Política

Batalla campal entre policia i manifestants a Hong Kong

Els residents de l’antiga colònia britànica tornen a sortir massivament als carrers

Els agents disparen gas lacrimogen contra la multitud prop de l’Oficina d’Enllaç amb la Xina i la crisi política s’estén

Creix la tensió a Hong Kong. Per segon dia consecutiu, la policia antiavalots va disparar, ahir, gas lacrimogen i projectils de goma contra els manifestants. Milers de hongkonguesos van participar, ahir, en una nova manifestació antigovernamental, van desafiar les ordres de la policia i van sortir de la zona autoritzada, bloquejant carreteres i alçant barricades, el que va motivar el tancament de molts establiments. Tot i que a l’hora del tancament d’aquesta edició no hi havia informacions oficials, els mitjans locals es feien ressò d’almenys una desena detinguts per haver participat en una manifestació il·legal, que a Hong Kong està penat entre 3 i 5 anys de presó, i del pas d’ambulàncies per la zona de les protestes, tot i que es desconeix el nombre de ferits.

Els aldarulls van anar precedits d’un míting autoritzat al cor financer de l’illa, per protestar contra l’atac intimidatori al metro de Yuen Long i denunciar la negligència de la policia a l’hora d’actuar contra els agressors –suposats membres de màfies xineses–, ja que, una setmana després dels fets, que van deixar 45 ferits, només hi ha 13 detinguts.

Al final del míting, molts manifestants van sortir de la zona autoritzada per a l’acte i van formar grups que van anar en diverses direccions. Els dos més nombrosos es van aturar a la zona comercial de Causeway Bay i Sai Wan, on hi ha l’Oficina d’Enllac, l’òrgan oficial que representa Pequín a Hong Kong. La presència policial en aquesta segona era especialment nombrosa, perquè fa una setmana s’hi van registrar diversos incidents al final d’una altra mobilització multitudinària.

Davant la presència dels manifestants, els antiavalots van llaçar diversos avisos, l’últim de què deia: “Compte, gas lacrimogen”.

Els manifestants, que van aixecar barricades, intentaven protegir-se amb paraigües mentre retrocedien per les càrregues policials. Alguns dels qui protestaven asseguraven que no havia fet res per provocar la policia, que va emetre un comunicat en què assegurava que la situació estava “deteriorant-se dràsticament”.

Vestits amb samarretes negres, els manifestants cridaven proclames com ara: “policies, us hauria de fer vergonya”, “llibertat Hong Kong” o “que pari la violència”. “És la nostra última oportunitat, si no ho fem ara ja no ho podrem fer més endavant”, deia un altre manifestant, que expressava el seu temor que vulguin convertir Hong Kong en una ciutat xinesa més.

Aquest és nou capítol de les manifestacions que van començar a principi de juny a Hong Kong contra el controvertit projecte de llei d’extradició a la Xina, que ha derivat en demandes més àmplies sobre els mecanismes democràtics de l’illa, de què Pequín va recuperar la sobirania el 1997 amb el compromís de mantenir fins al 2047 les estructures establertes pels britànics.

Tot i que la presidenta del govern local, la proxinesa Carrie Lam, ha donat per “mort” el polèmic projecte de llei, que si fos aprovat permetria la detenció i el traslladat de residents a Hong Kong a la Xina per ser jutjats sota les seves lleis, els manifestants no ho consideren suficient i reclament la retirada definitiva del projecte, així com la dimissió de la mandatària, a més de denunciar la creixent ingerència xinesa a l’illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona