Política

Sánchez rebutja les peticions de Podem

El líder del PSOE truca a Iglesias i li transmet les seves línies vermelles: Ni Treball, ni Hisenda, ni Transició Ecològica ni Igualtat

Sánchez ha traslladat que aquesta és “la seva última paraula”

El secretari general del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha trucat aquesta tarda de dimecres el líder de Podem, Pablo Iglesias, per transmetre-li les línies vermelles de la seva oferta, segons ha explicat la formació morada a la premsa. En aquesta conversa, segons Podem, Sánchez ha tancat la porta a què Podem assumeixi competències ni en Treball, ni en Hisenda, ni en Transició Ecològica, ni en Igualtat. Són, precisament, les àrees que havia demanat Podem al llarg de la negociació de les últimes hores per donar suport a la seva investidura. A més, l’entorn d’Iglesias apunta que Sánchez ha traslladat que aquesta és “la seva última paraula”.

La trucada entre tots dos s’ha produït en el marc de les comunicacions telefòniques que han mantingut llarg de la tarda les dues formacions.

Abans de la conversa entre els dos líders la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, i el secretari d’Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, han reprès els contactes després de finalitzar sense acord la reunió presencial del matí.

Segons les dues parts, el PSOE accepta una vicepresidència per a Irene Montero i cedir a la formació morada competències en àrees com Infància, Joventut i Turisme, entre altres. Una proposta que la formació de Pablo Iglesias considera insuficient adduint que les àrees ofertes estan buides de competències.

Durant la negociació d’aquest dimecres, Podem ha advertit que no entrarà al govern de Pedro Sánchez “a qualsevol preu”. “Volem competències per desenvolupar polítiques socials en Igualtat, Treball, Hisenda i Transició Ecològica”, així com “augmentar el SMI, aprovar un impost a la banca, baixar la factura de la llum o estendre l’educació 0-3 i els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles”.

Podem lamenta que malgrat haver cedit en el nomenament de Pablo Iglesias i haver renunciat a ministeris d’Estat com Defensa, Interior i Exteriors, “El PSOE no està disposat a compartir cap competència social”.

Fonts socialistes han apuntat que durant la reunió el PSOE ha posat sobre la taula una proposta i que ara toca a Podem aclarir si l’accepta o no. “Hem avançat propostes i necessitem una resposta ràpida”, apunten.

Les dues parts intenten acostar posicions sobre la composició de l’executiu a menys de 24 hores de la votació al Congrés dels Diputats on Pedro Sánchez necessita més ‘sí’ que ‘no’ per a ser investit com a president del govern espanyol.

La portaveu de Podemal Congrés, Irene Montero, ha sol·licitat la votació telemàtica i emetrà el seu vot –tot i que no es donarà a conèixer el sentit- abans de les 13.25h d’aquest dijous. El ple començarà cinc minuts després, a les 13.30h amb la intervenció de Sánchez, i la votació no tindrà lloc abans de les 14.30 hores.

Votació no abans de les 14.25h

Sánchez s’enfronta a la segona votació 48 hores després del fracàs del primer intent –tal com estableixen la Constitució i el Reglament del Congrés- en una sessió que començarà a les 13.30h d’aquest dijous. A diferència de dimarts, on Sánchez necessitava la majoria absoluta de la cambra (176 vots) en aquesta ocasió només ha de rebre més vots a favor que en contra per a ser investit.

El ple començarà amb un debat amb temps acotats. Sánchez només disposarà d’una intervenció inicial de 10 minuts i els portaveus de cada grup faran una rèplica de 5 minuts cadascú de major a menor –tret del PSOE, que parlarà l’últim- per fixar la seva posició.

Un cop hagin parlat el president i tots els representants dels grups parlamentaris, i mai abans de les 14.25, la presidenta del Congrés cridarà a votació.

Els diputats emetran el vot de forma pública i per crida del seu nom. Ho faran per ordre alfabètic a partir d’un cognom elegit a l’atzar, i en últim lloc votaran els membres del govern que són diputats i la Mesa del Congrés.

A l’horitzó, eleccions el 10 de novembre

Si Sánchez no aconsegueix la investidura, el Congrés dels Diputats té des de dimarts dos mesos per investir un president del govern espanyol abans que es dissolguin automàticament les cambres i es convoquin noves eleccions espanyoles.

Començaria aleshores un compte enrere que culminaria el 23 de setembre, dia en què es convocaran uns comicis si abans no hi ha hagut una investidura reeixida. Es repetiria així el que va passar l’any 2016, quan després de la també investidura fallida de Sánchez del mes de març, es va tornar a convocar els ciutadans a les urnes per al mes de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona