Política

L’‘Open Arms’, ja en aigües italianes, espera port

Salvini bloqueja el desembarcament del vaixell humanitari, tot i que Espanya i cinc estats més s’han ofert a acollir immigrants

Evacuen cinc dels rescatats i els seus acompanyants per “causes psicològiques”

Dos ministres es neguen a firmar la nova prohibició per atracar

Els 147 immigrants a bord del vaixell humanitari Open Arms esperaven ahir en aigües italianes l’assignació d’un port on desembarcar, tot i l’oferta de sis estats europeus a acollir-los. L’ONG catalana va anunciar que cinc persones havien estat evacuades per “causes psicològiques” a Lampedusa, juntament amb els seus acompanyants.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va explicar a les xarxes socials que els governs francès, alemany, romanès, portuguès, espanyol i luxemburguès li havien comunicat la disposició d’acollir aquestes persones, rescatades fa dues setmanes pel vaixell solidari davant de les costes de Líbia. Segons fonts del govern espanyol, alguns estats més estudien afegir-se a l’oferta d’acollida, en les converses que coordina la Comissió Europea de manera informal, ja que cap membre ho ha sol·licitat de manera oficial.

Des d’ahir, l’embarcació catalana espera davant de les costes de l’illa de Lampedusa, al sud de Sicília, l’autorització per entrar en un port, després que la justícia italiana anul·lés, dimecres, la prohibició de desembarcament firmada pel ministre de l’Interior, Matteo Salvini. El tribunal va justificar l’accés a aigües italianes per l’“evident situació de dificultat” a bord de l’Open Arms després de dues setmanes d’espera en alta mar i sense assistència mèdica. Amb tot, el permís per desembarcar depèn de Salvini, que ahir el va tornar a denegar.

La gestió del cas Open Arms ha aprofundit la crisi de govern que protagonitzen des de fa una setmana a Itàlia l’antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E) i la ultradretana Lliga. Després de conèixer la decisió de la justícia italiana acceptant l’entrada del vaixell humanitari al país, Salvini va anunciar que presentaria un recurs urgent davant del Consell d’Estat i que firmaria una nova prohibició per impedir-ho. La va firmar ahir a la matinada sense el suport dels ministres de Transports, Danilo Toninelli, i de Defensa, Elisabetta Trenta –tots dos de l’M5E–, que es van negar a fer-ho.

“Més enllà de les controvèrsies dels últims dies, no hem d’oblidar que hi ha nens i joves que han patit violència i abusos de tota mena. La política no pot perdre mai la humanitat. Per això no he firmat [la prohibició de desembarcament]”, va explicar Trenta. Com era d’esperar, la negativa no va agradar a Salvini, que, en un missatge a les xarxes socials, va replicar que humanitat “no és ajudar traficants i ONG”, sinó “invertir seriosament a l’Àfrica, i no obrir els ports italians”.

Sobre la prohibició de desembarcament de l’Open Arms, hi va afegir Salvini: “Estem sols contra tots: ONG, tribunals, Europa i ministres acovardits. Amb el Partit Demòcrata en el govern, immigració massiva i ius soli tornarien a ser una realitat.”

Conte acusa Salvini d’“obsessió” amb la immigració

Redacció

En un carta oberta a Facebook, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va acusar ahir de “deslleialtat” el titular d’Interior, Matteo Salvini, per haver tergiversat la petició que li havia fet d’autoritzar el desembarcament de menors i persones vulnerables de l’Open Arms. “Per a enorme sorpresa meva [...] em vas atribuir, genèricament, la voluntat de fer desembarcar els immigrants a bord.” “Comprenc la teva fidel i obsessiva concentració a l’hora d’afrontar la immigració, reduint-ho a la fórmula de «ports tancats» –continua Conte– però alterar una clara posició del teu cap, escrita negre sobre blanc, això és una altra cosa.” “Sí, estic obsessionat per la seguretat dels italians, [...] em sap greu que hagis triat les xarxes en lloc de dir les coses a la cara”, va replicar Salvini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona