Política

Dues vicepresidentes a la Diputació de Girona per primer cop

Maria Puig (ERC) assumirà Acció Social i Maria Àngels Planas (Junts) es farà càrrec de Territori i Sostenibilitat

Albert Piñeira, home fort de Noguer a l’ens, manté la vicepresidència i Cultura

Una setmana després de formalitzar-se el pacte de govern entre Junts i Esquerra a la Diputació de Girona , l’ens va fer públiques ahir al vespre les quatre vicepresidències i les quatre comissions constituïdes per al pròxim mandat. Considerat “el moll de l’os” del cartipàs de la Diputació, els càrrecs i responsabilitats s’han equilibrat entre els republicans i Junts, però també destaca per la paritat. Per primera vegada en la institució, hi haurà dues diputades al capdavant de dues vicepresidències. Maria Puig, la regidora i primera tinenta d’alcalde d’ERC a l’Ajuntament de Palamós, serà la vicepresidenta tercera i presidenta de la comissió d’Acció Social. Continua com a vicepresidenta, en aquest cas quarta, la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i mà dreta de Marta Madrenas, Maria Àngels Planas. En la reestructuració de fa un any, Planas va prendre força en el govern de l’ens en assumir la tercera vicepresidència i fer-se càrrec de l’àrea de Promoció Econòmica i Hisenda. En aquest nou mandat, Maria Àngels Planas serà la presidenta de la comissió de Territori i Sostenibilitat.

L’home fort d’Esquerra a la Diputació, Pau Presas, assumeix la vicepresidència primera, tal com es va anunciar fa una setmana. A més, presidirà les comissions d’Hisenda, Promoció Econòmica i Cooperació Local, àrees que en el govern passat controlava Planas. No hi ha canvis en la vicepresidència segona, que manté l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. També continua presidint Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació.

President accidental

L’acord entre Junts i Esquerra, que es concreta ara amb les vicepresidències, també ho fa amb altres càrrecs de representativitat. Així, el vicepresident primer, Pau Presas, serà el president accidental en absència de Noguer.

Des dels dos partits es continua treballant per completar la resta del cartipàs, el ple del qual se celebrarà el dimarts 23 de juliol a les dotze del migdia. En aquest ple s’ha de donar a conèixer com queden les delegacions tant dels organismes autònoms, patronats i altres ens dependents de la Diputació, a més d’altres delegacions de la mateixa corporació.

Patronats i consorcis

Caldrà veure com s’equilibren, amb l’entrada d’Esquerra al govern de la Diputació, els càrrecs en patronats i consorcis. L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat (Junts), assumia en el mandat anterior la vicepresidència del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps (Junts), era el responsable de Xaloc; o el que ha estat fins a aquest mandat alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, de Dipsalut. Entre els diputats republicans, noms forts del partit a la demarcació, hi ha el líder del partit a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. De les dones d’ERC, al ple amb més paritat de la història de la Diputació –onze de vint-i-set diputats–, hi ha la portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot, Anna Barnadas; l’alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, i la regidora de Camós Teresa Brunsó. Respecte a si es mantindrà la paritat que s’ha fet visible amb les quatre vicepresidències, el president, Miquel Noguer, va assenyalar que “totes i tots seran al govern; serà un govern de 20 i hi haurà diferents àrees que portaran entre tots”.

LA DATA

23.07.19
dimarts
és el dia previst per al ple extraordinari d’aprovació del cartipàs de la Diputació de Girona.

LA XIFRA

4
vicepresidències,
les mateixes que hi havia en l’anterior remodelació de l’ens, ara fa un any
.

Entesa i cordialitat entre Junts i ERC

El president de la Diputació, Miquel Noguer (Junts), es va mostrar content de com s’estan desenvolupant les negociacions pel cartipàs amb Esquerra. “Hi ha total entesa i cordialitat”, va explicar. Noguer va emmarcar-ho en un context de normalitat. En relació amb els fets a la Diputació de Barcelona, amb la disputa de Junts i ERC, va ser molt clar: “Nosaltres en som aliens.” Per la seva banda, el vicepresident primer, Pau Presas (ERC), va valorar amb satisfacció la composició del nou equip de govern “perquè representa amb fidelitat el municipalisme independentista de les comarques de Girona”. “Formem un equip equilibrat entre les dues forces i amb el repte de ser un ens al servei dels ajuntaments i proper a la ciutadania”, va recalcar Presas. Entre els reptes que va assenyalar destaca el del lideratge de la transició energètica, millorar el benestar dels ciutadans i “facilitar els recursos necessaris per fer de la demarcació un territori socialment just a través de polítiques impregnades dels valors republicans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona