Política

Primer avís a Johnson

Els conservadors perden una elecció parcial a mans d’una coalició anti-‘Brexit’ i veuen reduïda a un sol escó la majoria al Parlament

Farage “aniquilarà” els ‘tories’ a les urnes si no treuen el país de la UE el 31 d’octubre

Una coalició de partits contraris al Brexit, integrada per liberaldemòcrates, nacionalistes i verds, es va imposar ahir, en una votació parcial, als conservadors de Boris Johnson al districte gal·lès de Brecon i Radnorshire. És el primer revés per a Johnson des que va arribar al poder fa deu dies.

Amb la pèrdua d’aquest escó, el Partit Conservador es queda amb una majoria simple de només un diputat al Parlament, comptant els deu diputats que li presten els unionistes ultraconservadors nord-irlandesos. La votació de dijous la va provocar la dimissió del diputat del districte, el tory Chris Davis, forçat a deixar el càrrec per un cas de corrupció. El mateix Davis es va tornar a presentar per recuperar l’escó escudant-se en el fet que havia rebut una condemna lleu. La resta de forces polítiques, però, van aprofitar la circumstància per desafiar els conservadors radicals de Johnson. Com era d’esperar, el Brexit va ser el principal tema de la campanya. Es tracta d’un districte amb molts agricultors on preocupa la pèrdua dels subsidis europeus.

Els resultats són molt significatius. Els independentistes gal·lesos del Plaid Cymru i els ecologistes van decidir no presentar candidats per formar una coalició i donar suport a la liberaldemòcrata Jane Dodds. Els tres partits són proeuropeus. Els liberaldemòcrates, amb només 13 diputats a Westminster –d’un total de 650–, ja van aglutinar la major part del vot europeista als comicis de maig al Parlament d’Estrasburg. Aleshores es van convertir en segona força política al país, a darrere del Partit del Brexit, de Nigel Farage. No va descartar repetir coalicions similars en cas d’eleccions anticipades.

L’ambigüitat de Corbyn

Els conservadors van quedar segons ahir, seguits dels euròfobs de Farage, que per primer cop es van presentar a unes eleccions parlamentàries. El Partit del Brexit és una formació creada fa tres mesos amb l’única premissa de fer sortir el país de la UE i s’ha apropiat de part del vot euroescèptic tory. La seva victòria a les europees va determinar que els conservadors cerquessin un líder brexiter radical. El partit de Farage només desapareixerà si es consuma un Brexit dur.

Ahir Farage, amic de Trump, va anunciar una cinquantena de candidats per a les properes generals i va dir que en tindria preparats 650, un per a cada circumscripció. Al Regne Unit, el sistema electoral funciona per acumulació de vots. “Si els tories no implementen el Brexit el 31 d’octubre, seran aniquilats”, va avisar Farage.

D’aquesta manera, Farage manté la pressió sobre Johnson, en qui no acaba de confiar del tot per sortir de la UE el 31 d’octubre. S’apunta que Johnson podria convocar eleccions anticipades a partir de setembre, abans que el forcin a fer-ho. Per tirar endavant un Brexit sense acord li cal l’autorització del Parlament, que mai no li ho permetrà. Els laboristes volen plantejar una moció de censura el setembre per fer caure Johnson i anar a eleccions. Els europeistes conservadors donarien suport a la moció per tal d’evitar el Brexit dur. Amb un escó d’avantatge, la balança es decantaria fàcilment cap al seu cantó.

El líder laborista, Jeremy Corbyn, fa temps que demana eleccions. Confia a guanyar-les, però no és gens clar. Ahir els laboristes van caure a la quarta posició. Van pagar cara l’ambigüitat de Corbyn sobre el Brexit. Tres anys després, ningú no sap si hi està a favor o no. En unes generals només es parlarà del Brexit. I els laboristes estan gairebé tan dividits com els conservadors en aquest tema.

La cambra cita un estret aliat del ‘premier’

Daniel Postico

Una comissió parlamentària sobre fake news ha cridat a declarar Lynton Crosby, estrateg i guru polític de Johnson. L’han citat arran d’una investigació de The Guardian que va revelar que va fer servir una empresa seva, CTF Partners, per llançar campanyes de desinformació a través de Facebook. Una d’elles per promoure el Brexit dur amb grups ficticis, en un cas que recorda el de Cambridge Analytica. Crosby va ser el cervell de la campanya de Johnson per a l’alcaldia de Londres i de la campanya per convertir-se en primer ministre. Se’l coneix com “el mag d’Oz”, per les arts obscures que utilitza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia