Política

Identifiquen l’escopeter que va ferir Español l’1-O

La seva advocada, del centre Irídia, presenta una pericial que assenyala l’agent que va disparar i ferir-lo a l’ull dret, tot i que ho va negar al jutjat

Demanen la imputació d’un tercer comandament

Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, va anunciar ahir que ha identificat l’escopeter de la policia espanyola que va disparar la pilota de goma amb què va ferir greument a l’ull dret Roger Español l’1-O, quan reculaven de l’escola Ramon Llull pel carrer de Sardenya de Barcelona. Es tracta de l’agent amb el número d’identificació UC 563, el qual, com la resta d’onze escopeters de la unitat, va declarar com a investigat al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que investiga distintes càrregues policials, i va negar haver ferit Español. La descoberta d’Irídia ha estat validada per un expert en tecnologies, que ha elaborat un informe pericial que acaben de presentar al jutjat.

El jutge podria tornar a citar a declarar l’escopeter per aclarir la seva autoria. Irídia també ha sol·licitat al magistrat la declaració com a investigat d’un tercer comandament de la unitat Camel 50, el subinspector UC 54, perquè amb els vídeos dels fets també han observat com “ordena, permet o no impedeix” que dos escopeters més disparin pilotes de goma almenys dues vegades, quan Español ja està ferit al terra i un grup de periodistes i veïns l’estan socorrent.

“Un any i mig després, i després de visionar hores i hores de vídeos, hem identificat l’escopeter com a presumpte autor del tret”, afirmava ahir amb satisfacció Anaïs Franquesa, l’advocada d’Español i una de les directores d’Irídia. Franquesa va lamentar que aquesta identificació hagi estat “tan costosa” perquè “els agents de cap cos policial no duen el número d’identificació a la part del davant” i per “la nul·la col·laboració dels comandaments que hi eren i l’han encobert”.

La penalista també destacava que “és el primer cop que s’identifica l’autor d’un tret de bala de goma”, fet molt important, ja que penalment pot ser condemnant i “no com va passar en els casos d’Ester Quintana, Nicola Tanno o Carles Guillot” a Catalunya, on l’administració ha assumit una responsabilitat civil, o en el cas de la mort d’Iñigo Cabacas per un tret d’un ertzaina no identificat, el 2012.

El pèrit ha examinat una trentena d’imatges i vídeos (fonamentals han estat els de RTVE) de l’actuació dels onze escopeters (o bocacheros) al carrer de Sardenya. Ha estat cabdal el vídeo on es veu el moment just quan l’agent dispara el tret, que els Mossos van situar a una distància inferior a quinze metres.

A partir de la imatge de l’autor del tret, la seva identificació s’ha realitzat per la vestimenta, la situació dels agents i les seves proporcions corporals. Així, del total d’onze agents se n’han descartat nou perquè la seva roba i complements no concordaven amb el que du posat l’autor. I dels dos restants, s’ha identificat el suposat autor perquè és més alt. Els complements de roba diferenciadors són tres: gorra lligada al costat esquerre, guants posats i absència de genolleres. Les evidències gràfiques detallen que, després de disparar i malferir Español, l’escopeter s’aparta de la vorera on havia posat un peu i va cap al centre del carrer amb altres companys. Per Irídia és “una identificació indubtable”.

Proposta al Parlament

Roger Español va declarar ahir que la identificació de l’escopeter és un pas més per “portar fins al final aquest cas i fer justícia, però no com l’«A por ellos!»”. Español va recordar els 23 morts a l’Estat espanyol per bala de goma i els 39 ferits greus. En aquest sentit, l’advocat i també director d’Irídia, Andrés García Berrio, va lloar la tasca de la penalista Laia Serra i dels integrants d’Ojo con Tu Ojo per impulsar que el Parlament prohibís l’ús de bales de goma a Catalunya el 2014, arran del cas de Quintana. I va anunciar que amb Amnistia Internacional presentaran ara una proposició al Parlament perquè els antiavalots duguin identificació al davant. Hi va afegir que treballaran amb entitats de l’Estat espanyol perquè es prohibeixi l’ús de les bales de goma arreu.

LA FRASE

És una restitució petita del mal que va fer la policia al Ramon Llull. Esperem que no quedi impune
Roger Español
ferit a l’ull dret de bala de goma

LA XIFRA

3
elements
identifiquen l’escopeter: porta una gorra penjada a la cintura, va amb guants i no porta genolleres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona