Política

I ara, els consells

JxCat i ERC seran les dues principals forces a tots vuit ens gironins, sumant el 75% dels membres i amb un notable augment dels republicans

Hi ha temps per parlar perquè la constitució no serà fins a mitjan juliol

Després de tres setmanes centrats en les negociacions en els ajuntaments sense majoria absoluta, el focus dels partits es trasllada ara als consells comarcals i la Diputació. Als consells hi ha temps per teixir pactes si cal fins a mitjan juliol, que és quan seran els plens de constitució, però sí que caldrà en els pròxims dies triar els representants de cada partit als ens. En tots vuit consells comarcals gironins, les dues forces amb més representació seran JxCat i ERC, que acaparen entre tots dos 160 dels 214 consellers totals (el 75%). Hi ha hagut una notable pujada dels republicans, amb 16 consellers més. No només lideraran el Baix Empordà (com ara) sinó també el Ripollès i el Pla de l’Estany (empatats en membres amb JxCat). A la Selva hi ha empat amb lideratge de JxCat.

Passos

La llei marca que no és fins després que estiguin constituïts tots els consistoris de la comarca que la junta electoral repartirà quants consellers toquen a cada partit. El càlcul es basa en el nombre de regidors i de vots (amb més pes pels vots). Tot i que la junta no ho oficialitzi fins ara, els partits ja han fet els seus càlculs fa temps. Un cop sigui oficial, els partits designaran els seus representants entre els regidors de la comarca. La llei fixa que el ple de constitució es faci “el primer dia hàbil després de transcorreguts 15 dies naturals des de l’acte de proclamació dels membres electes”. Això ho situa cap a mitjan juliol.

Garrotxa

Junts manté la majoria i Reixach serà president

j.casas

L’alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, serà el nou president del Consell de la Garrotxa, en substitució de Joan Espona, que ha ocupat el càrrec durant 13 anys i 9 més com a conseller i que també ha estat alcalde de Sant Joan les Fonts 24 anys. Junts per Catalunya tindrà majoria absoluta i, per tant, l’elecció de Reixach és un fet, i més després que ahir l’assemblea comarcal del PDeCAT ratifiqués la decisió. A més, la mateixa assemblea va acordar que el representant garrotxí del PDeCAT a la Diputació de Girona sigui l’alcalde de les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà, i això encara ha aplanat més el camí de Reixach cap a la presidència de l’ens comarcal. Llorà deixarà la presidència de Turisme Garrotxa. Junts repetirà els 14 consellers comarcal que té ara, ERC puja a 9, en detriment del PSC i de la CUP, que en perden un cadascun i es queden amb un sol conseller comarcal, respectivament.

Pla de l’Estany

ERC reclama la presidència perquè té més regidors

R. ESTÉBAN

Els dos partits hegemònics, ERC i JxCat, s’asseuran aquesta setmana per començar a negociar el govern de l’ens, ja que cadascun d’ells té nou consellers. JxCat va aconseguir 7.313 vots (un 44,4%) i ERC, 6.947 (42,2%), però aquestes xifres es van traduir en 50 regidors d’ERC i 44 de JxCat. Segons la normativa, els vencedors a escala comarcal són els republicans pel nombre de regidors. “La presidència és innegociable”, deia ahir el president comarcal d’ERC, Joan Estarriola. “Però nosaltres tenim més vots, és a dir, major suport popular”, va manifestar per la seva banda el seu homòleg del PDeCAT, Jordi Xargay. Presidència a banda, s’entreveu que hi haurà de nou un govern de coalició ERC-JxCat, com en aquest mandat, amb l’únic conseller de Sumem Banyoles a l’oposició. El Consell d’Alcaldes sí que estarà dominat per ERC, ja que té sis de les onze alcaldies de la comarca.

Selva

ERC vol fer valer la puja i Junts lloa la salut de l’ens

J. fErrer

La presidència del Consell de la Selva és objecte de desig per part de Junts i ERC. Les dues formacions han empatat a deu consellers, si bé els republicans han incrementat un 35% el nombre d’edils electes i han arribat a 103, diu el batlle de Riells i Viabrea i president comarcal d’ERC, Josep Maria Bagot. IdSelva (5), PSC (4), els comuns (2) i Ciutadans (1) i la CUP (1) completen el ple.

Salvador Balliu (Junts) és el president del Consell des del 2013, ara en funcions. “Em postulo com a president. Creiem que s’ha fet una bona feina, i això és demostrable. Estic en condicions de seguir”, diu l’alcalde de Caldes des del 2011. El Consell té 43,5 milions d’euros quan el 2015 en tenia 25,4. Recentment l’equip de govern, de CiU, Independents de la Selva i el PSC, ha creat el servei de prevenció d’incendis forestals i fa passos per convertir l’empresa de la recollida Nora en una societat pública.

Ripollès

ERC i el PDeCAT es disputen la presidència

j.c

A la comarca del Ripollès, ERC és qui tindrà més consellers comarcals per primera vegada. ERC ja havia estat a l’equip de govern amb anterioritat gràcies a un acord tripartit amb els socialistes i amb Iniciativa per Catalunya. ERC tindrà un total de 8 consellers comarcals, seguit de Junts per Catalunya, amb 7; del PSC, amb 2, i del Moviment d’Esquerres (MES) i de la CUP, que en tindran un cadascun. Tant ERC com Junts s’han limitat a informar que és molt d’hora per ja haver arribat a algun acord, i hi han afegit que, tot just ara, han iniciat converses a totes bandes. El Consell Comarcal del Ripollès ha estat governat aquest mandat pel PDeCAT.

Cerdanya

Moliner en mans d’Endavant Cerdanya

j.c

A la Cerdanya, Junts per Catalunya, tot i que tindrà 9 consellers, veu perillar la presidència que ha tingut des de sempre. I és que els 3 consellers que hi tindrà Endavant Cerdanya poden tornar el favor d’Alp a ERC, que en registrarà 7. En aquest municipi, l’únic regidor aconseguit per ERC ha donat l’alcaldia a Endavant Cerdanya, que havia empatat amb Junts, tot i registrar menys vots. Ramon Moliner, doncs, podria perdre la presidència i ja ha perdut l’alcaldia d’Alp.

Gironès

JxCat proposa Quim Roca a la presidència del Consell del Gironès

“Una persona conciliadora, amb capacitat per treballar pels pobles i que continuï amb el tarannà que hi ha hagut els últims anys al Consell Comarcal del Gironès.” És el perfil que, des de JxCat, s’explicava ahir que ha de tenir el candidat a presidir l’organisme comarcal. Un dels noms que el partit proposa és el de Quim Roca, l’alcalde de Sant Gregori. Roca va començar en el Consell el 2011, quan va portar-hi l’àrea de Turisme. I en el mandat 2015-2019 ha sigut el vicepresident primer, ha continuat duent Turisme i també Medi Ambient. Amb tot, Junts i ERC treballen per intentar reeditar el pacte. En els darrers quatre anys hi ha hagut un govern liderat per CiU (amb Jaume Busquets de president), i en coalició amb ERC. Esquerra, però, proposa ara partir-se el mandat: dos anys amb Roca (Junts) de president i amb l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió (ERC), de vicepresident, i els dos altres anys a la inversa. Junts ho valorarà, si bé la seva intenció inicial era tot el mandat amb Roca a la presidència, ja que destaquen que el 26-M Junts va obtenir, al Gironès, uns 4.700 vots més que ERC.

Alt Empordà

Panorama obert amb el pacte de Figueres de rerefons

Esteve Carrera

Junts per Catalunya, ERC i el PSC han iniciat converses però cap de les formacions dona res per tancat en la constitució d’una majoria de govern al Consell de l’Alt Empordà. El pacte municipal de les esquerres a Figueres, amb ERC i el PSC com a forces principals, ha sacsejat les negociacions habituals i obre la porta al “tot és possible”. Amb quinze consellers del trenta-tres de l’ens, Junts per Catalunya es considera legitimat per presidir el Consell; per aconseguir-ho pot pactar repetint l’acord del mandat anterior amb el PSC (5). Però les consignes de les cúpules dels partits sobiranistes poden pressionar per aconseguir consells comarcals amb majories sobiranistes, i Junts i ERC (11) poden constituir aquesta majoria. Finalment, a ningú se li escapa que matemàticament ERC (11), el PSC (5), buscant l’ajuda de la CUP (1), també sumarien una majoria alternativa a la que vol liderar la candidatura més votada. No és l’opció més plausible, però l’exemple del que ha passat al consistori figuerenc tampoc fa que es pugui descartar del tot aquesta tercera possibilitat.

Baix Empordà

ERC té bé la presidència, amb TxE i UPM, o amb un gran pacte amb JxCat

E. AGUlló

ERC va assolir 12 consellers comarcals al Baix Empordà, un triomf més clar que el 2015 respecte a JxCat –aleshores van empatar a 11– que li pot facilitar la presidència, amb l’alcalde sortint de Begur, Joan Loureiro, com a nom amb més números. Els republicans tenen molt encarrilat un acord amb els independents de Tots per l’Empordà (TxE) –decisius a excepció d’un gran pacte entre ERC i els set consellers de JxCat– i UPM-MES, que s’hi avindria duent l’àrea d’Educació per mirar de desencallar el retorn de la gestió d’alguns menjadors a les AMPA, amb el cas paradigmàtic del Guillem de Montgrí de Torroella com a reivindicació el darrer any.

Des de JxCat, que en els últims anys ha controlat l’ens i no vol perdre’l, també han sondejat un possible acord amb el PSC, TxE –també amb vicepresidència per a Xavier Dilmé– i el conseller dels comuns. Però en les darreres hores també han intensificat les converses amb ERC, a la recerca d’un gran pacte d’unitat que ara mateix, però, també depèn d’una concatenació d’acords en altres esferes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona