Política

Colau i Collboni aproven el cartipàs amb el suport ‘in extremis’ d’ERC, PP i Valls

Els partits negocien fins minuts abans del ple el repartiment d’assessors i les presidències de les comissions

Cs s’absté i JxCat hi vota en contra

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts en un ple extraordinari l’organització interna del nou Ajuntament, governat per una coalició de de Barcelona en Comú (BComú) i PSC. El nou cartipàs ha tirat endavant després que s’hagi assolit un acord minuts abans del ple que ha garantit in extremis el suport d’ERC, PP i Barcelona pel Canvi (Manuel Valls i Eva Parera).

L’acord sobre els apartats referents a les comissions municipals, les seves presidències i composició, no s’ha tancat fins minuts abans de l’inici de la sessió. Finalment, el text ha obtingut el suport de BComú, PSC, ERC, PP i BarcelonaXCanvi. Ciutadans s’ha abstingut i JxCat ha estat l’únic grup que hi ha votat en contra.

En canvi, tots els grups municipals han votat a favor de les retribucions i dels representants municipals a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, al Consorci de la Zona Franca i a les empreses municipals. Una altra de les qüestions en què discrepaven els partits, a banda de la presidència de les comissions, era el repartiment d’assessors, cosa que no requereix votació.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat l’obertura d’una “nova etapa” amb un govern que “vol ser fort i estable”. En aquest senti, s’ha compromès a ser “més dialogant” amb l’oposició que en el mandat anterior. “Barcelona és un projecte compartit, no de cap partit”, ha assegurat. Colau ha apuntat a la lluita contra les desigualtats, l’habitatge, la crisi climàtica i la seguretat com els principals eixos del govern.

Colau ha presidit la sessió al costat de les regidores Laia Bonet (PSC) i Janet Sanz (BComú) per escenificar que és un govern feminista. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha explicat que no seurà a la cadira on es preveu del primer tinent d’alcaldia perquè tres dones presideixin el plenari.

Collboni ha defensat el “coratge” de fer pactes i ha demanat a l’oposició que tingui aquest “coratge” per fer front als reptes de la ciutat. “No demanarem lleialtat institucional, sinó a la ciutat i als problemes que tenen els barcelonins”, ha dit.

Malgrat haver votat a favor de tots els punts del cartipàs, el president d’ERC, Ernest Maragall, ha criticat la manca de “generositat institucional” del govern en la negociació del cartipàs. Maragall ha manifestatla seva “inquietud” davant la possibilitat que la relació entre el govern i l’oposició tingui les dosis “abundants de tacticisme” que han tingut les converses per al cartipàs. El republicà ha afirmat que “la ciutat no vol contemplar un joc tàctic”.

El president del grup del PP, Josep Bou, ha reclamat al nou govern que es posi a treballar per una Barcelona “lliure d’okupes manters i separatistes”.

L’ex-primer ministre d’Interior de França Manuel Valls ha aprofitat el ple del cartipàs per recordar a Colau que si és alcaldessa és gràcies al seu suport i ha manifestat el seu orgull per haver contribuït amb això a una “derrota clara de l’anomenat procés independentista”. Segons ell, el pacte entre comuns i socialistes suposa que “Barcelona no estarà al servei de la causa independentista” i “després d’anys difícils, pot començar a canviar”. Valls, que forma grup amb Eva Parera, ha assegurat que se sent “fort i capacitat” per fer una “vigilància exigent” del govern municipal des de l’oposició.

La presidenta de Cs, Luz Guilarte, ha justificat l’abstenció del grup taronja per la “desconsideració” que, segons ella, ha tingut el govern municipal per no oferir a l’oposició els recursos necessaris per a portar a terme la seva labor de control i fiscalització, i en concret a l’alcaldessa de ni tan sols intentar parlar amb ella.

La portaveu de JxCAT, Elsa Artadi, ha justificat el vot en contra del seu grup a la proposta de cartipàs per l’“actitud hostil” del govern municipal cap a aquesta formació.

Absència de Forn

El primer ple extraordinari del mandat ha estat marcat per l’absència del president del grup municipal de JxCAT, Joaquim Forn, en presó preventiva a l’espera de la sentència del judici de l’1-O i a qui el Suprem no ha permès sortir de la presó per acudir a l’Ajuntament. Els seus companys de grup han fet notar aquesta circumstància posant un llaç groc a l’escó del regidor independentista. Colau ha, lamentat que no s’hagi permès assistir a Forn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els conservadors i la ultradreta aproven l’informe del PE contra la immersió

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona