Política

Macron busca el suport rus davant la inestabilitat

El president francès es reuneix amb Vladímir Putin i aposta per un desglaç en les relacions entre la Unió Europea i Rússia

París demana a Moscou que “respecti” les llibertats fonamentals

“Parlarem sobre crisis, aquestes crisis seran al cor de la nostra conversa.” El president francès, Emmanuel Macron, va presentar així la reunió que va mantenir ahir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Cinc dies abans de l’inici del G-7 a Biarritz –del qual Rússia va ser expulsada el 2014 arran del conflicte a Ucraïna–, el jove dirigent es va trobar amb el president rus al Fort de Brégançon, residència d’estiu de la presidència francesa, al sud-est del país. Una trobada que va escenificar la voluntat de París i Moscou de millorar les seves relacions, malgrat algunes desavinences evidents.

Tot i que Putin no estarà dissabte entre els principals mandataris en la cimera a la localitat basca, Macron aposta pel Kremlin com un actor ineludible en un moment de grans turbulències internacionals. Com ara la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i la tensió creixent entre Washington i Teheran. “Rússia és europea i creiem que Europa s’estén des de Lisboa fins a Vladivostok”, va assegurar el president francès, que va reivindicar “la creació d’un nou marc de seguretat i confiança entre la Unió Europea i Rússia”. El dirigent centrista també va anunciar que l’any que ve assistirà a Moscou a la commemoració del 75è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial.

En concret, aquest possible desglaç entre la UE i Rússia, segons Macron, s’hauria de veure reflectit en una solució en el conflicte a l’est d’Ucraïna, enquistat des de fa cinc anys. L’elecció del nou president ucraïnès, Volodímir Zelenski, “ha representat tot un canvi per a la situació”, va afirmar el dirigent centrista. Putin es va mostrar “moderadament optimista” pel que fa a l’organització en les properes setmanes d’una cimera en format Normandia –entre Rússia, França, Alemanya i Ucraïna– que hauria d’aportar “resultats tangibles”.

En canvi, París i Moscou discrepen pel que fa a l’ofensiva del règim sirià a la província d’Idlib, controlada per grups gihadistes i que ja ha comportat la mort de centenars de civils. També Macron va retreure a Putin la repressió contra l’onada de manifestacions a Moscou. “Volem que les llibertats de manifestació, d’opinió i d’expressió, així com la de presentar-se a les eleccions, siguin plenament respectades a Rússia”, va afirmar. El mandatari rus va respondre a aquesta crítica: “Tots sabeu què va succeir amb les manifestacions dels armilles grogues”, amb referència als milers de detinguts i ferits que hi va haver a la capital francesa al desembre.

La d’ahir va ser la segona reunió entre Macron i Putin a França, després que el maig del 2017 el mandatari rus fos acollit amb tots els honors al Palau de Versalles. Tot i que en les presidencials franceses Putin va apostar per Marine Le Pen, les relacions han estat menys gèlides del que es preveia. Els experts parlen d’un apropament entre París i Moscou des del mundial de futbol de Rússia de l’any passat.

“Es tracta d’una temptativa molt útil perquè França i Europa surtin d’un impasse, d’una guerra de posicions estèril”, assegurava Hubert Védrine, exministre d’Afers Estrangers francès, que lamentava: “Tenim pitjors relacions amb Rússia que amb l’URSS durant les tres últimes dècades de la seva existència. Això no ens interessa.”

LES FRASES

Volem que la llibertat d’expressió i la de presentar-se a les eleccions siguin respectades
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA
Tots sabeu què va succeir amb les manifestacions dels «armilles grogues»
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona