Política

Despesa congelada i un 6% de retallada als organismes

El govern congela la despesa dels departaments salvant serveis bàsics, nòmines i pagaments compromesos

Aplica la retallada als organismes de la Generalitat excepte als de salut i recerca

El govern català congela noves despeses dels departaments excepte en la prestació de serveis bàsics, el pagament de nòmines i l’execució de subvencions i inversions ja compromeses. A més, ordena a tots els organismes públics de la Generalitat que retallin un 6% de despeses amb l’única excepció dels de salut i recerca que tenen autonomia de gestió. Així s’estableix en l’ordre del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda publicada al Diari Oficial (DOGC) d’aquest dimarts. El departament de Pere Aragonès ho justifica perquè avui els costos de prestar els mateixos serveis públics previstos al pressupost prorrogat del 2017 són majors per l’increment de les retribucions, l’augment de la població de referència o el major cost dels tractaments mèdics, per exemple. Mantenir el mateix nivell de prestació de servei públic s’ha de fer compatible “amb els objectius derivats de la normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera”, explica la disposició. Vicepresidència recorda dues “pèrdues d’ingressos importants” pel fet que el govern espanyol encara no ha actualitzat les bestretes del model de finançament ni els ingressos derivats d’una modificació de la norma de modificació de l’IVA corresponent al 2017 i que es liquida aquest any.

Tot i que el govern català no està d’acord amb el sostre del 0,1% de dèficit imposat per l’Estat, el Departament de Vicepresidència sosté que incomplir-lo “també comporta efectes negatius per a l’economia i el benestar” i conclou que cal complir els objectius d’estabilitat pressupostària per mantenir els períodes mitjans de pagament, poder executar els compromisos adquirits i “garantir la màxima capacitat executiva de la Generalitat”.

La congelació establerta per l’ordre suposa a la pràctica que els departaments, les entitats autònomes administratives i el Servei Català de Salut no podran adquirir nous compromisos de despesa amb les excepcions esmentades de nòmines i pagaments, subvencions i inversions compromeses. Pel que fa a la retallada d’un 6% de la despesa en les entitats del sector públic de la Generalitat, la mesura afecta una llarga llista d’organismes com ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, l’Institut Català de Finances, Ferrocarrils, les agències de l’aigua i residus o l’Incasol. En cas que algun d’aquests organismes no pugui fer l’ajust per haver d’atendre necessitats urgents o inajornables, el departament al qual està adscrit ha de fer efectiva la retallada per mitjà de la resta d’entitats de l’àmbit.

Per garantir que es fa, la Intervenció General retindrà un 6% del pressupost que cada departament transfereix als organismes públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona