Política

Carmena creu que el referèndum va “perjudicar Catalunya” i va atiar la irrupció de Vox

L’exalcaldessa de Madrid nega que els líders independentistes siguin “presos polítics” perquè considera que no s’han vulnerat els Drets Humans

L’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que el referèndum de l’1-O va “perjudicar Catalunya” i va atira la irrupció de Vox. Tal com va apuntar aquest dilluns en una conferència on va participar de la mà de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el referèndum va ser “un element negatiu” que “va generar un nacionalisme espanyol exacerbat del que es nodreixen els grups vinculats amb l’extremadreta”. Carmena també ha afirmat que els líders independentistes que estan en presó provisional “no són en absolut presos polítics” perquè no s’han vulnerat els Drets Humans en el seu cas. Segons ha afirmat, van actuar contra la Constitució i això comporta una “responsabilitat”.

Carmena ha tornat a comparar la resolució del conflicte a Catalunya amb la del País Basc que –segons ha apuntat- no només es va resoldre pels èxits policials sinó per “una línia d’acord” que considera que és la que ha d’imperar a Catalunya. La clau, segons Carmena, és “que la societat civil estableixi la costum de dialogar dins la pròpia ciutadania”, com es fa –ha dit- a l’assemblea de ciutadans d’Irlanda que ajuda a resoldre problemes com el reconeixement de l’avortament.

Carmena ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a RAC1 l’endemà de participar amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la trobada ‘Diàlegs Civils BCN&MAD’, on va culpar el sobiranisme de la irrupció de VOX. Segons Carmena, “la pretensió de la declaració unilateral d’independència de Catalunya o el referèndum en unes condicions que mai s’hauria d’haver donat ha perjudicat Catalunya i Espanya” i no hi ha cap “dubte” que “VOX és una conseqüència en part de tot aquest procés” i “sabent el mal que fan aquests processos fem tot el possible per col·laborar”.

Carmena, que serà la pregonera de les Festes de la Mercè, ha “agraït” la invitació de l’alcaldessa de Barcelona per fer-lo i ha destacat la importància que “Madrid i Barcelona estiguin en contacte”. Ha destacat la necessitat de diàleg en la resolució del conflicte a Catalunya i ha recordat que durant les seves reunions amb l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i altres líders independentistes els va dir que “entossudir-se” a fer un referèndum “il·legal” era contraproduent. En canvi, Carmena creu que l’aparició de Podem no ha fomentat els moviments d’ultradreta. Tampoc el discurs del Rei el 3-O, malgrat que “no va ser afortunat”.

Carmena ha negat de manera taxativa que els líders empresonats siguin presos polítics: “Crec que quan hi ha hagut un incompliment de l’ordenament hi ha d’haver conseqüències i les conseqüències poden ser penals”, ha dit. En tot cas ha insistit enla seva reticència a la presó provisional, que ha de ser un mecanisme “excepcional”, ha dit, i que caldria aplicar només quan hi ha necessitat com, per exemple, per garantir que no es destrueixen proves.

No s’ha volgut posicionar sobre si hi va haver un delicte de rebel·lió i ha evitat dir també si una sentència com més lleu possible milloraria la resolució del conflicte. “Com a ciutadana si que crec que és important –com a persona que defensa el diàleg- que el diàleg s’ha de fer sempre de manera independent que hi hagi una sentència en un sentit o un altre”. A més, ha recordat que una sentència d’un o altre tipus podria servir per baixar un nivell de conflicte en un sector i augmentar-ne un altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona