Política

Sessió de control al govern i al president de la Generalitat

El ple farà els debats de validació dels decrets llei per regular el preu del lloguer de l’habitatge i per integrar centres educatius a la xarxa pública

El Parlament també fa el debat de totalitat d’una proposició de llei per a la gratuïtat dels llibres de text

El ple comença amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra.

En la sessió de control, els consellers hauran de respondre les preguntes dels grups i subgrups sobre la negociació amb l’Institut Català del Sòl per a la compra dels terrenys on s’ha d’emplaçar el recinte dels casinos de Hard Rock (CatECP), les polítiques de consum (PP), el respecte de la diversitat a les aules (Cs), el Cos de Mossos d’Esquadra (Cs), la tramitació del Projecte de llei de contractes de serveis a les persones (PSC-Units), les polítiques del clima (PSC-Units), el proveïment de serveis públics de qualitat (ERC), els protocols de desallotjament d’habitatges ocupats (ERC), el balanç de la revetlla de Sant Joan (JxCat) i l’evolució de les dades del transport públic (JxCat).

Tot seguit, el president de la Generalitat haurà de respondre les preguntes dels caps de fila dels grups parlamentaris i del subgrup de la CUP sobre l’actualitat política.

Decret sobre lloguer d’habitatges

Després, començarà el debat per convalidar o derogar el decret llei de contenció dels preus del lloguer als barris i les ciutats amb falta acreditada d’habitatge assequible.

La consellera de Justícia, Ester Capella, presentarà el decret, que arriba al debat de validació amb un dictamen, no vinculant, del Consell de Garanties Estatutàries sol·licitat per Cs i el PSC-Units. El dictamen conclou que diversos articles i disposicions del text, que té per objectiu regular el preu del lloguer en zones amb un “mercat de l’habitatge tens”, contravenen a alguns articles de l’Estatut i de la Constitució espanyola i vulneren competències de l’Estat.

El decret estableix que sigui el departament competent en la matèria qui tingui la competència per declarar les àrees amb “mercat d’habitatge tens”, llevat del cas de Barcelona, on aquesta competència correspondria a l’ajuntament.

Integració de centres educatius en la xarxa pública

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, presentarà el segon decret llei, el 10/2019, del 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. El text que se sotmetrà a la validació del Ple té per objectiu regular el procediment d’integració de centres educatius d’altres titularitats, com els centres privats o de titularitat d’ens locals, a la xarxa de centres públics de la Generalitat.

El decret s’adreça als centres d’ensenyament no universitari, i s’aplicarà d’acord amb les necessitats d’escolarització, a sol·licitud del centre i de mutu acord amb el Departament d’Educació. El text estableix que el personal pugui mantenir les condicions de treball i el vincle amb aquests centres un cop s’hagin integrat a la xarxa pública.

Per poder ser validats, els decrets llei necessiten els vots de la majoria simple de la cambra. Els grups poden demanar que es tramitin com a projecte de llei, en el qual cas el Ple també ho ha de votar.

L’ordre del dia inclou també el debat de totalitat d’una proposició de llei de Cs per garantir la gratuïtat dels llibres de text i del material curricular, la substanciació de set interpel·lacions i el debat i la votació de set mocions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA