Política

Emergència a l’‘Open Arms’

L’ONG demana desembarcar urgentment per la situació “crítica” dels immigrants

El Ministeri de Transports italià autoritza el vaixell a entrar al port de manera immediata

Salvini manté el bloqueig

Els 134 immigrants a bord del vaixell Open Arms continuaven ahir, a l’hora de tancar aquesta edició, pendents de si podrien, per fi, desembarcar després de quinze dies en espera de tocar terra ferma. Ho feien en unes condicions crítiques, segons va denunciar Proactiva Open Arms, però amb l’esperança que la pressió sobre el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, donés fruits.

L’ONG va demanar l’evacuació “amb la màxima urgència per emergència humanitària” de tots els immigrants que encara esperen a bord del vaixell, davant de les costes de Lampedusa, el permís de les autoritats italianes. Segons un informe mèdic de l’ONG Emergency, “les condicions psicofísiques dels adults i menors són crítiques i la seva seguretat és molt preocupant”. “Resulta urgent i necessari sol·licitar la intervenció immediata per part de les autoritats competents” perquè els tripulants desembarquin, diu l’informe del psicòleg italià Alessandro Dibenedetto, que avisa de “l’empitjorament del seu estat psicològic”.

Segons l’informe, a bord del vaixell hi ha 28 menors, d’entre setze i disset anys, procedents d’Eritrea, el Sudan, Nigèria, el Txad, Egipte, Gàmbia i Mali. El document assenyala que tots els menors, especialment els que no van acompanyats per un familiar o tutor, han de ser evacuats amb urgència per rebre suport legal, lingüístic i cultural, així com l’assistència psicològica que necessitin. Dibenedetto remarca que els rescatats han patit abusos, tortures i violacions dels seus drets humans, i que actualment estan en “condicions d’extrema vulnerabilitat, tant física com psicològica, agreujades per la incertesa i l’estrès que estan vivint, la qual cosa els exposa a patir riscos psicopatològics”. Proactiva Open Arms ha informat, fins i tot, d’intents de suïcidi a bord del vaixell.

Els immigrants i els voluntaris de l’ONG tenien dipositades bona part de les seves esperances en la decisió del Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim d’Itàlia, dependent del Ministeri de Transport, que ahir va sol·licitar el desembarcament “sense tardança” de l’Open Arms, segons va informar la Cadena SER. La institució que coordina les operacions de Salvament Marítim a Itàlia va enviar un escrit a tots els ministeris implicats per sol·licitar “sense tardança” l’“ingrés de l’Open Arms al port de Lampedusa”. El document assegura que “no troba cap mena d’impediment” per denegar l’accés a terra del vaixell.

La pressió sobre Salvini va arribar també des de Brussel·les, on el president del Parlament Europeu (PE), David Sassoli, va demanar a les autoritats italianes que permetin a l’Open Arms desembarcar en un port “avui mateix” [ahir per al lector] per la situació “dramàtica” a bord del vaixell. “La meva oficina s’ha posat en contacte amb el capità de l’Open Arms, que ens ha descrit condicions al límit del que és suportable. La situació s’ha convertit en dramàtica”, va emfasitzar el president de l’eurocambra en un comunicat. El socialista Sassoli va denunciar que els immigrants, que “estan atrapats al vaixell catorze dies a un quilòmetre del port de Lampedusa”, s’estan “ensorrant i autolesionant”, així com “perdent la percepció de la realitat”. “Espero que les autoritats italianes entenguin la gravetat i la urgència humanitària a bord del vaixell i que els permetin entrar a port avui mateix”, hi va afegir el president del Parlament Europeu.

En el front judicial, la fiscalia italiana va obrir una investigació per segrest de persones a l’Open Arms. Ho va fer la fiscalia de la ciutat d’Agrigento, a Sicília, que els darrers dies també havia obert una altra investigació amb la hipòtesi de delicte d’incitació a la immigració il·legal, que continua en curs. Justament va ser aquest mateix organisme el que va obrir una investigació l’agost del 2018 contra Salvini, pels delictes de segrest, arrest il·legal i abús de poder després d’haver retingut cinc dies més d’un centenar d’immigrants a Catània.

 

LA DATA

Som testimonis del deteriorament de la salut de les persones de bord. La situació és extrema
Òscar Camps
Director d’Open Arms
01.08.19
l’‘Open Arms’
espera un port segur des d’aquest dia i des de dimecres passat es troba en aigües italianes.

“Vies legals i segures”

Una delegació de l’ONG Stop Mare Mortum va lliurar ahir una carta a la vicecònsol italiana a Barcelona per exigir al govern italià que obri els ports per al desembarcament dels nàufrags de l’Open Arms i l’Ocean Viking. En la missiva, l’ONG exigeix que es compleixi la carta dels drets humans de l’ONU a tots els països de la UE, a la qual també demana una política “conjunta’’ envers la immigració i els refugiats per evitar que els diferents estats “es vagin passant la pilota” cada cop que hi ha una crisi. Així ho va manifestar Toni Piñeiro, membre de Stop Mare Mortum, que va destacar que són “éssers humans viatjant al primer món”. En aquest sentit, va demanar “vies segures i legals” perquè tothom pugui viatjar a Europa o qualsevol lloc “igual” que ho poden fer els ciutadans europeus. Piñeiro també va denunciar una “externalització” de les fronteres de la UE cap al Marroc, Líbia, Tunísia i Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona