentant-la com a positiva. “Es desdoblaran les veus”, va dir fent voler creure que allò que en veritat és divisió i afebliment de les seves posicions és un enfortiment per la multiplicació dels portaveus que difondran missatge unionista a l’Ajuntament.

El daltabaix en el grup de Ciutadans obre ara un futur incert a l’Ajuntament, on els comuns i el PSC han de negociar un acord de govern sabent que no disposaran dels vots de Valls per tirar endavant polítiques concretes.

LA XIFRA

4
regidors
integraran finalment el grup municipal de Ciutadans, i només dos, el grup de Manuel Valls.

La Diputació es constituirà en un ple l’1 de juliol

El nou panorama local que han deixat les eleccions del 26 de maig farà canviar la relació de forces a la Diputació de Barcelona. Tot indica que passarà a ser dirigida pels socialistes, que prendran el relleu a Junts per Catalunya. Actualment, la presidència, l’ocupa l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, antic militant de Convergència Democràtica, i la cadira que deixi vacant podria recaure en Núria Marín, l’alcaldessa de l’Hospitalet, que va revalidar l’alcaldia amb majoria absoluta.

Tot indica que el ple de constitució i elecció de la presidència se celebrarà el dilluns 1 de juliol, però aquesta és una data que encara s’ha de confirmar, en espera que la Junta Electoral confirmi les credencials dels diputats provincials.

Després dels comicis, i de manera provisional encara, els socialistes i republicans seran els grups amb més representació en l’ens supramunicipal, un total de 16 diputats, seguits per Junts per Catalunya, amb 7; els comuns, amb 5; Ciutadans, amb 4; 2 per al Partit Popular, i 1 en representació de Tot per Terrassa, que ha aconseguit el govern de la tercera ciutat de Catalunya amb un resultat històric.

Tot i que la presidència apunta al PSC, el fet és que ERC es troba en la mateixa posició de privilegi per intentar buscar un acord que li permeti accedir a la presidència. En l’establiment d’aquest joc de majories, hi tindran un paper preponderant els partits amb menys representació, com són els comuns, JxCat i Ciutadans. Sobre la formació taronja, tot indica que l’escissió en el si del grup municipal de Barcelona no alteraria el nombre de 4 diputats que els corresponen, ja que Ciutadans administra tots els aconseguits per Valls a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric