Política

Rebuig polèmic de la petició de l’ANC de publicar la DUI

La presidència del PP va desfer l’empat a la comissió, arran de l’absència de la CUP, ignorant el ple sorgit de les urnes

La comissió de peticions del Parlament va rebutjar ahir la petició cursada per l’ANC que sol·licitava al Parlament i al govern que publiquin en el DOGC la proposta de resolució amb la constitució de la República catalana que es va aprovar en el ple del 27-O passat. El rebuig va tenir lloc després que els partits presents ahir van igualar a deu vots (JxCat i ERC, per un cantó, i Cs, el PSC, els comuns i PP, per l’altre), i el president de la comissió, el popular Santi Rodríguez, va decidir aplicar com a criteri de desempat la votació ponderada segons la composició del ple actual, que dona una majoria a l’oposició de 65 vots a 64.

Els partits independentistes van deixar constància en acta del seu rebuig del criteri, perquè consideren que s’hauria d’aplicar el de la composició del ple sorgida de les eleccions del 21-D, que els donaria 66 vots, atès el fet que Carles Puigdemont i Toni Comín continuen essent diputats però ara mateix no poden delegar el vot. L’absència ahir de representants de la CUP va impedir previsiblement que s’admetés directament la tramitació de la petició, que en tot cas no s’hauria aprovat directament, sinó que hauria estat derivada als grups parlamentaris perquè emprenguessin les iniciatives que consideressin oportunes. JxCat i ERC poden impugnar ara la decisió de Rodríguez davant la mesa, que fa alguns mesos va establir que el criteri general d’aplicació en cas d’empat a les comissions era el de la composició del ple sorgida a les urnes i no l’actual, per la qual cosa podria revertir l’acord d’ahir, com de fet ja ha passat en casos similars anteriors. La representant del PSC, Rosa Maria Ibarra, en tot cas, va constatar que és “curiós” que els grups que van votar contra la inadmissió “ja haurien pogut fer la publicació i no ho van fer”.

Ahir es va esdevenir el mateix cas amb dues peticions més de ciutadans que reclamaven que es faci efectiva la república.

Aragonès nega que hi hagi boicot

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va negar en una interpel·lació al ple que va començar ahir a la tarda que la campanya de l’ANC Consum estratègic sigui cap boicot a ningú, com ha denunciat Foment del Treball i li va recriminar Cs. “Podem discrepar o estar d’acord en la seva oportunitat, però s’inventen un boicot on no hi és, fer recomanacions de consum no és un boicot”, va defensar Aragonès, que va recordar que ho fan moltes “organitzacions ambientals” i fins i tot els grups parlamentaris quan reclamen productes de proximitat als menjadors escolars. “La llista de dolents allà no hi és i els consumidors són lliures de seguir-la o no”, va tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona