Política

Sense substitut per a Puigdemont, Junqueras i Comín

ERC i JxCat mantenen el pols pels escons dels tres eurodiputats

Riba denuncia l’“anomalia democràtica”

Junts per Catalunya i Esquerra mantindran els escons de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras buits en espera de com avança el seu cas als tribunals europeus. De moment, els dos partits independentistes no es plantegen un altre escenari en què es designi cap substitut.

Des de JxCat estan “convençuts” que se’ls reconeixerà com a eurodiputats “tal com els ha votat la gent” i resten en espera que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la demanda interposada per Puigdemont i Comín. Des d’ERC confirmen que l’escó de Junqueras continuarà buit i “lluitaran” perquè el pugui ocupar. La justícia europea també ha de pronunciar-se sobre el cas del líder d’Esquerra arran de la consulta que li ha traslladat el Suprem sobre la seva immunitat com a diputat europeu.

Fonts de l’Eurocambra, citades per l’ACN, sostenen que la legislació espanyola preveu que si es designen substituts per als tres polítics la llista “corre” i no podrien tornar a ser admesos en un futur. Actualment el parlament compta amb 747 eurodiputats, en lloc de 751, per l’absència dels tres eurodiputats catalans i un de danès, que encara ha de designar un substitut.

D’aquesta manera, l’única europarlamentària d’un partit independentista de Catalunya és ara per ara Diana Riba (ERC), dona de Raül Romeva. Sobre aquest fet, Riba va dir ahir que els escons absents han de servir per fer visible al Parlament Europeu l’“anomalia democràtica” que suposa que Oriol Junqueras no pugui recollir l’acta quan, segons va manifestar, té els drets polítics intactes. “Junqueras és el nostre eurodiputat”, va sentenciar, a la vegada que va reconèixer que tots tres es van poder presentar, ser votats i van sortir escollits “democràticament”.

Vergés veu “confiances tocades”

La consellera de Salut, Alba Vergés, va reconèixer ahir “confiances tocades” després del suport de JxCat a la presidència del PSC a la Diputació de Barcelona i va assegurar que ERC farà “les reflexions que calgui” acompanyada de la resta d’agents polítics i socials en la cerca de la unitat de l’independentisme. “Quan es toquen confiances s’han de fer replantejaments i seure en una taula”, va dir en declaracions als mitjans després de participar a la Convenció de Dones Electes d’ERC que es va celebrar a Cabrils. La trobada va aplegar unes 200 dones que durant tot el matí van reflexionar i van reivindicar el paper de la dona en la política i en la societat en general. La presentació de l’Informe les Dones d’Esquerra a les Municipals 2019, que mostra l’increment de dones electes a les institucions del país per part d’Esquerra Republicana, va ser un dels plats forts de la jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona