Política

Tensió entre ERC i JxCat pel pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona

Bonvehí assegura que amb Esquerra “no sumen” i sí amb els socialistes, arguments que desmenteixen els republicans

Dirigents postconvergents proposen als seus socis “revertir” tots els acords “amb el 155”

Nou enfrontament entre ERC i JxCat arran de l’acord d’aquesta última formació amb el PSC a la Diputació de Barcelona.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha justificat aquest dissabte el pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona perquè amb ERC “no sumen” en aquesta institució i ha assegurat que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont estava al cas del pacte. “Puigdemont forma part de l’espai de JxCat, és el nostre líder polític, i aquests dies, com tots els nostres líders, estan al cas dels diferents acords”, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio, “som una organització i un espai que es coordina i s’organitza, i es prenen les decisions conjuntament”. Bonvehí creu que aquest acord no afectarà el Govern de la mateixa manera que “no hi va haver crisi” quan ERC va pactar amb PSC i la CUP en municipis com Figueres i Sant Cugat del Vallès.

Per la seva banda, l’encara vicepresident de la Diputació de Barcelona i candidat d’ERC a la presidència de l’ens, Dionís Guiteras, ha qualificat aquest dissabte el pacte entre el PSC i JxCat per governar junts la Diputació de Barcelona com “una jugada trista que no té en compte el futur del país”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Guiteras ha insistit en què els republicans estan “disposats a seguir negociant” amb els postconvergents d’aquí a dijous, dia en què està previst el ple de constitució de la Diputació, i ha remarcat que “no s’havia descartat” un acord entre republicans, JxCat i comuns. De fet, ha assegurat que tots tres tenien previst reunir-se aquest divendres a la tarda. Guiteras ha afegit que les relacions amb JxCat “no seran iguals” però que els republicans són “seriosos” i que “ja es veurà” si això comporta algun trencament al Govern.Al contrari del que ha afirmat el president del PDeCAT, David Bonvehí, que ha assegurat que no han pactat amb ERC perquè “no sumen”, Guiteras ha dit que sí li surten els números, ja que un acord entre els republicans, els postconvergents i la diputada de Tot per Terrassa suma un vot més que el pacte PSC-JxCat.

Crítiques a les xarxes socials

L’acord entre el PSC i JxCat per governar conjuntament la Diputació de Barcelona ha portat diversos dirigents republicans a publicar crítiques i retrets als postconvergents en les últimes hores a la xarxa. Dirigents i diputats republicans han carregat contra el pacte, que veuen com un retorn a la “sociovergència”. L’exconseller Carles Mundó l’ha qualificat “d’error estratègic incomprensible” en un tuit que ha repiulat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Per la seva banda, dirigents de JxCat com Laura Borràs o Albert Batet han proposat als seus socis de Govern revertir “tots els pactes amb el 155”. També a través de Twitter, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha lamentat el “retorn accelerat a l’autonomisme” i ha lamentat que la “prioritat” de JxCat i ERC sigui “afeblir-se l’un a l’altre”.

Entre els dirigents republicans que han criticat l’acord a Twitter en les últimes hores hi ha el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que ha demanat “que tothom prengui bona nota” agafant una expressió utilitzada hores abans en un altre tuit per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas en referència a un posicionament de Gabriel Rufián.

Per la seva banda, l’exconseller Carles Mundó ha qualificat “d’error estratègic incomprensible” que JxCat hagi “descartat” un pacte amb ERC i els comuns i hagi “regalat” la Diputació de Barcelona al PSC. Aquest missatge ha estat repiulat pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

La portaveu parlamentària d’ERC Anna Caula ha demanat “serietat i sentit de país real” i s’ha preguntat “com es pot cedir la tercera institució del país, la Diputació de Barcelona, a qui va exercir el 155, amb l’opció JxCat+ERC+comuns”. La també diputada Jenn Díaz ha fet servir el títol de la cançó en català de Rosalía, “Fucking Money Man”, per valorar l’acord.

Per la seva banda, l’encara vicepresident de la Diputació de Barcelona, el republicà Dionís Guiteras, ha remarcat que ERC “no ha fet alcaldessa a Sant Cugat a ningú que no vulgui la República ni continuar amb la repressió”, tot demanant que no es faci “demagògia”, i ha afegit: “Assumir la realitat allibera, a JxCat i el PDeCAT mana qui vol tornar als anys 90, canvi de rumb i tornem-hi que no ha estat res”.

L’alcalde de Prats de Lluçanès i dirigent d’ERC, Isaac Peraire, s’ha mostrat “convençut” que alcaldes de JxCat “que van ajudar a fer possible l’1-O”, que són “defensors de la democràcia, dels drets civils i de les llibertats, s’alçaran per impedir” aquest acord, mentre que el diputat republicà Ferran Civil s’ha preguntat: “Tant alimentar que torna el tripartit... i al final torna la sociovergència de sempre?”

La diputada d’ERC Eva Baró ha afirmat que “en política, la desesperació per conservar el poder més molt mala consellera”, ja que “et predisposa a pactes indefensables i incomprensibles en àmbits de gran calat polític”. En aquest sentit, posa com a exemples el fet que els comuns acceptessin els vots de Valls per investir Ada Colau alcaldessa de Barcelona, i l’acord de PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona. “Com, la convergència de sempre practicant la sociovergència de sempre prioritzant els interessos de sempre?”, també ha piulat.

I el diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet ha piulat: “Sembla que algunes coses no canvien a Catalunya i una nova coalició d’ordre s’obre pas per apuntalar el règim”. Com altres dirigents republicans, ha fet servir iròniament l’etiqueta “#jugadamestra”.

JxCat: “Revertir tots els pactes amb el 155”

Des de JxCat, diversos dirigents han replicat els republicans en la línia de proposar “revertir tots els pactes amb el 155”, en referència als acords d’ERC amb el PSC en alguns municipis. És el cas del portaveu de JxCat, Albert Batet, que ha qualificat de “bona proposta” que ERC demani “revertir” l’acord a la Diputació. “Però si ho fem, fem-ho bé, revertim-ho a tot arreu”. L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha repiulat el missatge de Batet.

En la mateixa línia, la diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs ha tuitat: “Tothom lamenta els pactes però no explica els pactes que es volien fer excloent altres. Els qui estem en contra de pactes amb els del 155 ho estem arreu. Ho faci qui ho faci. Revertim aquests pactes? Tots? Vinga! Som-hi!”.

El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha qualificat “d’intolerable” que hi hagi un “i tu més” entre independentistes. “Aquest cap de setmana es pot acordar revertir tots els pactes amb el 155 postmunicipals i incloure la Diputació de Barcelona. Comptador a zero, junts arreu, més forts que mai, esperit 1-O, fem-ho!”.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha explicat a Twitter que va entrar en política per l’1-O i que “fa massa temps” que sent que l’arrosseguen “cap a la renúncia al mandat del referèndum”. “Crec que la situació exigeix revertir tots els pactes amb el 155, acabar amb les renúncies i tornar a la unitat que va fer possible l’1-O”, ha demanat.

I l’advocat i diputat al Congrés Jaume Alonso-Cuevillas ha publicat a Twitter: “Censura absoluta a totes les forces independentistes que hagin pactat o pactin amb els partits del 155”.

Paluzie lamenta la “lluita per l’hegemonia electoral”

Per la seva banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet un fil a Twitter en el qual assegura que “la base social de l’independentisme no es mereix aquest retorn accelerat a l’autonomisme i a la política partidista” que creu que l’acord de JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona “exemplifica amb fins i tot major cruesa que altres pacte amb el 155 d’ERC als ajuntaments”.

Paluzie ha recordat l’estratègia de l’entitat de demanar a la ciutadania independentista que “ocupin espais de poder” a sindicats, cambres o col·legis professionals, per “preparar-se per al proper embat” , mentre que ara els partits “regalen espais de poder clau per al següent embat a un partit que governa Espanya vulnerant drets fonamentals i reprimint l’independentisme”. En aquest sentit, ha recordat que les diputacions “recapten impostos i són agents clau en la construcció d’una hisenda pròpia”.

La presidenta de l’ANC veu JxCat i ERC “immerses en una lluita per l’hegemonia electoral” i amb la prioritat “d’afeblir-se l’un a l’altre”. “Així és impossible fer un procés d’independència, som a temps de revertir-ho”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona