Política

El CNI coneixia tots els moviments de l’imam i la cèl·lula de Ripoll fins el dia de l’atemptat

El diari ‘Publico’ assegura que els serveis secrets de la policia espanyola sabia que el grup que va cometre la massacre el 17 d’agost fabricava explosius a Alcanar

També mostra imatges d’un compte de correu electrònic a través del qual els serveis secrets es comunicaven amb Abdelbaki es Satty

El cervell dels atemptats de la Rambla i Cambrils, l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, va ser confident dels serveis secrets espanyols (CNI) fins poques hores abans dels atemptats de la Rambla del 17 d’agost de 2017, en què van morir 13 persones i en van resultar ferides un centenar. Així ho publica en exclusiva el diari Público en un article ple de proves i documents de la investigació.

De fet, asseguren que fins el mateix dia de l’atemptat els serveis secrets espanyols seguien vigilant i controlant els terroristes. També sabien que el grup de joves de Ripoll, entre ells l’autor dels atemptats, Younes Abouyaaqoub, feia “mesos” que fabricaven explosius a Alcanar.I que el nom de l’imam, Abdelbaki es Satty (que va morir en l’explosió del xalet d’Alcanar el 16 d’agost), es va esborrar del fitxer de fonts del CNI l’endemà dels atemptats.

Segons aquest diari, agents del CNI van seguir tots els moviments dels tres joves que fabricaven explosius a Alcanar durant els viatges que van fer a través de quatre països: Suïssa, Alemanya, França i Bèlgica. Un dels motius d’aquest viatge era comprar un vehicle de segona mà. També sabien que utilitzaven un cotxe Audi A-3 amb matrícula 9676BHF, que després utilitzarien en l’atemptat a Cambrils.

Segons el diari, és “obvi que el CNI sabia el que els terroristes pretenien fer perquè estaven escoltant tot el que parlaven entre ells”, ja que també tenien els números dels telèfons mòbils. De fet, el diari es pregunta com pot ser que els serveis secrets espanyols estiguessin al corrent de tots aquests detalls, incloses les converses entre els terroristes i els seus projectes i objectius però posessin fi a aquestes activitats de preparació dels atemptats.

Bústia morta’

Segons explica Público, el CNI utilitzava un sistema indetectable de comunicació amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, el cap de la cèl·lula de Ripoll que consistia en un obrir un correu electrònic i comunicar-se a través dels esborranys de mails no enviats. De fet, publica imatges del compte de correu obert pel controlador del CNI d’es Satty i d’alguns missatges, un dels quals, l’últim que figura guardat en què li pregunta: “no tens res per escriure’m o és que no pots fer-ho. Avui és dilluns 19 de juny”. En aquell moment el grup gihadista ja estava preparant els atemptats de Barcelona.

El diari anuncia la publicació més proves i documents sobre els atemptats en pròximes edicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona