Política

Presó provisional per a Josu Ternera fins que es revisi l’euroordre

El Tribunal d’Apel·lació de París fixa la pròxima audiència per al 26 de juny

La fiscalia havia recorregut en cassació l’alliberament de l’exdirigent d’ETA

La sala d’instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París ha ordenat aquest dijous l’ingrés a la presó provisional de l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, fins que examini les peticions de lliurament emeses per la Justícia espanyola, segons ha informat la Fiscalia General de París. La propera audiència davant la sala d’instrucció està fixada per al proper 26 de juny a les dues del migdia, segons un comunicat del ministeri públic francès.

El Tribunal d’Apel·lació de París va decidir ahir dimecres deixar en llibertat Ternera sota mesures cautelars i control judicial. Poc després, l’exetarra va ser retingut per la Direcció General de la Seguretat Interior (DGSI) de la policia francesa a la sortida de la presó on estava ingressat a l’espera que la fiscalia li notifiqués una euroordre i dues demandes d’extradició que li han transmès les autoritats judicials espanyoles per al seu lliurament a l’Estat, cosa que ha fet aquest dijous.

En paral·lel, la Fiscalia General ha presentat recursos de cassació contra la decisió del tribunal per evitar que Urrutikoetxea surti en lliberat després de comunicar-li les peticions d’extradició. “La Fiscalia General contesta l’anàlisi jurídica que va motivar aquestes decisions i ha decidit presentar tres recursos en cassació”, assenyala en una nota. Segons fonts judicials consultades per Efe, la fiscal general del Tribunal d’Apel·lació, Catherine Champrenault ha presentat els recursos.

El Tribunal d’Apel·lació de París, en contra del criteri de la fiscalia, va accedir ahir a la demanda de posada en llibertat que van fer els advocats d’Urrutikoetxea després que ingressés el 17 de maig a la presó de la Santé de París.

La cort va acceptar que Ternera fos allotjat pel magistrat Louis Joinet, exconseller de l’antic president francès François Mitterrand, que s’havia ofert a fer-ho, segons va explicar als mitjans un dels advocats, Laurent Pasquet-Marinacce.

El tribunal no va explicar si la decisió d’accedir a la demanda d’alliberament obeeix a motius de salut i es va limitar a indicar que tenia caràcter immediat.

Els jutges francesos havien demanat a l’Audiència Nacional espanyola que transformés dues de les tres euroordres que pesen sobre Urrutikoetxea –per l’atemptat de la casa caserna de Saragossa i per l’assassinat d’un directiu de Michelin– en una petició d’extradició en tractar-se de fets anteriors a l’entrada en vigor de l’euroordre el 1993.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, tant aquestes dues ordres europees de detenció i lliurament (OEDE) com una tercera, per la causa sobre el finançament d’ETA a través de les herriko tavernes, que es va iniciar el 2002, es trobaven actives quan es va produir la detenció de Urrutikoetxea.

L’exdirigent d’ETA va ser detingut el 16 de maig passat a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, per la Guàrdia Civil i la DGSI. Ternera estava fugit des del 2002 i tenia una Ordre Internacional de Detenció dictada per Interpol.

Ternera té quatre causes obertes a l’Audiència Nacional, una de les quals per un atemptat del 1987 amb onze víctimes mortals i 88 ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona