Política

Referèndum per a Irlanda

El Sinn Féin exigirà una consulta sobre la reunificació de l’illa si Johnson aplica un ‘Brexit’ sense acord

El nou primer ministre britànic busca, a Belfast, renovar el suport dels unionistes a Westminster

La presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, va advertir ahir Boris Johnson que, si compleix la seva promesa de treure el Regne Unit sense acord de la Unió Europea (UE), li exigirà la convocatòria d’un referèndum de reunificació de l’illa d’Irlanda. Li ho va fer saber durant la visita que el nou premier britànic va fer ahir a Irlanda del Nord, en el marc de la seva gira per totes les nacions que integren el país.

Per McDonald, seria “impensable” que no inclogués aquest referèndum a l’hora de signar el Brexit abrupte. La consulta està prevista en els acords de pau de 1998, que van posar fi a tres dècades de conflicte armat entre catòlics republicans proirlandesos i protestants unionistes probritànics. “Sembla que s’encamina cap a un Brexit desordenat i salvatge, i li hem dit que això seria catastròfic per a l’economia irlandesa, per a la nostra societat, per a la nostra política i els nostres acords de pau”, va declarar.

L’objectiu de la visita de Johnson era mitjançar entre totes les parts perquè es pugui tornar a formar govern a Irlanda del Nord. Segons els acords de pau, els principals partits de les dues comunitats han de compartir govern. Però l’executiu va quedar suspès fa dos anys i mig després que el Sinn Féin, principal partit republicà, en sortís acusant de corrupció el Partit Unionista Democràtic (DUP), principal partit unionista.

Des de llavors, no han aconseguit formar govern. Els principals punts de discrepància són que els republicans volen una llei que equipari la llengua irlandesa a l’anglesa, aprovar els matrimonis de persones del mateix sexe i liberalitzar l’avortament. Els ultraconservadors unionistes s’hi oposen.

Si no arriben a un acord abans del 31 d’octubre, aleshores el govern conservador de Johnson (amb el suport dels unionistes) assumirien el poder a la regió. Els republicans no ho acceptarien. “Ajudaré tots els partits polítics a formar govern”, va prometre Johnson, abans de declarar “la completa imparcialitat” de Londres a la regió.

Amenaça a l’economia

Aquesta imparcialitat va ser criticada pel Sinn Féin, que va dir que Johnson només defensa els interessos dels britànics, i també per l’altre partit unionista. El van acusar d’hipòcrita, després que hagués sopat, dimarts al vespre, amb els líders del DUP. L’endemà –ahir– va ser quan es va reunir amb totes les forces polítiques, inclòs el DUP.

Aquest partit unionista manté els conservadors al poder a Londres. Gràcies als seus deu diputats tenen una majoria de tres al Parlament de Westminster. Els van donar el suport el 2016 a canvi de 1.100 milions d’euros per a la regió. Ara els dos partits han de renovar l’acord. Els unionistes exigeixen eliminar la clàusula de l’acord del Brexit firmat entre Theresa May i Brussel·les que deixaria parts de l’economia d’Irlanda del Nord dins de la UE per evitar el restabliment d’una frontera física. Consideren que portaria al trencament del Regne Unit i a la reunificació d’Irlanda. El DUP va votar contra l’acord de May i sembla que té més connexió amb Johnson. Ahir la seva líder, Arlene Foster, no va voler dir si demanaria diners extres a canvi de renovar el suport als tories.

La visita de Johnson també va coincidir amb un informe del Parlament nord-irlandès que avisa que un Brexit sense acord podria provocar la pèrdua de 40.000 llocs de treball a la regió. Aodhán Connolly, director del consorci de minoristes nord-irlandesos, va declarar que el Brexit “és la major amenaça per a la nostra economia des del conflicte armat”.

“Siguem clars, ningú no vol un Brexit dur; volem trobar un camí que sigui bo per al Regne Unit, per a Irlanda del Nord i per a la República d’Irlanda”, va declarar Foster després de la reunió. “Malauradament, el que hem trobat fins ara és una bel·ligerància i intolerància per part de Dublín vers Irlanda del Nord”, es va queixar. “Diuen que és la salvaguarda [la clàusula per evitar la frontera] o res. Però, per què ha de ser la salvaguarda o res?”

Foster espera que el govern de Dublín “miri pel benefici de tota l’illa”, i va culpar el Sinn Féin de no voler formar govern a Belfast.

LES FRASES

Hem dit [a Johnson] que un ‘Brexit’ desordenat i salvatge seria catastròfic per als acords de pau
Mary Lou McDonald
PRESIDENTA DEL SINN FÉIN
Fins ara només hem trobat bel·ligerància i intolerància de Dublín envers Irlanda del Nord
Arlene Foster
PRESIDENTA DEL PARTIT DEMOCRÀTIC UNIONISTA (DUP)

L’acord amb els EUA, en perill

Daniel Postico

El Congrés dels EUA bloquejarà el futur acord comercial amb el Regne Unit si aquest afecta la frontera irlandesa i posa en perill els acords de pau, segons van avisar ahir diversos líders congressistes i diplomàtics. Boris Johnson ha presentat el futur acord comercial amb els EUA com la manera de compensar els costos econòmics que comportarà la sortida de la Unió Europea (UE).

Per la seva banda, el president estatunidenc, Donald Trump, va prometre que els dos països podrien signar un pacte que seria molt beneficiós per al Regne Unit i que podria quadriplicar el volum de comerç actual. Johnson i Trump ja estan negociant aquest nou acord, que, alhora, genera una forta controvèrsia al Regne Unit. Trump no podria tirar l’acord endavant si el polaritzat Congrés nord-americà s’hi oposés. “La dimensió nord-americana dels acords de Divendres Sant és imprescindible”, va declarar ahir Richard Neal, president del poderós grup dels Amics d’Irlanda al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona