Política

El govern espanyol no aclareix si accepta l’entrada de ministres de Podem i insisteix en les diferències sobre Catalunya

La portaveu Isabel Celaá nega que el PSOE hagi posat “cap veto” a ningú

No creu que la consulta de Podem dinamiti les negociacions

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, no ha aclarit si el PSOE i el seu executiu accepten l’entrada de ministres de Podem de perfil tècnic a un hipotètic govern sorgit de la investidura de Pedro Sánchez, i ha insistit en les diferències entre les dues formacions sobre Catalunya. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha recordat al líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquesta “no és una qüestió d’orgulls o d’egos personals, sinó que és una qüestió d’Estat”. Ha assegurat que el PSOE no ha establert “cap veto a ningú” però vol parlar primer “del programa” i després de les “persones”.

També s’ha mostrat convençuda que la consulta de Podem a les bases sobre l’acord de coalició o de cooperació no dinamitarà les negociacions, malgrat que considera que el resultat és “previsible”. En tot cas, i malgrat el fiasco de les converses entre Sánchez i Iglesias d’aquesta setmana, ha assegurat que el president espanyol en funcions “ho tornarà a intentar” i segueix treballant per a una investidura al juliol.

Tot plegat després que el PSOE filtrés aquest dijous que està “obert a totes les possibilitats” per aconseguir la investidura, en relació a l’opció d’integrar a l’executiu membres de l’entorn de Podem. Fonts del partit van apuntar a Eldiario.es que aquesta suposada entrada de Podem a l’executiu es limitaria a persones de perfil “tècnic”, i per tant no al líder de la formació, Pablo Iglesias, o membres de la cúpula del partit.

Celaá no ha confirmat aquest extrem, ha reivindicat de nou “un model de cooperació” –que no de coalició- i ha assegurat que el PSOE “no té cap veto personal a ningú”.“Finalment qui té la facultat de configurar el seu govern és el president del govern i ell determinarà quines persones són de la seva confiança per dur a terme tasques”, ha afirmat.

En tot cas ha acusat Podem de tenir “desconfiança” i ha retret a Iglesias que pensi només en “debats estèrils sobre càrrecs i persones” en comptes de “continguts, de polítiques i de programa”. “El primer”, ha dit, és saber “què es farà”, i després “amb qui”.

Segons Celaá, “és ara quan tenim l’oportunitat de consolidar un govern i un projecte progressista que ens condueixi a l’estabilitat durant quatre anys” i “no podem desaprofitar aquesta oportunitat”.

Diferències sobre Catalunya

La portaveu del govern espanyol ha recordat un cop més que les dues formacions mantenen discrepàncies en qüestions com el conflicte a Catalunya, tal com ha fet aquesta setmana el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que ha destacat que Podem està a favor del dret a decidir.

En tot cas, Celaá ha afirmat que el seu executiu està “esperant la resposta” de Podem a la proposta programàtica que li va fer el president del govern espanyol basada, segons va dir, en les línies compartides entre les dues formacions.

Pel que fa a la consulta de Podem a les seves bases sobre si volen un govern de coalició o de coordinació, Celaá ha afirmat que la formació morada “té la llibertat absoluta per formular les consultes que consideri” i ha expressat el seu “respecte” per quest exercici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona