Política

L’‘Open Arms’ demana anar a Lampedusa o canvi de vaixell

Sánchez ofereix a la nau que desembarqui al port de l’Estat espanyol més proper després d’haver proposat el d’Algesires

Els voluntaris aturen diversos immigrants que intentaven arribar a terra ferma nedant

Els 107 immigrants a bord del vaixell Open Arms i els voluntaris de la tripulació continuen ancorats a tocar de Lampedusa malgrat els intents de desbloquejar la situació. L’últim, el del govern espanyol, que ahir va oferir al vaixell la possibilitat de desembarcar al port andalús d’Algesires, una proposta tardana que Proactiva Open Arms va rebutjar perquè veu “inviable” allargar sis dies més la situació “crítica” que es viu a bord. Hores més tard, Madrid va oferir “el port espanyol més proper”, amb referència a les Illes Balears, que van oferir els ports de Palma i Maó. L’ONG remarca, però, que no pot navegar fins tan lluny amb la situació “explosiva” que hi ha a bord i insisteix a desembarcar aquestes persones a Lampedusa o, si no pot ser, que siguin transferides a una altra nau que pugui fer la travessia amb més rapidesa i en millors condicions.

L’oferta del govern espanyol, expressada pel mateix president, Pedro Sánchez, a través de Twitter, va arribar en una nova jornada de tensió a l’Open Arms, en què diversos immigrants rescatats es van llançar a l’aigua en un intent desesperat d’arribar a terra ferma. Els socorristes van córrer a frenar-los i els van tornar a portar a coberta.

Sánchez va justificar el seu oferiment sobtat per la “crisi humanitària” que hi ha al vaixell i la negativa d’Itàlia d’acollir-lo i, poc després, el Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim va ordenar a la nau, de bandera espanyola, que es dirigís cap a Algesires. L’ordre és, en principi, d’obligat compliment, tret que el capità del vaixell no ho consideri viable, com és el cas.

L’ONG insisteix a exigir que li permetin desembarcar al port de Lampedusa, tal com ha ordenat el Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim d’Itàlia, dependent del Ministeri de Transport, del qual el ministre d’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, no fa cas. “S’ha enviat una sol·licitud urgent per accedir al port de Lampedusa i desembarcar les 107 persones a bord durant 17 dies. Les seves condicions psicofísiques són crítiques, la seva seguretat està en risc. Si succeeix el pitjor, Europa i Salvini en seran responsables”, va dir Proactiva Open Arms a Twitter.

L’Open Arms veu “inviable” navegar fins a Algesires (entre cinc i set dies) perquè el port és massa lluny i per la tensió que es viu a bord després de 17 dies amb els rescatats amuntegats a la coberta, una situació considerada “explosiva” per la tripulació, que es va declarar el dissabte “en estat de necessitat”. “Després de 26 dies de missió, 17 d’espera amb 134 persones a bord, una resolució judicial a favor i sis països disposats a acollir, vol que naveguem 950 milles, uns cinc dies més, a Algesires, el port més llunyà del Mediterrani, amb una situació insostenible a bord?”, va dir a Twitter el president de l’ONG, Òscar Camps, que va descriure una situació explosiva i desesperada, amb “baralles, pànic, crisi d’ansietat”, i es va preguntar si “calen morts” perquè es resolgui el bloqueig.

Mentrestant, Salvini es rabejava en la situació: “Increïble i inacceptable, organitzen creuers turístics i decideixen on desembarcar? No em rendeixo, Itàlia ja no és el camp de refugiats a Europa”, va escriure a Twitter.

LA FRASE

Només el 8% dels qui van arribar el 2018 a Itàlia per mar els van desembarcar les ONG. No hi ha efecte crida
Òscar Camps
director de proactiva open arms

França acollirà 40 immigrants

Les autoritats franceses s’han compromès a acollir 40 persones rescatades pel vaixell Open Arms un cop arribi a port, segons van indicar ahir fonts del Ministeri de l’Interior. França concreta així la seva contribució al repartiment dels migrants del vaixell de l’ONG catalana després que Itàlia només autoritzés dissabte rebre a l’illa de Lampedusa els menors no acompanyats. Aquestes 40 persones hauran de complir els criteris per poder sol·licitar asil a França. De fet, està previst que es desplacin fins al port triat per al desembarcament agents de l’Oficina Francesa de Protecció de Refugiats i Apàtrides (Ofpra).

França és un dels sis estats europeus que s’havien posat d’acord per rebre els immigrants de l’Open Arms, juntament amb Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg. París i Berlín han mirat de promoure dins de la Unió Europea (UE) un mecanisme estable de repartiment d’immigrants, però només per a les persones rescatades pels vaixells d’associacions humanitàries. França, però, ha rebutjat fins ara que el desembarcament es faci als seus ports amb l’argument que la normativa marítima internacional estableix que això ha de fer-se al port segur més pròxim, el mateix raonament que havia adduït el govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona