Política

Puigdemont i Comín acusen l’Eurocambra de “defugir” la seva responsabilitat

Els eurodiputats electes de JxCat retreuen a Tajani “negar-se” a respondre les cartes on es queixen de les “irregularitats” de l’Estat espanyol

La defensa del president denuncia que “certes persones que manen a l’Eurocambra no actuen d’acord amb la llei europea”

Els eurodiputats electes de Junts per Catalunya (JxCat) Carles Puigdemont i Toni Comín han acusat l’Eurocambra de “defugir” la seva responsabilitat en “negar-se” a respondre cap de les quatre cartes on denuncien que l’Estat espanyol ha comès “irregularitats” a l’hora de determinar si podien assumir el mandat o no.

En la darrera missiva, enviada el passat 24 de juny, tots dos exigien al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que “adoptés totes les mesures necessàries amb caràcter d’urgència per garantir” els seus “privilegis i immunitats” com a eurodiputats electes. “Si no rebem una resposta el dia 25 de juny, entendrem que ha rebutjat fer valer la nostra immunitat”, advertien.

JxCat defensa que el silenci de l’Eurocambra “no estalviarà una resposta de les autoritats judicials europees” en aquest cas. De fet, per poder presentar un recurs directament al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) al·legant “omissió” de responsabilitats d’una institució europea cal que es reclami primer a aquesta que actuï.

Puigdemont i Comín argumenten que aquest fet pot “establir un precedent” que “permetria als governs dificultar o impedir l’accés dels dissidents i opositors polítics a una representació parlamentària” a l’Eurocambra. “Seria un cop a la democràcia que Europa no pot assumir sense serioses conseqüències negatives”, alerten.

Les missives enviades tant pel seu equip jurídic, els mateixos afectats, com per l’eurodiputat sortint Ramón Tremosa, també s’han adreçat al secretari general, Klaus Welle, i al president de la comissió d’afers legals del Parlament, Pavel Svoboda. En aquestes s’informa de les decisions de la Junta Electoral espanyola sobre el seu cas i la negativa del Tribunal Suprem a aixecar la seva ordre de detenció per poder anar a Madrid a recollir l’acta.

Vies per arribar a Luxemburg

Un ciutadà o empresa de la UE només pot presentar una queixa directament davant del TJUE en cas que una institució de la UE, per exemple l’Eurocambra o la Comissió Europea, hagi adoptat una decisió que l’afecti directament. Tanmateix, existeix la possibilitat de recórrer a Luxemburg en un cas d’omissió. És a dir, que la inacció d’una institució de la UE en una situació determinada d’àmbit europeu hagi perjudicat un particular o una empresa. En tal cas, però, cal que l’afectat reclami abans a la institució europea que actuï.

L’altra via de recurs al TJUE és la presentació d’una qüestió prejudicial a través d’un tribunal estatal. Totes les instàncies judicials d’un Estat membre de la UE poden preguntar dubtes sobre l’aplicació i interpretació del dret europeu al TJUE, si ho consideren oportú. Només les altes instàncies judicials en què els afectats després ja no puguin apel·lar a una altra superior estan obligades a presentar una qüestió prejudicial a Luxemburg si una de les parts ho demana. Això sí, cal que el cas estigui vinculat amb el dret de la UE.

Actuacions contràries a la llei europea

L’advocat Simon Bekaert, de l’equip jurídic internacional que defensa Carles Puigdemont, assegura que hi ha “certes persones que manen a l’Eurocambra que no estan actuant d’acord amb la llei europea”.

En una entrevista amb l’ACN des de Brussel·les, Bekaert avisa que el fet que l’Eurocambra refusi esmenar la situació de Puigdemont i Comín no responent a les seves queixes per escrit “va en contra els reglaments europeus”.

En aquest sentit, el lletrat flamenc espera que no faci falta recórrer el veto als dos eurodiputats electes a una instància com el TJUE però adverteix que estan a punt per actuar si cal.

“Estem preparats per fer tots els passos necessaris si el president de l’Eurocambra i els membres de la Mesa segueixen sense respondre les nostres cartes”, ha garantit.

L’advocat ha assegurat que , tenen coneixement que hi ha forces del Parlament Europeu i la seva administració que “estan intentant impedir” que tant Puigdemont com Comín ocupin els seus escons el 2 de juliol. Sobre si esperaran o no fins al dia 2 per emprendre accions legals en l’àmbit europeu, Bekaert s’ha limitat a dir: “Veurem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona