Política

Sánchez viu al laberint fallit

El president assumeix l’estigma de tenir investidures fallides i fa una última oferta a Iglesias sense saber si demà és investit

Exigeix a ERC i JxCat la fi de la unilateralitat

Iglesias s’absté i Montero vota no tot i aspirar a un càrrec

Rufián entregarà l’abstenció demà si ‘in extremis’ es forma una entesa

“No havent assolit el candidat proposat la majoria...” És la tornada que acompanya la biografia de Pedro Sánchez, que ahir va assumir el seu estigma de viure en el laberint de les investidures fallides en el qual es va endinsar el 2016 i del qual mai no ha sortit, perquè és president espanyol –actualment en funcions– per l’article 113 de la Constitució que regula la moció de censura. Sánchez es va estimbar ahir contra la soledat, ja que vuitanta dies després de les eleccions només va sumar un sol vot més als del PSOE, el del cantàbric José María Mazón (PRC), i la seva candidatura va ser derrotada amb 124 vots a favor i una legió de 170 vots en contra (des de PP, Cs i Vox fins a ERC i JxCat) i 52 abstencions (Unides Podem, el PNB i EH Bildu). Un cop encaixat el revés, Sánchez, que no té a prop ser investit demà, es va tancar amb els seus per llançar una nova oferta a Pablo Iglesias d’encaix en un govern de coalició en el qual Irene Montero ocuparia un lloc rellevant que pot ser una vicepresidència.

La d’ahir és la primera votació al Congrés en què es plasma l’alteració judicial de les urnes infligida pel Tribunal Suprem. El Congrés es diu a si mateix que té 350 diputats, però el marcador va reflectir que els vots emesos son només 346, perquè els d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull comptaran sempre com a abstencions a efectes reals de còmput tot i que ahir la voluntat dels presos polítics era votar en contra i el seu sentir no es va reflectir ni al marcador de la cambra ni al diari de sessions.

Al llarg del matí, Unides Podem va sostenir la determinació de votar en contra de la investidura de Sánchez. Només un gir d’última hora va forjar el pas a l’abstenció per enviar al PSOE un enverinat gest de bona predisposició negociadora. Si el PSOE jugava amb la idea d’arraconar Iglesias fins al mateix no que Vox, els de Sánchez es van trobar que Iglesias, que s’ha apartat de ministre, irrompia de nou a l’escena com l’actor flexible del laberint. En veure que al PSOE se li escapava la batalla del relat del guru Iván Redondo, Sánchez es va tancar al final del ple durant tres hores al despatx de govern que hi ha habilitat al Congrés amb els negociadors: la vicepresidenta Carmen Calvo, els ministres José Luis Ábalos i María Jesús Montero i la portaveu Adriana Lastra. I de la reunió en va sortir un convenciment: correspon als socialistes moure fitxa i trobar un nou encaix a Unides Podem amb una nova oferta de ministeris en un govern de coalició en què Montero tingui un “lloc rellevant”. “Vicepresidència florer per a una dona florer”, va denigrar-la Cayetana Álvarez de Toledo (PP). “No se’m pot dir que no m’he mogut, ho estic intentant, he allargat la mà a compartir un govern de coalició.Vull govern, estabilitat i legislatura”, proclamava Sánchez hores abans. “Em parlen de ministeris que he ofert o no. Jo tinc una altra forma de negociar, jo prefereixo no fer-ho en públic”, va dir Sánchez en una rèplica a Joan Baldoví (Compromís) que anava adreçada a la jugular d’Iglesias.

Canal Calvo-Echenique

El primer pas concret va ser el restabliment del contacte telefònic entre Carmen Calvo i Pablo Echenique, negociador de l’equip d’Iglesias. El lament més gràfic del que ha succeït l’oferia Ione Belarra. “Ens estan oferint ministeris que ara no existeixen”, va dir la portaveu d’Unides Podem sobre les ofertes descafeïnades que reben fins ara.

La prova que els d’Iglesias tenien el no decidit va ser el vot d’Irene Montero, absent a l’escó per l’avançat estat del seu embaràs i que va votar no perquè el vot telemàtic s’ha de registrar a les nou del matí i a aquella hora la posició d’Unides Podem era votar no. L’episodi obria al Congrés un debat sobre l’eficàcia del vot telemàtic, perquè si el vot a distància ha de ser comunicat abans del ple –algunes fonts van apuntar que es va registrar dilluns– i al marge del que el candidat diu durant el debat, perd la raó de ser.

Compàs d’espera a ERC

Mentre que el PSOE reunirà avui la seva executiva i el dia oferirà l’abast real del restabliment de ponts, l’evolució de la negociació entre els de Sánchez i els d’Iglesias manté ERC en un compàs d’espera del qual és un convidat de pedra. El to del portaveu Gabriel Rufián fins i tot confonia Sánchez, que va donar per fet que tenia l’abstenció d’ERC quan no la tenia. Això sí, si demà es forma in extremis l’entesa del PSOE i Unides Podem Rufián va deixar clar que l’abstenció d’ERC caurà per si sola quan l’executiva l’aprovi. “Per votar un acord ha d’existir aquest acord. Per començar un camí cal moure’s. Tenen 48 hores. La història els contempla”, va sentenciar Rufián mirant Sánchez i Iglesias. El republicà fins i tot va instar els teòrics socis a alçar el cap i mirar Montse Bassa i preguntar-se per què no fan política si ella fa política tot i haver de veure la seva germana des de fa dos anys a través del vidre d’una presó. Paradoxalment, el soci basc d’ERC, EH Bildu, sí que es va abstenir ja d’entrada.

Elevant el to del dia anterior, Sánchez va retreure a Rufián (ERC) i a Laura Borràs (JxCat) que no enterrin la unilateralitat i que Quim Torra digui “ho tornarem a fer”, frase de Jordi Cuixart. “Són inútils i l’antipolítica”, va arribar a dir Sánchez a Borràs en contrast amb el to cordial dispensat a Rufián. Sánchez sabrà demà a les tres de la tarda si té l’imprescindible sí d’Iglesias i la necessària abstenció d’ERC per sortir del laberint fallit de les investidures o si el seu laberint no té fi.

No se’m pot dir que no m’he mogut amb el govern de coalició. Vull govern, estabilitat i legislatura
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
S’està veient que el PSOE no es mou ni un mil·límetre. Ens estant oferint ministeris que ara no existeixen
Ione Belarra
portaveu d’unides podem
Per votar un acord ha d’existir aquest acord. Tenen 48 hores. La història els contempla
Gabriel Rufián
Portaveu d’erc al congrés

El govern català li demana humilitat i generositat

Preocupació al govern català per l’actitud de Sánchez. Així ho va admetre la portaveu, Meritxell Budó, ahir després del consell executiu i va demanar al candidat del PSOE que tingui humilitat i generositat per “bastir ponts”. El principal focus per a aquesta preocupació és, va dir, que en el seu discurs parlés de Catalunya com un problema de convivència. “Res més lluny de la realitat”, va subratllar Budó, que va insistir un cop més que la situació a Catalunya necessita una solució política. Sánchez va avisar que defensarà “l’ordre constitucional, la integritat territorial i la sobirania nacional” si el missatge de l’independentisme és que “ho tornaran a fer i no renuncien a la via unilateral”. A través de Twitter, Quim Torra va replicar: “Per al·lusions: ho tornarem a fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona